CHLEB na zakwasie żurkowym
Składniki:-ok. 1 kg mąki (pomieszać pszenną i żytnią)-50 g drożdży-szklanka żuru lub białego barszczu (kupny lub swojej roboty)
-sól (1 łyżka)-woda (2 szklanki)-kminek, czarnuszka, inne ziarenka
-1 jajko do posmarowania (jak kto chce)
Robimy zaczyn
Wieczorem rozpuszczamy drożdże w dwóch szklankach wody (lekko ciepłej)
i dajemy tyle mąki, żeby uzyskać konsystencje gęstej śmietany.
Mieszamy dokładnie. Przykrywamy zaczyn i zostawiamy do rana.
Rano
Dolewamy żur, dajemy sól, ziarenka i stopniowo resztę mąki, wyrabiając dokładnie.
(nie wyrabiać za długo, gdy jest dużo mąki żytniej, bo wyjdzie ciasto gliniaste)
Przykrywamy wilgotną ściereczką i zostawiamy na ok. 1,5 godziny, żeby wyrosło.
Ma podwoić swoją objętość.
Następnie dzielimy na pół i wkładamy do dwóch podłużnych foremek. Foremki natłuścić i wysypać mąką lub otrębami. Zostawić do wyrośnięcia.
Nagrzewamy piekarnik do ok. 200 stopni i wkładamy chlebki, które można posmarować rozbitym jajkiem i posypać ziarenkami.
Pieczemy
ok. 45-60 minut.
canon336