Jesienne liście
Składniki:
Na ok. 12 sztuk
Składniki na ciasto kruche:3,5-4 szklanki mąkikostka Kasi2 jajka 15 dag cukru1 cukier waniliowypół łyżeczki proszku do pieczenia;dodatkowo mąka do podsypania stolnicy
Nadzienie:3 jabłka3 łyżki rodzynekłyżka skórki pomarańczowejłyżka płatków migdałowych (posiekać drobniej)łyżka rumułyżka soku z cytryny2 łyżki bułki tartejszczypta cynamonu2 łyżki cukrupiana z 1 białkażółtko do posmarowania liści
Wykonanie:
Kasię posiekać z mąką, jajkami, cukrami, proszkiem i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny. Gdy ciasto się chłodzi należy wyciąć z papieru lub tektury szablony w kształcie liści i przygotować nadzienie. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z sokiem z cytryny. Rodzynki i skórkę zalać rumem na 15 minut. Jabłka wymieszać z resztą składników (prócz żółtka). Ciasto rozwałkować na grubość pół centymetra i wykrajać po dwa liście z każdego szablonu (jeden z ogonkiem, drugi bez ogonka). Na środek liści z ogonkami nakładać nadzienie, nieco spłaszczyć, brzegi listków posmarować wodą, przykrywać listkami bez ogonków i dokładnie docisnąć brzegi. Na każdym z liści można zrobić nacięcia wyglądające jak nerwy liścia. Wierzch posmarować rozbełtanym żółtkiem. Liście piec w temperaturze 160*C przez około 25 minut.
akinorew12