Zupa rybna z wiśniami .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

1 kg filetów z karpia

 

1 kg małych rybek (płotki, leszcze)

 

2 czerwone papryki

 

2 cebule

 

15 dag mrożonych wiśni

 

garść rodzynek

 

łyżka koncentratu pomidorowego

 

łyżka ostrej papryki

 

łyżka papryki słodkiej mielonej

 

4 łyżki mąki

 

jajko

 

sól, pieprz

 

Wykonanie

 

■ Cebule obrać i przekroić na pół. Papryki umyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na kawałki.

 

■ Z mąki, jajka i szczypty soli zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut.

 

■ Małe rybki sprawić, opłukać, zalać 2 l zimnej wody. Włożyć cebule, przyprawić solą i pieprzem. Gdy woda się zagotuje, wsypać słodką i ostrą mieloną paprykę. Gotować ok. 45 min.

 

■ Wywar przecedzić, rybki przetrzeć przez sito i połączyć z wywarem. Dodać paprykę, koncentrat, wiśnie i rodzynki. Zagotować, włożyć pokrojone filety karpia. Gotować 15 min na wolnym ogniu. Nie mieszać.

 

■ Ciasto jeszcze raz zagnieść i skubać małe kluseczki. Wrzucać na talerz z mąką, aby się nie posklejały. Pod koniec gotowania zupy odsiać z zacierek mąkę i wrzucić je do garnka. Gdy kluseczki wypłyną, zupę można podawać.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin