Śledzie korzenne pod cebulką.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

6 filetów śledziowych marynowanych w occie

 

3-4 cebule pokrojone w plasterki, olej do smażenia

 

2-4 łyżki koncentratu pomidorowego

 

sól, pieprz, cukier do smaku

 

pietruszka lub koperek do dekoracji

 

mieszanka korzenna:

 

2 łyżeczki cukru pudru

 

mielony cynamon

 

goździki

 

ziele angielskie

 

pieprz

 

4-5 sproszkowanych liści laurowych

 

Sposób wykonania:

 

Posiekany korzeń świerzego imbiru wielkości orzecha włoskiego  Filety umyć, osączyć, włożyć do salaterki.

 

Cukier puder dokładnie utrzeć ze wszystkimi przyprawami. Posypać filety korzenną mieszanką, przykryć folią kuchenną, wstawić na noc do lodówki.

 

Następnego dnia cebule zeszklić na oleju, dodać koncentrat, sól, pieprz i cukier do smaku. Dokładnie wymieszać i przestudzić.

 

Filety pokroić. ułożyć na tacce/półmisku i przykryć warstwą cebuli. Znów schłodzić w lodówce - tym razem na godzinę.

 

Przed podaniem udekorować natką pietruszki lub koperkiem. 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin