Składniki
1 kg filetów z karpia
1 kg małych rybek (płotki, leszcze)
2 czerwone papryki
2 cebule
15 dag mrożonych wiśni
garść rodzynek
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżka ostrej papryki
łyżka papryki słodkiej mielonej
4 łyżki mąki
jajko
sól, pieprz
Wykonanie
■ Cebule obrać i przekroić na pół. Papryki umyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na kawałki.
■ Z mąki, jajka i szczypty soli zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut.
■ Małe rybki sprawić, opłukać, zalać 2 l zimnej wody. Włożyć cebule, przyprawić solą i pieprzem. Gdy woda się zagotuje, wsypać słodką i ostrą mieloną paprykę. Gotować ok. 45 min.
■ Wywar przecedzić, rybki przetrzeć przez sito i połączyć z wywarem. Dodać paprykę, koncentrat, wiśnie i rodzynki. Zagotować, włożyć pokrojone filety karpia. Gotować 15 min na wolnym ogniu. Nie mieszać.
■ Ciasto jeszcze raz zagnieść i skubać małe kluseczki. Wrzucać na talerz z mąką, aby się nie posklejały. Pod koniec gotowania zupy odsiać z zacierek mąkę i wrzucić je do garnka. Gdy kluseczki wypłyną, zupę można podawać.
krystynapolok777