Koreczki śledziowe.rtf

(6 KB) Pobierz
Koreczki œledziowe

Koreczki śledziowe

 

Składniki:

8 filetów śledziowych (matiasy)

3 strąki marynowanej papryki

oik Majonezu Light niskotłuszczowego WINIARY

2 łki sparzonego zmielonego szpinaku

kilka liści sałaty

sok z cytryny

cukier

l

 

Przygotuj filety śledziowe: dokładnie je umyj (jeśli są zbyt słone, krótko wymocz), potem osusz. Na każdym połóż pasek papryki (szerokości fileta). Zroluj, a następnie zepnij wykałaczkami.

 

Przygotowane koreczki ułóż na wąskim półmisku lub okrąym talerzu. Udekoruj liśćmi sałaty.

 

Teraz przygotuj sos: majonez dokładnie wymieszaj ze szpinakiem. Dopraw do smaku świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, solą oraz cukrem. Jeszcze raz wymieszaj. Odstaw na mniej więcej 10 minut w chłodne miejsce, by sos nabrał smaku.

 

Schłodzony sos przełóż na półmisek, wlej go w "miseczkę" z liścia sałaty albo podaj go osobno, w sosjerce.

 

Do sosu majonezowego możesz też dodać trochę posiekanych ziół, na przykład szczypiorku lub lubczyku.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin