Produkty:
- grzyby suszone (w dowolnej ilości )
- włoszczyzna (por zastępujemy cebulą)
- kwas z kapusty kiszonej
- śmietana słodka
- mąka
- pieprz, sól do smaku
Wykonanie
Dzień przed gotowaniem wrzucamy grzyby do garka i zalewamy zimną wodą. Następnego dnia przekładamy grzyby do garka w którym bedziemy gotowac barszcz i zlewamy tez wode w której sie moczyły uważając by za bardzo nie zmącić.
Nawet jak płukalismy grzyby przed suszeniem zawsze cos piasku zostaje. Dodajemy włoszczyznę , pieprz w ziarenkach i gotujemy do miekkości grzybów.
Po ugotowaniu grzyby i włoszczyzne wyciagamy łychą cedzakową. Do wywaru dolewamy kwas z kapusty kiszonej. Ilość dowolna zależy jak kwaśny lubimy barszcz.
Śmietanke łączymy z mąką i dolewamy do zupy (czyli zaciągamy ).
Teraz dopiero dodajemy sól do smaku jeśli wczesniej można by było przesolic ponieważ kwas jest słony.
krystynapolok777