FAWORYT CHLEBEK PSZENNY.doc

(1647 KB) Pobierz

inspiracja do tego chleba był przepis mojego ulubionego Hamelmana

http://www.chleb.info.pl/prostyjasnynazakw014.JPG

Chleb jest niezbyt pracochłonny, mimo ze czas wykonania rozłożony jest prawie na 2 dni. Wymaga zrobienia zaczynu wieczorem poprzedzającym dzień pieczenia oraz ostatniego wyrastania w zimnie ok. 8 godzin, w lodowce zaś nawet 16 godzin. To wyrastanie w lodowce jest mu niezbednie potrzebne, poprawia strukgture miazszu oraz jego smak.
Jest to chleb dla zapracowanych, którzy nie mogą spędzić całego dnia w kuchni. Chleb cierpliwie poczeka na nas, aż znajdziemy czas na włożenie go do pieca...

na zaczyn:
5 łyżek maki pszennej 550
0,5 szklanki  wody (plus 1-2 łyżki)
1-2 łyżki zakwasu żytniego 

składniki zaczynu wymieszać, przykryć i zostawić do przefermentowania na 12-16godzin w temperaturze ok. 21. St. C 

Następnego dnia potrzebujemy w kuchni około 3 godzin z przerwami, aby:  

dodać do przefermentowanego zaczynu:
400g   maki pszennej 550
50g     maki żytniej
ok. 1 szklanki   wody
1      łyżeczka soli

 

Wymieszać wszystkie składniki ciasta oprócz soli. Wyrabiać (mikserem - poziom 1) tylko tak długo, żeby wszystkie składniki się połączyły. W razie potrzeby dodać wody lub maki. Odstawic całość przykryte folia na około 30 minut. Dodać sól i wyrobić jeszcze raz przez ok. 2 minuty. Ciasto powinno być niezbyt ściśle.
Ja zwykle rozpuszczam sól w połowie łyżeczki letniej wody i dopiero dodaje do chleba. Mam nie tylko pewność, ze się dobrze rozprowadzi w masie chlebowej, ale przez dodanie jeszcze odrobiny wody zmieniam konsystencje ciasta na nieco luźniejsza.
Im mniej ścisłe ciasto uda nam się zrobić a uformować jednak z niego bochenek, tym lepszy efekt końcowy.

http://www.chleb.info.pl/prostyjasnynazakw001.JPG

Wyrobione ciasto wkładamy do miski lekko wysmarowanej olejem, obrócić żeby całość pokryła się warstwa tłuszczu (łatwiej będzie wyjmować do odgazowywania) i odstawić do wyrośnięcia, łącznie na około 2 i pól godziny.

http://www.chleb.info.pl/prostyjasnynazakw002.JPG

Po 50 minutach lekko wyrośnięte ciasto wyjmujemy, a raczej wyrzucamy z miski na lekko oproszony mąką blat kuchenny.

http://www.chleb.info.pl/prostyjasnynazakw004.JPG

Odgazowujemy, czyli rozpłaszczamy lekko na blacie w formie prostokąta, dzielimy go w myślach na 3 części, zakładamy dolna na górna, lekko przyciskając, potem górną na dolna tak samo (tak jak składamy listy do podłużnej koperty) potem lekko zakładamy krótsze boki do środka, formując kule i z powrotem do miski na kolejne 50 minut.

 

http://www.chleb.info.pl/prostyjasnynazakw006.JPG

Powtarzamy czynność odgazowywania i składania bochenka i znów odstawiamy na 50 minut.

Po tym czasie i ostatnim wyrośnięciu formujemy delikatnie podłużny bądź owalny bochenek, układamy w koszyku do wyrastania do ostatniego wyrośnięcia na ok. 2 lub 2,5 godziny w temperaturze ok. 24 st C lub tez w zimnie w temp. 10 st C ok. 8 godzin (bardzo polecane).

http://www.chleb.info.pl/prostyjasnynazakw009.JPG

http://www.chleb.info.pl/prostyjasnynazakw010.JPG

Po całkowitym wyrośnięciu odwracamy energicznie koszyk, wykładamy ostrożnie na łopatę wysypana mąką, nacinamy i wkładamy do piekarnika, najlepiej z rozgrzanym kamieniem.

Piec w temperaturze  240 st C 40 - 45 minut.

Chleb wyrasta nadspodziewanie dobrze, najpierw w koszyku, potem jeszcze w piekarniku.

Lekko kwaskowaty smak, delikatny, elastyczny miękisz chleba z dużymi dziurami. Dla amatorów białego pieczywa - po prostu doskonałość !

 

Aż trudno uwierzyć, ze taki puchaty, lekki chleb jest pieczony bez grama drożdży. Jak dotąd jest to mój absolutny faworyt.

http://www.chleb.info.pl/prostyjasnynazakw015.JPG

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin