Paprykarz rybny
Składniki:- 40 dag filetów z morszczuka - po 2 papryki czerwone i żółte - 4-5 ziemniaków - 3 cebule - 3 duże ząbki czosnku - 5 łyżek oliwy - pęczek bazylii - szklanka soku pomidorowego (z kartonu) - cukier, sól, pieprz
Sposób przygotowaniaOczyszczone z gniazd nasiennych papryki pokrój na kawałki, a obrane i umyte ziemniaki w kostkę, cebulę - w plasterki; czosnek rozgnieć. W rondlu rozgrzej oliwę, przesmaż cebulę i czosnek oraz dodaj paprykę. Wszystko razem duś przez chwilę i wlej szklankę wody oraz wrzuć ziemniaki. Potrawę dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Następnie przykryj i gotuj przez 20 minut. Po tym czasie do paprykarza włóż umytą, osuszoną i pokrojoną w małe kawałki rybę, wsyp posiekaną bazylię i wlej sok pomidorowy. Gotuj jeszcze przez około 10 minut. Tuż przed podaniem posyp bazylią.
ArQ