(4 porcje)
2 Sosy sałatkowe włoskie WINIARY
2 łyżki oleju
125 g ryżu
1 mała czerwona papryka (150 g)
1 pęczek rzodkiewki
3 łyżki posiekanego szczypiorku
1 zielony ogórek (150 g)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Ugotować ryz. Ogórek obrać. Rzodkiewkę i paprykę oczyścić. Przygotować sos: 10 łyżek wody i 2 łyżki oleju wymieszać z 2 opakowaniami sosu. Ogórek, rzodkiewki i paprykę pokroić w paseczki. Dodać Sos, szczypiorek i natkę. Wszystkie składniki połączyć z ryżem.
Czas przygotowania 25 minut
Wartość kaloryczna: Całość 872 kcal 1 porcja 206 kcal
2 kostki Rosołu królewskiego WINIARY
2 ziemniaki
2 kiszone ogórki
1 szklanka ugotowanego ryżu
2 łyżki kefiru
1 łyżka posiekanego koperku
Rosół królewski przyrządzić wg przepisu na opakowaniu. Ziemniaki pokroić w kostkę. Ogórki obrać, pokroić w paseczki. Ziemniaki i ogórki dodać do Rosołu, gotować 15 minut. Zupę połączyć z ryżem i kefirem. Posypać koperkiem.
Czas przygotowania: 10 minut
Wartość energetyczna: całość 490 kcal 1 porcja 122 kcal
2 łyżki Majonezu dekoracyjnego WINIARY
2 lyzki Jarzynki WINIARY
4 udka kurczaka
2 łyżki tartej bulki
sól, pieprz
Udka natrzeć Jarzynka. Do naczynia żaroodpornego włożyć udka, posmarować Majonezem, posypać tarta bulka. Piekarnik nagrzać do temperatury 250 st. C. Piec pod przykryciem 45 minut. Naczynie odkryć i piec jeszcze 10 minut bez przykrycia aby wierzch się zrumienił. Podawać z pieczywem lub ryżem oraz zielona sałatą.
Czas przygotowania: 8 minut
Czas oczekiwania: 55 minut
Wartość energetyczna: całość 1652 kcal 1 porcja 413 kcal
(20 porcji)
1 Galaretka o smaku wiśniowym WINIARY 1 Budyń o smaku wiśniowym WINIARY ½ l kompotu wiśniowego (wiśnie wypestkować) 250 g masła roślinnego 2 jajka ½ szklanki cukru gotowy biszkopt polewa czekoladowa Kompot podzielić na dwie części, jedna część zagotować i rozpuścić w nim Galaretkę, w drugiej części ugotować Budyń i połączyć z Galaretka. Zagotować. Masło roślinne utrzeć z żółtkami i cukrem. Białka ubić na pianę. Lekko ciepłą Galaretkę połączyć z masa. Na końcu dodać pianę z białek i wiśnie. Masę wyłożyć na biszkopt. Po zastygnięciu polać polewą czekoladową.
Czas przygotowania: 35 minut
Wartość energetyczna: całość 4847 kcal 1 porcja 242 kcal
natyt