CHLEB na zakwasie żurkowym.doc

(131 KB) Pobierz

CHLEB na zakwasie żurkowym

Składniki:
-ok. 1 kg mąki (pomieszać pszenną i żytnią)
-50 g drożdży
-szklanka żuru lub białego barszczu (kupny lub swojej roboty)

-sól (1 łyżka)
-woda (2 szklanki)
-kminek, czarnuszka, inne ziarenka

-1 jajko do posmarowania (jak kto chce)

 

Robimy zaczyn

Wieczorem rozpuszczamy drożdże w dwóch szklankach wody (lekko ciepłej)

i dajemy tyle mąki, żeby uzyskać konsystencje gęstej śmietany.

Mieszamy dokładnie. Przykrywamy zaczyn i zostawiamy do rana.

 

Rano

Dolewamy żur, dajemy sól, ziarenka i stopniowo resztę mąki, wyrabiając dokładnie.

(nie wyrabiać za długo, gdy jest dużo mąki żytniej, bo wyjdzie ciasto gliniaste)

Przykrywamy wilgotną ściereczką i zostawiamy na ok. 1,5 godziny, żeby wyrosło.

Ma podwoić swoją objętość.

Następnie dzielimy na pół i wkładamy do dwóch podłużnych foremek. Foremki natłuścić i wysypać mąką lub otrębami. Zostawić do wyrośnięcia.

Nagrzewamy piekarnik do ok. 200 stopni i wkładamy chlebki, które można posmarować rozbitym jajkiem i posypać ziarenkami.

 

Pieczemy

ok. 45-60 minut.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin