Dieta niecierpliwych.doc

(32 KB) Pobierz
Dieta niecierpliwych

Dieta niecierpliwych

 

4 KG W CIAGU MIESIĄCA

 

Tajemnica jej skuteczności tkwi w doborze produktów  jak

najmniej kalorycznych i rezygnacji z tłuszczu zwierzęcego

na rzecz olejów roślinnych. Potrawy są bogate w błonnik,

nie czujemy więc głodu.

 

Zasady diety.

Dostarcza 1200 kcal dziennie. Nieduże porcje, jedzone pięć

razy w ciągu dnia ? co trzy godziny o tej samej porze

(godziny podajemy w jadłospisie na poniedziałek) ? pozwolą

na oszukanie głodu. Dania zawierają odpowiednią ilość

pełnowartościowego białka i minerałów. Stosując dietę, można pić bez ograniczeń niegazowaną wodę mineralną ?

najlepiej jednak na kilka minut przed lub po jedzeniu.

Jeśli stosujemy dietę dłużej niż tydzień, w kolejnych

tygodniach starajmy się zastąpić posiłki mięsne rybny-mi.

Ryby niech goszczą na naszym stole 3-4 razy w tygodniu.

Mają wiele pełnowartościowego białka oraz korzystne dla

zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe.

 

I dzień

 

Śniadanie: (ok. godz. 7): 2 kromki razowego chleba

żytniego: jedna posmarowana niskosłodzonym dżemem

wiśniowym, druga z plasterkiem szynki drobiowej, 150 g

sałatki jarzynowej z marchewką, groszkiem i odrobiną

jogurtu 0% tłuszczu

 

Drugie śniadanie: (ok. godz. 10) 20 g serka czosnkowego o

zawartości do 30% tłuszczu, 5 rzodkiewek, jabłko

 

Obiad: (ok. godz. 13.)  zupa jarzynowa z fasolki

szparagowej, brukselki, ziemniaków i włoszczyzny 100 g

polędwicy z ruszt, 3 łyżki kaszy gryczanej na sypko, 150 g

surówki z pomidora, kiszonego ogórka i cebuli, 150 g

kalafiora z wody z odrobiną masła

 

Podwieczorek: (ok. godz. 16) szklanka kefiru, kiwi

 

Kolacja: (ok. godz. 19) 2 małe ziemniaki w mundurkach,

szklanka zsiadłego mleka, 100 g surówki z porów i

pomidorów, 100 g surówki z czerwonej kapusty z cebulą i

odrobiną oliwy z oliwek

 

II dzień

 

Śniadanie: szklanka mleka 0,5% tłuszczu z 3 łyżkami płatków

owsianych, 2 kromki pieczywa chrupkiego z 2 plasterkami

polędwicy drobiowej, 150 g surówki z pomidorów i kiszonych

ogórków 

 

Drugie śniadanie: sałatka owocowa z kiwi, połowy banana,

brzoskwini, odrobiny jogurtu naturalnego 0% tłuszczu

 

Obiad: talerz zupy ogórkowej z ziemniakami, włoszczyzną i

odrobiną mleka 1,5%, tł. 100 g indyka pieczonego w folii z

brzoskwinią i rodzynkami, 2 średnie ziemniaki, 200 g

surówki z selerów, jabłek i marchwi

 

Podwieczorek: kromka pieczywa chrupkiego z 30 g serka

ziarnistego, 4 rzodkiewki, szczypiorek

 

Kolacja: 160 g sałatki z kaszy kuskus, 2 cienkich plastrów

szynki, pomidora, cebuli, odrobiny oliwy, mandarynka

 

III dzień

 

Śniadanie: 2 kromki razowego chleba żytniego, 50 g tuńczyka

w sosie własnym, pomidor, 150 g sałatki z kiszonych ogórków

i cebuli

 

Drugie śniadanie: 100 g jogurtu owocowego 1,5% tłuszczu z 2

łyżkami otrębów pszennych, 2 mandarynki

 

