Sandacz w sosie paprykowym.rtf

(7 KB) Pobierz
Sandacz w sosie paprykowym

Sandacz w sosie paprykowym

 

Składniki:

80 dag filetów z sandacza

2 cebule

2-3 ząbki czosnku

duża zielona papryka

2 łki drobno pokrojonego pora

2-3 łki posiekanej natki pietruszki

pół szklanki białego wytrawnego wina

pół szklanki śmietany

2 łki przecieru pomidorowego

szczypta cukru

liść laurowy

pół łeczki suszonego tymianku

2 łki słodkiej mielonej papryki

mała papryka żółta i czerwona

l

do dekoracji:

kilka gałązek zielonej pietruszki

 

Umyte i osuszone filety (po usunięciu ości) obficie posyp mieloną papryką, oprósz solą, przykryj i wstaw na godzinę do lodówki.

 

Drobno pokrojoną cebulę, posiekany czosnek, pokrojoną w paseczki zieloną paprykę, por, pokruszony liść laurowy i natkę pietruszki włóż do płaskiego rondla, wlej wino i gotuj razem na małym ogniu pod przykryciem około 5-6 minut. Dodaj 2-3 łki śmietany, wymieszaj, włóż pokrojoną na porcje rybę i duś pod przykryciem jeszcze 15 minut.

 

Następnie rybę delikatnie wyjmij, ułóż na ogrzanym półmisku i zostaw w cieple. Do sosu dodaj tymianek, cukier i sól, wlej resztę śmietany wymieszanej z przecierem pomidorowym - podgrzawszy go - polej nim rybę.

 

Podaj udekorowaną paseczkami kolorowej papryki i gałązkami zielonej pietruszki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin