Ryba w galarecie.rtf

(6 KB) Pobierz
Ryba w galarecie

Ryba w galarecie

 

Składniki:

75 dag filetów z ryby słodkowodnej

łka Żelatyny WINIARY

białko z surowego jaja

łka soku z cytryny

wywar:

marchewka

pietruszka

kawałek selera

por

liść laurowy

kilka ziarenek ziela angielskiego

l

pieprz

do dekoracji:

jajo na twardo

groszek konserwowy

listki natki pietruszki

 

Umyte i obrane warzywa pokrój, zalej wrzą wodą i gotuj z dodatkiem podanych przypraw. Gdy warzywa bę prawie miękkie, włóż rybę i ugotuj ją na małym ogniu. Następnie wystudź w wywarze, wyjmij, ułóż na półmisku i udekoruj według uznania.

 

Żelatynę wymieszaj z 2 łkami zimnego wywaru i odstaw. Do pozostałego wywaru (2 szklanki) dodaj spęczniałą żelatynę, białko i sok z cytryny. Całość roztrzep, zagotuj, po czym przecedź przez lnianą ściereczkę. Tężeją galaretą zalej rybę i wstaw do lodówki, by całkowicie zastygła.

 

Rybę w galarecie podawaj z ostrymi sosami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin