Sola po francusku.rtf

(7 KB) Pobierz
Sola po francusku

Sola po francusku

 

Składniki:

60 dag filetów z soli

2 marchewki

mały seler

2 pory

2 pomarańcze

kieliszek likieru pomarańczowego

2 łki śmietanki

4 łki masła

2-3 łki białego wytrawnego wina

l, pieprz

 

W rondelku stop ł masła. Wrzuć obrane, umyte i pokrojone w cienkie paski warzywa. Ciągle mieszając smaż je chwilę na silnym ogniu, po czym zmniejsz ogień, skrop warzywa winem, dodaj sól, pieprz, wymieszaj i duś pod przykryciem około 10 minut.

 

Pomarańcze umyj, sparz i osusz. Z jednej pomarańczy ostrym nożem zetnij żół skórkę, włóż do rondelka, zalej wrzątkiem i gotuj 2-3 minut, po czym wyjmij, osącz, pokrój w cienkie paski. Obrane pomarańcze pokrój w kostkę, usuwając z nich wszystkie pestki.

 

Filety z soli posyp solą i pieprzem, usmaż na stopionym maśle (2 łki). Po usmażeniu delikatnie wyjmij, a na patelnię wrzuć pokrojoną skórkę pomarańczową. Teraz dodaj pozostałe masło, chwilę smaż, po czym wlej śmietankę i likier pomarańczowy. Wymieszaj i zagotuj.

 

Żaroodporny półmisek wyłóż uduszonymi warzywami, na nich ułóż usmażone filety, potem kostki pomarańczy, polej sosem, wstaw do nagrzanego piekarnika na 5-7 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin