ZUPA POROWA Z SZYNKĄ.doc

(28 KB) Pobierz

Porowa z szynką

Składniki:
6 porcji:
- 3 duże pory
- 6 szklanek bulionu warzywnego winiary
- 30 dag ziemniaków
- 5 dag masła
- serek topiony ementalski lub edamski (10 dag)
- 10 dag wędzonej szynki
- szczypta tymianku
- liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pieprz
- sól

Przepis na Porowa z szynką

 

Sposób przygotowania
Białe części porów starannie umyj i pokrój na plasterki, obrane ziemniaki pokrój w kostkę. Na maśle rozgrzanym w rondlu uduś pory (nie rumienić), wymieszaj je z ziemniakami i przyprawami, po czym zalej gorącym wywarem. Całość gotuj przez 25 minut, a potem włóż drobno pokrojony serek i gotuj, mieszając, póki serek się nie rozpuści. Dodaj pokrojonąw cienkie paski szynkę. Zupę rozlej do bulionówek, posyp natką. Podawaj z grzankami.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin