siemie lniane.rtf

(2 KB) Pobierz

Kataplazma z siemienia


Zmielone siemię zalewamy odpowiednią ilością gorącej wody i gotujemy do uzyskania gęstej papki. Następnie siemię zawijamy w gazę i przykładamy w chore miejsce.

 

Skład i działanie


Nasiona lnu zawierają związki śluzowe, substancje oleiste, kwasy organiczne, nienasycone kwasy tłuszczowe, sole mineralne (cynk, żelazo, magnez), witaminę E, fitosterole, fitoestrogeny, lecytynę i flawonoidy. Siemię lniane doceniane jest ze względu na działanie osłonowe i nawilżające na śluzówkę przewodu pokarmowego, a także właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Zastosowanie wewnętrzne


Nasiona lnu stanowią bogate źródło wielu cennych składników, które muszą być dostarczane w pożywieniu, a są nimi przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe i lecytyna. Siemię spożywane w postaci naparu lub odwaru działa osłaniająco na przewód pokarmowy – zalecane jest przy nieżytach żołądka, nadkwaśności soku żołądkowego, a nawet przy wrzodach. Nawilża śluzówkę gardła i jamy ustnej, jest więc pomocne przy kaszlu oraz suchości śluzówki, spowodowanej między innymi przebywaniem w ogrzewanych lub klimatyzowanych pomieszczeniach. Siemię lniane zapobiega miażdżycy, ograniczając wchłanianie „złego” cholesterolu. Przyjmowanie całych nasion lnu pobudza perystaltykę jelit, wspomagając usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii oraz zapobiegając zaparciom. Z dobroczynnych właściwości siemienia możemy również korzystać, spożywając olej lniany. Potwierdzone zostało przeciwnowotworowe działanie nasion lnu, których składniki hamują rozwój raka prostaty[1]. Trwają również badania nad skutecznością siemienia w profilaktyce raka piersi.

Zastosowanie zewnętrzne


Okłady z siemienia wspomagają leczenie oparzeń, odmrożeń, odleżyn i trudno gojących się ran. Łagodzą podrażnienia i zmniejszają łuszczenie się skóry. Len jest jedną z roślin śluzorodnych, które stosuje się do wykonywania okładów, tzw. kataplazm.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin