przepisy z pamiętnika Frani Maj.doc

(26 KB) Pobierz

ZUPA POMIDOROWA TERESY

 

Składniki:

½ opakowania włoszczyzny krojonej w paski, 2 kostki warzywne, 1,5 l wody, kubeczek śmietany 22%, 3 łyżki masła, szczypta cukru, 1 puszka pomidorów lub malutki słoiczek koncentratu pomidorowego, garść świeżej bazylii posiekanej lub 1 łyżka pesto ze słoika, sól i pieprz do smaku

 

Włoszczyznę wrzucić do garnka, zalać wodą (lub wywarem), dodać kostki bulionowe i 1 łyżkę masła. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 15-20 minut.

Dodać pomidory lub koncentrat, gotować kolejne 15 minut.

Zupę zmiksować z bazylią. Posolić i popieprzyć, dodać pozostałe masło i śmietanę.

Podawać z ryżem, makaronem albo chlebem.

 

 

SUFLET

 

50 g ciemnej czekolady, 250 ml mleka, 60 g masła, 3 łyżki mąki, cukier puder do posypania foremek, 4 jajka, 2,5 łyżki miałkiego cukru, 1 łyżka kakao

 

Pokruszoną czekoladę zalać prawie gotującym się mlekiem i mieszać, aż się rozpuści. W rondelku roztopić masło i dodać mąkę. Gotować na małym ogniu przez minutę. Stopniowo wlewać czekoladowe mleko, ciągle mieszając. Doprowadzić do wrzenia i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Foremki do sufletów (z tego przepisu wychodzi ok. 6 porcji) wysmarować masłem i oprószyć cukrem pudrem. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z masą czekoladową, a białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Na końcu ubijania wmieszać kakao. Pianę połączyć delikatnie z masą czekoladową. Napełnić foremki i każdą posypać cukrem pudrem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 15-20 minut. Posypać przesianym cukrem pudrem i podawać na ciepło.

Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia!

 

 

SŁONE MUFFINY

 

Składniki: 130 g mąki, 3 jaja, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 ml mleka, 30 g rozpuszczonego i ostudzonego masła, 4 plasterki żółtego sera, 2 parówki, 1 pomidor, ½ puszki kukurydzy, sól, pieprz, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka oregano.

 

Pomidora, parówki i ser pokroić, parówki podsmażyć (można np. z cebulą). Kukurydzę odsączyć. Połączyć ze sobą mleko, masło, przesianą mąkę z proszkiem, przyprawy i dodatki. Wypełnić foremki na muffinki i piec 20-25 minut w temperaturze 200o.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CIASTO BANANOWE

 

500 g dojrzałych bananów, 125 g płynnego miodu, 2 średnie jajka, 125 g masła, 125 g cukru, 250 g mąki, ½ łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g wiórków kokosowych, masło do smarowania blaszki

 

Zmiksować w blenderze banany z miodem i jajkami na gładką masę. Utrzeć masło z cukrem, aż będzie puszyste. Przez sito przesiać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i dodawać po łyżce do masła z cukrem na zmianę z masą bananową, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Wymieszać z wiórkami kokosowymi i przełożyć do posmarowanej masłem blaszki. Piec około godziny (180oC), aż będzie miało chrupiącą skórkę. Podawać pocięte na kromki.

 

 

 

NALEŚNIKI

 

ok. 10 sztuk o średnicy 24 cm lub 12-14 o średnicy 20 cm

Składniki: 300 ml mleka, 125 g mąki, 2 jajka, szczypta soli, 30 g oleju lub topionego masła, olej do smażenia

 

Wszystkie składniki zmiksować mikserem lub ubić trzepaczka. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek, o konsystencji śmietany. Jeśli ubijamy trzepaczką: najpierw należy ubić jajka z mlekiem, a dopiero później POWOLI wsypywać mąkę. Dzięki temu unikniemy grudek.

 

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Kiedy olej będzie bardzo gorący, wlewamy ok. 45 ml ciasta – to taka ilość, która cienką warstwą pokryje patelnię, jakieś 3 duże łyżki. Smażyć na średnim ogniu ok. 1 minuty. Przerzucić na drugą stronę i dosmażać kolejne 30 sekund. A farsz i ozdoby to już jakie kto chce, można zrobić.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin