test 1.doc

(78 KB) Pobierz
Poniżej podano krzywe zależności między pH a aktywnością niektórych enzymów

Poniżej podano krzywe zależności między pH a aktywnością niektórych enzymów

Który z wykresów uzyskano dla:

a)                      pepsyny,

b)                      trypsyny.

W procesie trawienia w organizmach heterotrofów uczestniczą enzymy z klasy hydrolaz. Niżej podano zdania charakteryzujące enzymy należące do tej klasy:

I          Katalizują rozkład wiązania kowalencyjnego z udziałem cząsteczki wody.

II        Produktem ich działania jest woda.

III      Należą wyłącznie do białek złożonych, składających się z niebiałkowej grupy prostetycznej i apoenzymu.

IV      Katalizują reakcje rozkładu w środowisku o odczynie kwaśnym, zasadowym i obojętnym.

 

Wskaż   numery  zdań,   które   fałszywie   charakteryzują   hydrolazy  uczestniczące w procesie trawienia.

.dano natężenie podstawowej przemiany materii (PPM) organizmu noworodka ■■osłego człowieka. Badanie to wykonuje się na czczo, w całkowitym spoKoiu r-wm,   w   stanie   odprężenia   psychicznego   oraz  w   normalnych   w-rur;'<::ch

"zenia. Pomiarów PPM dokonuje się na podstawie ilości ciepła wydalanego •:; organizm, a jej wartość podaje się w kj na ! kg masy ciała na ! godz.

Podaj jak zmienia się zależność intensywności podstawowej przemiany materii  z wiekiem organizmu,

ze wzrostem masy ciała organizmu.

■krycie tej witaminy zawdzięczamy Kazimierzowi Funkowi, który wykrył ją otrębach i wykazał jej właściwości chemiczne oraz biologiczne, jest określana o czynnik przeciwneurotyczny, niedostatek jej bowiem w pokarmie wywołuje ■jdzi i zwierząt zapalenie nerwów i niedowład mięśni. W przypadku niedoboru

1 witaminy występują zaburzenia w czynności nie tylko ośrodkowego obwodowego    układu    nerwowego,    ale    i    układu    krążenia,    przewodu

■;<armowego oraz w gospodarce wodnej, jednostka chorobowa występująca jdzi przy niedoborze tej witaminy znana była od dawna, występowała u ludzi ?:cych   we   wschodniej   Azji.   Objawia   się   ona   utratą   apetytu,   zapaleniem

:rwów, skurczami i zanikiem mięśni,  niedowładem  i ogólnym wyniszczeniem

rĘanizmu. Najbogatszym źródłem tej witaminy są drożdże i osłonki zbóż.

Określ rodzaj witaminy, której ten opis dotyczy.

Podaj nazwę jednostki chorobowej wywołanej niedoborem te] witaminy.

W tabelce przedstawiono różne zawartości probówek, w których przeprowa­dzono doświadczalne trawienie skrobi.

 

Probówka

Zawartość probówek

Warunki trawienia

1% kleik skrobiowy [cm3]

ślina [cm3]

inne substancje

temperatura

[°q

czas [min]

1

1

2

2 cm3 wody destylowanej

35

30

II

2

1

2 cm3 wody destylowanej

70

30

III

3

4

1 cm3 96% C2H5OH

35

30

IV

4

3

1 cm3 10% CH3COOH

35

30

W których probówkach po zakończeniu doświadczenia nastąpi charakterystyczne zabarwienie wywołane płynem Lugola? 

W której probówce nie da s/ę wykryć skrobi po zakończeniu doświadczenia?

Trawienie tłuszczów zachodzi w dwunastnicy i pod wieloma względami różni się od trawienia innych składników. Tłuszcze nie tylko nie rozpuszczają się w wodzie, ale woda ich nawet nie zwilża. Zamieszczony niżej schemat przedstawia trawienie i wchłanianie tłuszczów.

/ŻÓtĆ

sok trzustkowy



trójglicerydy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podaj dwie zasadnicze cechy różniące trawienie tłuszczów od trawienia pozostałych

składników pokarmowych.

/ Określ, na czym polega rola żołd w trawieniu tłuszczów. / Podaj elementy układu krążenia oznaczone na schemacie jako X i Y, do których

wchłaniane są tłuszcze

Aby zbadać mechanizm pobudzania wydzielania soków trawiennych, wykonano doświadczenie, podczas którego dwa psy umieszczono w oddzielnych pomieszczeniach. Jednego psa nakarmiono, a drugiego nie. Następnie połączono układy krwionośne tych dwóch psów. Po upływie krótkiego czasu pies, którego nie karmiono, zaczął wydzielać sok żołądkowy.

/ Wskaż czynnik, który spowodował wydzielanie soku żołądkowego u tego psa.

 

Założono dwie równoległe hodowle kijanek:

  w I karmiono zwierzęta od początku wyłącznie suszoną pokrzywą;

  w II karmiono kijanki wyłącznie dafniami.

Obydwie hodowle były prowadzone w identycznych warunkach.

W momencie, gdy kijanki miały tylne odnóża dobrze wykształcone, umieszczono

je kolejno na szalkach i liczono skręty jelita, oddzielnie z hodowli I i II.

S  Sformułuj problem badawczy do tego doświadczenia.

•S  Postaw hipotezę do przedstawionego problemu badawczego.

 

 

Niżej przedstawiono zapis hydrolizy enzymatycznej niektórych cukrowców:
Zadanie 14.

W prawidłowym żywieniu człowieka ważne jest to, aby poszczególne składniki pożywienia były przyjmowane w określonych proporcjach w przeliczeniu na dobę. Dobowe zapotrzebowanie na białko u dorosłego człowieka wynosi I g na I kg masy ciała. U małych dzieci i młodzieży zapotrzebowanie jest wyższe i wynosi 1,5-3,5 g na dobę, z tego 2/3 powinny stanowić białka pełnowartościowe. Dzienna norma spożywania tłuszczów przez osoby dorosłe wynosi około I g na I kg masy ciała, u małych dzieci (2-4 lat) — około 40 g na I kg masy ciała.

S  Uzasadnij wyższe zapotrzebowanie na białka i tłuszcze u dzieci niż u dorosłego

człowieka. ^  Wyjaśnij, które białka nazywamy pełnowartościowymi.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin