Barszcz Grzybowy Wigilijny .doc

(1 KB) Pobierz

Produkty:

 

- grzyby suszone (w dowolnej ilości )

 

- włoszczyzna (por zastępujemy cebulą)

 

- kwas z kapusty kiszonej

 

- śmietana słodka

 

- mąka

 

- pieprz, sól do smaku

 

Wykonanie

 

Dzień przed gotowaniem wrzucamy grzyby do garka  i zalewamy zimną wodą. Następnego dnia przekładamy grzyby do garka w którym bedziemy gotowac barszcz i zlewamy tez wode w której sie moczyły uważając by za bardzo nie zmącić.

 

Nawet jak płukalismy grzyby przed suszeniem zawsze cos piasku zostaje. Dodajemy włoszczyznę , pieprz w ziarenkach i gotujemy do miekkości grzybów.

 

Po ugotowaniu grzyby i włoszczyzne wyciagamy łychą cedzakową. Do wywaru dolewamy kwas z kapusty kiszonej. Ilość  dowolna zależy jak kwaśny lubimy barszcz.

 

Śmietanke łączymy z mąką i dolewamy do zupy (czyli zaciągamy ).

Teraz dopiero dodajemy sól do smaku jeśli wczesniej można by było przesolic ponieważ kwas jest słony. 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin