4 KG W CIAGU MIESIĄCA
Tajemnica jej skuteczności tkwi w doborze produktów jak
najmniej kalorycznych i rezygnacji z tłuszczu zwierzęcego
na rzecz olejów roślinnych. Potrawy są bogate w błonnik,
nie czujemy więc głodu.
Zasady diety.
Dostarcza 1200 kcal dziennie. Nieduże porcje, jedzone pięć
razy w ciągu dnia ? co trzy godziny o tej samej porze
(godziny podajemy w jadłospisie na poniedziałek) ? pozwolą
na oszukanie głodu. Dania zawierają odpowiednią ilość
pełnowartościowego białka i minerałów. Stosując dietę, można pić bez ograniczeń niegazowaną wodę mineralną ?
najlepiej jednak na kilka minut przed lub po jedzeniu.
Jeśli stosujemy dietę dłużej niż tydzień, w kolejnych
tygodniach starajmy się zastąpić posiłki mięsne rybny-mi.
Ryby niech goszczą na naszym stole 3-4 razy w tygodniu.
Mają wiele pełnowartościowego białka oraz korzystne dla
zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe.
I dzień
Śniadanie: (ok. godz. 7): 2 kromki razowego chleba
żytniego: jedna posmarowana niskosłodzonym dżemem
wiśniowym, druga z plasterkiem szynki drobiowej, 150 g
sałatki jarzynowej z marchewką, groszkiem i odrobiną
jogurtu 0% tłuszczu
Drugie śniadanie: (ok. godz. 10) 20 g serka czosnkowego o
zawartości do 30% tłuszczu, 5 rzodkiewek, jabłko
Obiad: (ok. godz. 13.) zupa jarzynowa z fasolki
szparagowej, brukselki, ziemniaków i włoszczyzny 100 g
polędwicy z ruszt, 3 łyżki kaszy gryczanej na sypko, 150 g
surówki z pomidora, kiszonego ogórka i cebuli, 150 g
kalafiora z wody z odrobiną masła
Podwieczorek: (ok. godz. 16) szklanka kefiru, kiwi
Kolacja: (ok. godz. 19) 2 małe ziemniaki w mundurkach,
szklanka zsiadłego mleka, 100 g surówki z porów i
pomidorów, 100 g surówki z czerwonej kapusty z cebulą i
odrobiną oliwy z oliwek
II dzień
Śniadanie: szklanka mleka 0,5% tłuszczu z 3 łyżkami płatków
owsianych, 2 kromki pieczywa chrupkiego z 2 plasterkami
polędwicy drobiowej, 150 g surówki z pomidorów i kiszonych
ogórków
Drugie śniadanie: sałatka owocowa z kiwi, połowy banana,
brzoskwini, odrobiny jogurtu naturalnego 0% tłuszczu
Obiad: talerz zupy ogórkowej z ziemniakami, włoszczyzną i
odrobiną mleka 1,5%, tł. 100 g indyka pieczonego w folii z
brzoskwinią i rodzynkami, 2 średnie ziemniaki, 200 g
surówki z selerów, jabłek i marchwi
Podwieczorek: kromka pieczywa chrupkiego z 30 g serka
ziarnistego, 4 rzodkiewki, szczypiorek
Kolacja: 160 g sałatki z kaszy kuskus, 2 cienkich plastrów
szynki, pomidora, cebuli, odrobiny oliwy, mandarynka
III dzień
Śniadanie: 2 kromki razowego chleba żytniego, 50 g tuńczyka
w sosie własnym, pomidor, 150 g sałatki z kiszonych ogórków
i cebuli
Drugie śniadanie: 100 g jogurtu owocowego 1,5% tłuszczu z 2
łyżkami otrębów pszennych, 2 mandarynki
Obiad: talerz barszczu czerwonego z ziemniakami 180 g
gołąbków z mięsa z indyka, ryżu, kapusty i koncentratu
pomidorowego, 2 ziemniaki, 200 g surówki z pomidora, cebuli i papryki czerwonej
Podwieczorek: pół szklanki mleka z płatkami kukurydzianymi
Kolacja: 2 kromki razowego chleba ze 100 g sałatki
śledziowej (gotowany ziemniak, śledź w oleju, cebula,
zielony groszek, odrobina jogurtu)
IV dzień
Śniadanie: 2 kromki pumpernikla z 40 g pasty z ziarnistego
serka twarogowego i pomidora, posypanej szczypiorkiem,
niepełna szklanka mleka
Drugie śniadanie: kromka chleba chrupkiego, plasterek
szynki drobiowej, pół papryki czerwonej
Obiad: talerz krupniku z 30 g kaszy i włoszczyzny 100 g
kurczaka pieczonego w folii, 2 ziemniaki, 100 g gotowanej
marchewki, 100 g surówki z cykorii z odrobiną cukru, sokiem
z cytryny, natką pietruszki
Podwieczorek:100 g jabłka tartego z marchewką, pomarańcza
Kolacja: 150 g galaretki z kurczaka, 2 kromki razowego
chleba żytniego, kiwi
V dzień
Śniadanie: 2 kromki chleba żytniego z niskosłodzonym dżemem
truskawkowym, banan 200 g kefiru
Drugie śniadanie: 180 g sałatki warzywnej z kapusty
pekińskiej, kukurydzy i pomidora
Obiad: talerz zupy pomidorowej z 2 łyżkami makaronu
gotowaną na włoszczyźnie, zabielanej mlekiem,
100 g dorsza z rusztu z pieczarkami, 150 g ziemniaków
purée, 100 g surówki z marchwi i jabłka, 100 g surówki z
kapusty pekińskiej, kukurydzy i pomarańczy
Podwieczorek: 150 g owoców sezonowych,l100 g serka
waniliowego z 3 łyżkami płatków owsianych
Kolacja: 200 g ryżu zapiekanego z warzywami, żółtym serem i
groszkiem konserwowym
VI dzień
Śniadanie: szklanka mleka 0,5% tłuszczu z otrębami
pszennymi, kromka razowego chleba żytniego z plasterkiem
szynki drobiowej, pomidor
Drugie śniadanie: kromka pumpernikla z 40 g ziarnistego
twarożku, jabłko
Obiad: talerz zupy fasolowej gotowanej na włoszczyźnie i
zabielanej odrobiną mleka, 200 g cielęciny duszonej z
warzywami, 50 g fasolki szparagowej, 30 g kaszy gryczanej,
200 g surówki z marchewki i jabłek
Podwieczorek: jogurt
Kolacja: 200 g ryby po grecku z warzywami, 2 kromki chleba
chrupkiego, jabłko
VII dzień
Śniadanie: omlet na parze z 2 jajek, łyżki mąki i mleka z 2
kromkami żytniego chleba razowego 100 g sałatki z
pomidora, ogórka, szczypiorku, cebuli i odrobiny oliwy z
oliwek, szklanka kakao
Drugie śniadanie: 150 g kefiru 0% tł. z 2 łyżkami otrąb
pszennych, grejpfrut
Obiad: talerz zupy kalafiorowej gotowanej na włoszczyźnie,
150 g piersi kurczaka pieczonej w folii, 40 g ciemnego
ryżu, 200 g sałatki z tartej marchewki, pora i odrobiny
jogurtu naturalnego
Podwieczorek: szklanka soku pomarańczowego
Kolacja: kromka chleba grahama z 80 g dorsza wędzonego,170
g sałatki z kiszonego ogórka, cebuli i odrobiny oliwy z
oliwek
karaibek