Porowa z szynką
Składniki:6 porcji: - 3 duże pory - 6 szklanek bulionu warzywnego winiary - 30 dag ziemniaków - 5 dag masła - serek topiony ementalski lub edamski (10 dag) - 10 dag wędzonej szynki - szczypta tymianku - liść laurowy - 2 ziarna ziela angielskiego - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - pieprz - sól
Sposób przygotowaniaBiałe części porów starannie umyj i pokrój na plasterki, obrane ziemniaki pokrój w kostkę. Na maśle rozgrzanym w rondlu uduś pory (nie rumienić), wymieszaj je z ziemniakami i przyprawami, po czym zalej gorącym wywarem. Całość gotuj przez 25 minut, a potem włóż drobno pokrojony serek i gotuj, mieszając, póki serek się nie rozpuści. Dodaj pokrojonąw cienkie paski szynkę. Zupę rozlej do bulionówek, posyp natką. Podawaj z grzankami.
ArQ