Obiad: talerz barszczu czerwonego z ziemniakami 180 g

gołąbków z mięsa z indyka, ryżu, kapusty i koncentratu

pomidorowego, 2 ziemniaki, 200 g surówki z pomidora, cebuli i papryki czerwonej

 

Podwieczorek: pół szklanki mleka z płatkami kukurydzianymi

 

 

Kolacja: 2 kromki razowego chleba ze 100 g sałatki

śledziowej (gotowany ziemniak, śledź w oleju, cebula,

zielony groszek, odrobina jogurtu)

 

IV dzień

 

Śniadanie: 2 kromki pumpernikla z 40 g pasty z ziarnistego

serka twarogowego i pomidora, posypanej szczypiorkiem,

niepełna szklanka mleka

 

Drugie śniadanie: kromka chleba chrupkiego, plasterek

szynki drobiowej, pół papryki czerwonej

 

Obiad: talerz krupniku z 30 g kaszy i włoszczyzny 100 g

kurczaka pieczonego w folii, 2 ziemniaki, 100 g gotowanej

marchewki, 100 g surówki z cykorii z odrobiną cukru, sokiem

z cytryny, natką pietruszki

 

Podwieczorek:100 g jabłka tartego z marchewką, pomarańcza

 

Kolacja: 150 g galaretki z kurczaka, 2 kromki razowego

chleba żytniego, kiwi

 

V dzień

 

Śniadanie: 2 kromki chleba żytniego z niskosłodzonym dżemem

truskawkowym, banan 200 g kefiru

 

Drugie śniadanie: 180 g sałatki warzywnej z kapusty

pekińskiej, kukurydzy i pomidora

 

Obiad: talerz zupy pomidorowej z 2 łyżkami makaronu

gotowaną na włoszczyźnie, zabielanej mlekiem,

100 g dorsza z rusztu z pieczarkami, 150 g ziemniaków

purée, 100 g surówki z marchwi i jabłka, 100 g surówki z

kapusty pekińskiej, kukurydzy i pomarańczy

 

Podwieczorek: 150 g owoców sezonowych,l100 g serka

waniliowego z 3 łyżkami płatków owsianych

 

Kolacja: 200 g ryżu zapiekanego z warzywami, żółtym serem i

groszkiem konserwowym

 

VI dzień

 

Śniadanie: szklanka mleka 0,5% tłuszczu z otrębami

pszennymi, kromka razowego chleba żytniego z plasterkiem

szynki drobiowej, pomidor

 

Drugie śniadanie: kromka pumpernikla z 40 g ziarnistego

twarożku, jabłko

 

Obiad: talerz zupy fasolowej gotowanej na włoszczyźnie i

zabielanej odrobiną mleka, 200 g cielęciny duszonej z

warzywami, 50 g fasolki szparagowej, 30 g kaszy gryczanej,

200 g surówki z marchewki i jabłek

 

Podwieczorek: jogurt

 

Kolacja: 200 g ryby po grecku z warzywami, 2 kromki chleba

chrupkiego, jabłko

 

VII dzień

 

Śniadanie: omlet na parze z 2 jajek, łyżki mąki i mleka z 2

kromkami żytniego chleba razowego 100 g sałatki z

pomidora, ogórka, szczypiorku, cebuli i odrobiny oliwy z

oliwek, szklanka kakao

Drugie śniadanie: 150 g kefiru 0% tł. z 2 łyżkami otrąb

pszennych, grejpfrut

 

Obiad:  talerz zupy kalafiorowej gotowanej na włoszczyźnie,

150 g piersi kurczaka pieczonej w folii, 40 g ciemnego

ryżu, 200 g sałatki z tartej marchewki, pora i odrobiny

jogurtu naturalnego

 

Podwieczorek: szklanka soku pomarańczowego

 

Kolacja:  kromka chleba grahama z 80 g dorsza wędzonego,170

g sałatki z kiszonego ogórka, cebuli i odrobiny oliwy z

oliwek

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin