Karp gotowany .doc

(0 KB) Pobierz

kawałków karpia (1,2 kg)

2 łby i okrawki na smak

3 marchewki

1 por

1 kawałek selera

2 liście laurowe

1 gałązka świeżego rozmarynu

kilka ziaren białego pieprzu

kilka ziaren ziela angielskiego

sól

 

 

Z łbów, okrawków ryby, włoszczyzny i ziół ugotować wywar (powinien być bardzo esencjonalny) i przecedzić.

Rybę umyć, posolić i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Ułożyć ściśle w rondlu, zalać wywarem (wywaru powinno być tyle, żeby ryba była przykryta).

Gotować na małym ogniu 20 minut.

Podawać z sosem z białego wina, opiekanymi ziemniakami i wigilijną kapustą z grzybami albo surówką z czerwonej kapusty lub cykorii z mandarynkami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin