gmo-od-kuchni-eioba.pdf

(397 KB) Pobierz
Artykuł pobrano ze strony eioba.pl
GMO od kuchni
Wejdźmy kuchennymi drzwiami do świata nauki i popatrzmy naukowcom na ręce, by dowiedzieć się w jaki sposób otrzymuje
się tajemnicze GMO.
„GMO od kuchni”
Genetycznie zmodyfikowane organizmy - czym są i jak się je tworzy? Jakie możliwości dają manipulacje na materiale
genetycznym i co tak naprawdę one oznaczają? Żeby uzyskać odpowiedź na te pytania, wejdźmy kuchennymi drzwiami do
świata nauki i popatrzmy naukowcom na ręce, by dowiedzieć się w jaki sposób otrzymuje się owo tajemnicze GMO.
Każdy organizm zbudowany jest z komórek. Choć różnią się one od siebie zarówno kształtem, wielkością, jak i funkcją,
wszystkie posiadają w swoich jądrach jednakowe spiralne cząsteczki, czyli DNA (kwas dezoksyrybonukleinowy). Cząsteczki te
są nośnikami informacji genetycznej i stanowią matryce dla syntetyzowanych białek. Każda komórka posiada więc
zaszyfrowaną informację o budowie wszystkich białek znajdujących się w organizmie, nawet jeśli sama ich nie wytwarza.
Informacja ta to genotyp, zestaw genów jednego osobnika. Gen zatem jest odcinkiem DNA, w którym zakodowana jest
informacja o budowie konkretnego białka wpływającego na daną cechę organizmu.
Wyobraźmy sobie restaurację, w której pracuje wielu kucharzy - to nasz organizm i budujące go komórki. Mimo, iż każdy
kucharz posiada książkę z przepisami na każde danie serwowane w lokalu, to przecież nie korzysta z nich wszystkich.
Podzieleni są oni na grupy odpowiedzialne za konkretne prace – jedni robią sosy, inni makarony, bądź desery itd. Dzięki tej
współpracy w kuchni panuje ład, a klienci na czas otrzymują zamówione dania. Tak właśnie funkcjonuje nasz organizm.
Przepis na każdą cząsteczkę białka zapisany jest w naszej księdze, czyli w DNA. Jest ona uporządkowana w taki sposób, że
komórka z łatwością jest w stanie odnaleźć potrzebny fragment i z niego skorzystać, by „zrealizować otrzymane zamówienie”.
Każdy organizm posiada charakterystyczny dla siebie zestaw genów, a więc cząsteczki DNA zawarte w komórkach
poszczególnych organizmów różnią się między sobą. Różnice te są tym większe, im dalszy jest stopień pokrewieństwa między
osobnikami. Jednak kod genetyczny jest uniwersalny, to znaczy, że zapis o budowie danego białka jest identyczny w każdym
organizmie w którym ono występuje, nawet jeśli organizmy te są na tyle daleko spokrewnione, że nie mogą mieć wspólnego
potomstwa. Powróćmy do naszej kuchennej analogii i załóżmy, że omawiana uprzednio jadłodajnia jest pizzerią, czyli należy
do rodzaju z rodziny lokali serwujących kuchnię włoską. Jej jadłospis zbliżony jest zatem bardziej do menu innej włoskiej
restauracji, choćby ekskluzywnej, niż do specjałów z kuchni chińskiej nawet wtedy, gdy ich szefowie posługują się jednym
językiem. Poza bliźniętami jednojajowymi, każdy osobnik posiada wyjątkowy zestaw genów. Tak samo jedno danie zamówione
w dwóch różnych lokalach może smakować zupełnie inaczej. Konkurencja na rynku zmusza bowiem kucharzy do ciągłego
ulepszania swoich wyrobów. Tylko najlepiej przystosowani do panujących warunków osiągają sukces. Analogicznie prawo
doboru naturalnego zmusza do walki o byt i warunkuje zmienność wśród organizmów. Dzięki DNA osobniki, które przeżyły,
przekazują potomstwu swoje cechy przystosowawcze. Nic więc dziwnego, że u organizmów rozmnażających się płciowo tak
ważną rolę odgrywa dobór odpowiedniego partnera. Jako nosiciel połowy genów wspólnego potomstwa powinien on
odznaczać się cechami umożliwiającymi przetrwanie.
Odkąd człowiek nauczył się pozyskiwać pokarm dzięki prowadzeniu hodowli, stało się dla niego istotne poszukiwanie jak
najlepszych cech u roślin oraz zwierząt. Stosując odpowiednie zabiegi, takie jak krzyżowanie oraz selekcja, mógł on w pewnym
stopniu wpłynąć na jakość uzyskanych plonów oraz przychówku. Metody te są jednak czasochłonne i nie umożliwiają
dokładnej selekcji pożądanych cech z puli genowej nawet najznakomitszych rodziców.
Naprzeciw marzeniom hodowców wyszła nauka. Dzięki rozwojowi biologii molekularnej zyskaliśmy możliwość manipulacji
komórkowymi procesami odpowiedzialnymi za przekazywanie cech następnym pokoleniom. Posiadając dostateczną wiedzę
można przestać korzystać z książki kucharskiej matki natury i zacząć tworzyć własne, niepowtarzalne kombinacje: wpływać na
aktywność genów oraz wprowadzać do organizmów ich dodatkowe kopie, poprawiając w ten sposób wybrane przez nas
cechy. Realna staje się również wymiana genów pomiędzy odrębnymi gatunkami.
819984431.027.png
budowa DNA i biosynteza białka
Przepis na GMO (ang. Genetically Modified Organizm ), czyli organizm, którego materiał genetyczny został zmieniony w sposób
niezachodzący w warunkach naturalnych.
Składniki :
geny dawcy – wyizolowany gen warunkujący pożądaną przez nas cechę;
organizm poddawany modyfikacji – a dokładniej jego pojedyncze komórki;
geny selekcyjne (markerowe) – warunkują odporność na antybiotyki lub herbicydy;
geny reporterowe (wizualizujące) – powodują syntezę barwnika;
restryktazy – enzymy nazywane nożycami inżynierii genetycznej, które rozpoznają i tną specyficzne sekwencje DNA;
powstałe w ten sposób wolne końce nici można dopasować do innych cząsteczek DNA poddanych podobnemu
zabiegowi;
ligaza DNA – enzym, który skleja pocięte fragmenty DNA, tworząc pomiędzy nimi odpowiednie wiązania chemiczne;
wektor – wprowadza pożądane geny do komórki:
wektor plazmidowy, wyizolowany z Agrobacterium tumefaciens lub Agrobacterium rhizogenes ; kuliste cząsteczki
pozajądrowego DNA posiadające zdolność wnikania do komórek roślinnych i wbudowywania do ich genomu
informacji genetycznej wywołującej choroby;
retrowirusy, czyli wirusy, których informacja genetyczna zapisana jest na RNA i przepisywana na DNA w
zainfekowanych komórkach;
Sposób przygotowania:
Przed wykonaniem jakichkolwiek prac musimy wyizolować i rozmnożyć gen, który planujemy wprowadzić do modyfikowanego
organizmu. Odczytywanie kolejności par zasad azotowych na cząsteczce DNA nosi nazwę sekwencjonowania. Informacje na
temat poznanych genomów zamieszczane są w powszechnie dostępnych bazach danych. Dzięki temu możliwe jest dobranie
odpowiednich enzymów restrykcyjnych oraz dokładne przewidzenie miejsca, w którym przetną one cząsteczkę DNA. Ważne
jest aby cięcia materiału genetycznego dawcy i biorcy dokonywać za pomocą tego samego rodzaju restryktaz, gdyż umożliwi
to połączenie ze sobą powstałych fragmentów.
Następnie przygotowujemy komórki biorcy. Od ich rodzaju zależeć będzie nasze dalsze postępowanie. Przy dokonywaniu
transformacji komórek roślinnych należy wcześniej usunąć ścianę komórkową, która na ogół uniemożliwia przeniknięcie
obcego DNA do jądra. Komórki zwierzęce oraz mikroorganizmy otoczone są jedynie błoną komórkową, dlatego nie wymagają
takiego zabiegu.
819984431.028.png 819984431.029.png 819984431.030.png 819984431.001.png 819984431.002.png
Istnieje wiele sposobów wprowadzania genu do komórki (dokonywania transfekcji).
Metody pośrednie posługują się tak zwanymi wektorami, czyli nośnikami informacji genetycznej posiadającymi naturalną
zdolność wprowadzania swoich genów do obcych komórek. Po wstawieniu odpowiedniego fragmentu DNA do takiej
cząsteczki poddaje się ją inkubacji wraz z komórkami organizmu biorcy.
Istnieją również metody bezpośredniego wprowadzania ganów do komórek. Są one bardziej uniwersalne, gdyż nie wymagają
doboru odpowiedniego wektora. Aby pokonać barierę błony komórkowej wykorzystuje się chemiczne i fizyczne czynniki
zwiększające jej przepuszczalność takie jak prąd elektryczny (elektroporacja) lub glikol polietylenowy (PEG). DNA wprowadza
się również za pomocą maleńkich igieł (mikroiniekcja), armatek genowych, które wstrzeliwują do komórki złote lub wolframowe
pociski opłaszczone genami (mikrowstrzeliwanie, biolistyka) oraz kuleczek błonowych zwanych liposomami, wewnątrz których
zamyka się potrzebne geny.
Bez względu na to, którą metodą się posłużymy powinniśmy sprawdzić jej efektywność zanim zdecydujemy się na
przeprowadzenie dalszych etapów doświadczenia. Identyfikacja transformowanych komórek jest możliwa dzięki wprowadzeniu
do nich dodatkowych genów warunkujących łatwo dające się zidentyfikować cechy, takie jak np. fluorescencja lub wzrost na
podłożu zawierającym antybiotyk lub herbicyd.
Po dokonaniu selekcji namnażamy uzyskane komórki uzyskując z nich w pełni rozwinięty organizm.
etapy transformacji komórek roślinnych i zwierzęcych
Po opanowaniu sztuki manipulacji genami jedynym ograniczeniem pozostaje wyobraźnia. W wielu osobach ten ogrom
możliwości rodzi obawy i nieufność – nieodłącznych towarzyszy każdej wielkiej zmiany. Dlatego zanim założymy fartuch i
zaczniemy tworzyć świat według własnych upodobań, musimy uświadomić sobie, że niektóre połączenia bywają
ciężkostrawne. Zwłaszcza, że póki co, jest to jest kuchnia typowo kawalerska. Nie znaczy to jednak, że mamy zaprzestać
wszelkich prób, gdyż tylko dzięki nim nabierzemy wprawy i pewności niezbędnych do osiągnięcia sukcesu.
przykładowe zastosowanie organizmów transgenicznych
CEL
WPROWADZONA CECHA
PRZYKŁADOWY ORGANIZM
odporność na herbicydy:
kukurydza i soja, modyfikacja typu
RoundupReady; Monsanto; to jedna z
najczęstszych modyfikacji roślin,
warunkuje ona odporność na glifosat,
polepszenie
wartości
użytkowej roślin
ROŚLINY
dzięki genom kodującym enzymy
rozkładające środki chwastobójcze można
stosować herbicydy totalne do
819984431.003.png
czyli substancję czynną herbicydu
totalnego Roundup;
bawełna odporna na działanie
glifosatu; Bayer BioScience N.V;
selektywnego niszczenia chwastów oraz
obniżyć koszty produkcji (ograniczenie
liczby oprysków, swobodniejszy wybór
terminów);
jabłoń odporna na parch jabłoni
( Venturia inequalis) ; Plant Research
International - Dept. Genetics and
Breeding; choroba powoduje
obniżenie plonowania oraz znaczne
osłabienie drzew, metabolity grzyba
mogą powodować raka u człowieka;
odporność na choroby bakteryjne,
grzybowe i wirusowe:
roślina sama produkuje substancje
chroniące ją przed patogenami;
kukurydza odporna na niektóre
szkodniki z rzędu Lepidoptera, np.
omacnicę prosowiankę ( Ostrinia
nubilalis) , motyla nocnego którego
larwy żerują na kolbach i w łodygach;
Syngenta Seeds SAS;
kukurydza odporna na stonkę
kukurydzianą ( Diabrotica virgifera ),
szkodnika, powodującego ogromne
straty gospodarcze; Monsanto Europe
S.A.;
odporność na szkodniki owadzie:
rośliny stają się toksyczne dla szkodników
dzięki genom toksyny Cry naturalnie
występującej w bakterii Bacillus
thuringiensis - do tej pory stosowanej w
formie oprysków; metoda pozwala na
zwalczanie szkodników przy
jednoczesnym zachowaniu korzystnych
gatunków;
zwiększona tolerancja na stresy
środowiskowe:
ziemniak odporny na stres cieplny;
CSIC;
ryż odporny na stres solny oraz suszę;
IRTA;
możliwość prowadzenia hodowli w
nieprzyjaznych warunkach;
len o zmienionej właściwości włókien,
zwiększonej odporności na choroby
oraz właściwościach
przeciwutleniających; Uniwersytet
Wrocławski;
poprawa cech jakościowych roślin;
kukurydza produkująca w nasionach
lipazę żołądkową lub przeciwciała
monoklonalne RM2 i MR3
wykorzystywane w leczeniu raka;
Meristem Therapeutics;
medycyna ;
produkcja biofarmaceutyków:, przeciwciał,
hormonów, szczepionek
biofabryki, czyli
wykorzystanie
możliwości
produkcyjnych
roślin
rzodkiewnik pospolity, słonecznik,
rzepak i soja wytwarzające
polihydroksyalkalolan (PHA),
wykorzystywany do produkcji plastiku;
Monsanto, ZENECA Seeds;
przemysł;
topola akumulująca metale ciężkie
zanieczyszczające glebę; Albert-
Ludwigs-Universität Freiburg;
ochrona środowiska naturalnego ;
ZWIERZĘTA
produkcja białek o znaczeniu
farmaceutycznym:
kozy produkujące w swoich gruczołach
mlecznych antytrombinę, czyli czynnik
przeciwdziałający zakrzepom; preparat
ATryn; GTC Biotherapeutic;
wykorzystuje się głównie gruczoł mlekowy
ssaków; obniżenie kosztów poprzez
uproszczenie procesu produkcji
medycyna
ksenotransplantacja;
knurek TG 1154 o zniesionej
immunologicznej barierze
międzygatunkowej pomiędzy świnią i
człowiekiem; Balice;
prowadzenie przeszczepów komórek,
tkanek i narządów między różnymi
gatunkami;
819984431.004.png 819984431.005.png 819984431.006.png 819984431.007.png 819984431.008.png 819984431.009.png 819984431.010.png 819984431.011.png 819984431.012.png 819984431.013.png 819984431.014.png
krowy z dodatkowymi kopiami genów
odpowiedzialnych za produkcję beta- i
kappa- kazeiny; poprawia to
wydajność produkcji sera; AgResearch
Nowa Zelandia;
mleko;
prosięta Enviropig, których odchody
mogą być użyte jako bezpieczny
nawóz dzięki obniżonej zawartości
fosforu; University of Guelph's;
odchody;
badania na myszach wyjaśniające
podstawy rozwoju niektórych chorób
genetycznych oraz wrodzone
skłonności do cukrzycy, chorób układu
krążenia, nowotworów (Nobel 2007);
nauka o chorobach;
piwowarstwo;
Maturex, preparat enzymatyczny
przyspieszający dojrzewanie piwa;
Novozymes
przemysł
spożywczy
Novamyl L, preparat enzymatyczny
poprawiający jakość chleba i
przedłużający trwałość pieczywa;
Novozymes;
piekarnictwo;
E. coli produkująca słodzik Aspartam
(E951); NutraSweet;
produkcja dodatków do żywności:
E. coli do produkcji żywych,
atenuowanych, szczepionek na
biegunkę podróżnych; Acambis
Research Ltd;
produkcja na dużą skalę, synteza białek,
które wcześniej były uzyskiwane ze
zwierząt eliminuje ryzyko infekcji;
medycyna
MIKROORGANIZMY
bakterie Pseudomonas
wykorzystywane do oceny
zanieczyszczenia herbicydem 2,4-D ;
Sayler;
bakterie E. coli wykrywające toksyczne
związki w wodzie; Kiwa Water
Research;
biosensory ;
w obecności szkodliwego związku
bakterie produkują fluoryzujące białko
ochrona
środowiska
bioremediacja;
E. coli ze zmienionym powinowactwem
do substratu, usuwająca toluen,
benzen i PCB; Kumammru;
wykorzystanie genów odpowiedzialnych
za rozkład substancji ropopochodnych
(gen tod) do usuwania zanieczyszczeń;
biopaliwa;
Trichoderma reesei , grzyb
syntetyzujący celulazy do produkcji
bioetanolu; Novozymes;
powstałe z przetwórstwa produktów
organizmów żywych;
detergenty ;
Daramyl - środek piorący, myjący,
wybielający; Novozymes
aktywne czynniki środków czystości;
autor: Anna Kurcek
Autor: Anna Kurcek
Artykuł pobrano ze strony
eioba.pl
819984431.015.png 819984431.016.png 819984431.017.png 819984431.018.png 819984431.019.png 819984431.020.png 819984431.021.png 819984431.022.png 819984431.023.png 819984431.024.png 819984431.025.png 819984431.026.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin