Sałatka z indyka.rtf

(7 KB) Pobierz
Sa³atka z indyka

Sałatka z indyka

 

Składniki:

25 dag piersi z indyka (pieczonej lub wędzonej)

5-6 listków lodowej sałaty

nieduży grejpfrut

duże winne jabłko

pół szklanki posiekanych orzechów włoskich

łeczka soku z cytryny

2-3 małe pomidorki

kilka gałązek zielonej pietruszki

sos:

4 łki kompotu z jabłek lub soku jabłkowego

1,5 łeczki octu winnego

po 1/4 łeczki pieprzu cayenne i otartej skórki z cytryny

pół łeczki maku

3 łki miodu

4 łki oliwy lub oleju sałatkowego

 

Zmiksuj razem kompot z jabłek (lub sok jabłkowy), ocet winny, miód, mak, otartą skórkę z cytryny i pieprz cayenne. W czasie miksowania stopniowo dodawaj oliwę (olej). Gotowy sos przelej do miseczki, przykryj i odstaw na górną pół lodówki do mocnego schłodzenia.

 

Obrany grejpfrut pokrój w kostkę, usuwając jednocześnie pestki. Również obrane jabłko potnij w słupki i lekko skrop sokiem z cytryny, umytą i osuszoną sałatę lodową - w paski, a mięso z indyka - w kostkę. Teraz połącz wszystkie składniki, dodaj orzechy, polej sałatkę sosem i dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż do salaterki wyścielonej liśćmi sałaty i z wierzchu udekoruj ćwiartkami pomidorków i gałązkami zielonej pietruszki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin