Poniżej podano krzywe zależności między pH a aktywnością niektórych enzymów
Który z wykresów uzyskano dla:
a) pepsyny,
b) trypsyny.
W procesie trawienia w organizmach heterotrofów uczestniczą enzymy z klasy hydrolaz. Niżej podano zdania charakteryzujące enzymy należące do tej klasy:
I Katalizują rozkład wiązania kowalencyjnego z udziałem cząsteczki wody.
II Produktem ich działania jest woda.
III Należą wyłącznie do białek złożonych, składających się z niebiałkowej grupy prostetycznej i apoenzymu.
IV Katalizują reakcje rozkładu w środowisku o odczynie kwaśnym, zasadowym i obojętnym.
Wskaż numery zdań, które fałszywie charakteryzują hydrolazy uczestniczące w procesie trawienia.
.dano natężenie podstawowej przemiany materii (PPM) organizmu noworodka ■■osłego człowieka. Badanie to wykonuje się na czczo, w całkowitym spoKoiu r-wm, w stanie odprężenia psychicznego oraz w normalnych w-rur;'<::ch
"zenia. Pomiarów PPM dokonuje się na podstawie ilości ciepła wydalanego •:; organizm, a jej wartość podaje się w kj na ! kg masy ciała na ! godz.
Podaj jak zmienia się zależność intensywności podstawowej przemiany materii z wiekiem organizmu,
ze wzrostem masy ciała organizmu.
■krycie tej witaminy zawdzięczamy Kazimierzowi Funkowi, który wykrył ją otrębach i wykazał jej właściwości chemiczne oraz biologiczne, jest określana o czynnik przeciwneurotyczny, niedostatek jej bowiem w pokarmie wywołuje ■jdzi i zwierząt zapalenie nerwów i niedowład mięśni. W przypadku niedoboru
1 witaminy występują zaburzenia w czynności nie tylko ośrodkowego obwodowego układu nerwowego, ale i układu krążenia, przewodu
■;<armowego oraz w gospodarce wodnej, jednostka chorobowa występująca jdzi przy niedoborze tej witaminy znana była od dawna, występowała u ludzi ?:cych we wschodniej Azji. Objawia się ona utratą apetytu, zapaleniem
:rwów, skurczami i zanikiem mięśni, niedowładem i ogólnym wyniszczeniem
rĘanizmu. Najbogatszym źródłem tej witaminy są drożdże i osłonki zbóż.
Określ rodzaj witaminy, której ten opis dotyczy.
Podaj nazwę jednostki chorobowej wywołanej niedoborem te] witaminy.
W tabelce przedstawiono różne zawartości probówek, w których przeprowadzono doświadczalne trawienie skrobi.
Probówka
Zawartość probówek
Warunki trawienia
1% kleik skrobiowy [cm3]
ślina [cm3]
inne substancje
temperatura
[°q
czas [min]
1
2
2 cm3 wody destylowanej
35
30
II
70
III
3
4
1 cm3 96% C2H5OH
IV
1 cm3 10% CH3COOH
W których probówkach po zakończeniu doświadczenia nastąpi charakterystyczne zabarwienie wywołane płynem Lugola?
W której probówce nie da s/ę wykryć skrobi po zakończeniu doświadczenia?
Trawienie tłuszczów zachodzi w dwunastnicy i pod wieloma względami różni się od trawienia innych składników. Tłuszcze nie tylko nie rozpuszczają się w wodzie, ale woda ich nawet nie zwilża. Zamieszczony niżej schemat przedstawia trawienie i wchłanianie tłuszczów.
/ŻÓtĆ
sok trzustkowy
trójglicerydy
Podaj dwie zasadnicze cechy różniące trawienie tłuszczów od trawienia pozostałych
składników pokarmowych.
/ Określ, na czym polega rola żołd w trawieniu tłuszczów. / Podaj elementy układu krążenia oznaczone na schemacie jako X i Y, do których
wchłaniane są tłuszcze
Aby zbadać mechanizm pobudzania wydzielania soków trawiennych, wykonano doświadczenie, podczas którego dwa psy umieszczono w oddzielnych pomieszczeniach. Jednego psa nakarmiono, a drugiego nie. Następnie połączono układy krwionośne tych dwóch psów. Po upływie krótkiego czasu pies, którego nie karmiono, zaczął wydzielać sok żołądkowy.
/ Wskaż czynnik, który spowodował wydzielanie soku żołądkowego u tego psa.
Założono dwie równoległe hodowle kijanek:
• w I karmiono zwierzęta od początku wyłącznie suszoną pokrzywą;
• w II karmiono kijanki wyłącznie dafniami.
Obydwie hodowle były prowadzone w identycznych warunkach.
W momencie, gdy kijanki miały tylne odnóża dobrze wykształcone, umieszczono
je kolejno na szalkach i liczono skręty jelita, oddzielnie z hodowli I i II.
S Sformułuj problem badawczy do tego doświadczenia.
•S Postaw hipotezę do przedstawionego problemu badawczego.
Niżej przedstawiono zapis hydrolizy enzymatycznej niektórych cukrowców: Zadanie 14.
W prawidłowym żywieniu człowieka ważne jest to, aby poszczególne składniki pożywienia były przyjmowane w określonych proporcjach w przeliczeniu na dobę. Dobowe zapotrzebowanie na białko u dorosłego człowieka wynosi I g na I kg masy ciała. U małych dzieci i młodzieży zapotrzebowanie jest wyższe i wynosi 1,5-3,5 g na dobę, z tego 2/3 powinny stanowić białka pełnowartościowe. Dzienna norma spożywania tłuszczów przez osoby dorosłe wynosi około I g na I kg masy ciała, u małych dzieci (2-4 lat) — około 40 g na I kg masy ciała.
S Uzasadnij wyższe zapotrzebowanie na białka i tłuszcze u dzieci niż u dorosłego
człowieka. ^ Wyjaśnij, które białka nazywamy pełnowartościowymi.
lady_vampire15