ZWIĄZKI ORGANICZNE KOMÓRKI18.doc

(131 KB) Pobierz







POŁĄCZENIA AMINOKWASÓW

 

* aminokwasy łączą się wiązaniem kowalencyjnym typu peptydowego, które zawsze powstaje przez połączenie grupy karboksylowej jednego aminokwasu z grupą aminową drugiego z jednoczesnym wydzieleniem cząsteczki wody

* reakcja ta jest endoergiczna, więc wymaga dostarczenia energii z zewnątrz

* połączenie dwóch aminokwasów daje dipeptyd, trzech tripeptyd itd. , ich nazwy tworzy się przez łączenie nazw aminokwasów

* wiązania peptydowe pozwalają na tworzenie łańcuchów peptydowych białek o różnej długości – od kilkudziesięciu do tysięcy aminokwasów

* struktura pierwszorzędowa/pierwotna białka – ściśle określona kolejność, czyli sekwencja ułożenia aminokwasów, która determinuje wszystkie właściwości danej cząsteczki

* białka o podobnym składzie aminokwasowym, lecz innej sekwencji, będą wykazywały różną aktywność molekularną

* pierwszymi białkami, których skład i sekwencję aminokwasów poznawano, były: insulina (51 aminokwasów) i rybonukleaza (124 aminokwasy)

FUNKCJE

 

* budulcowa

- współtworzą wszystkie organelle komórkowe

- rozpuszczone, zawieszone w wodzie tworzą wraz z innymi substancjami koloid cytoplazmy

- białkową budowę mają wszystkie enzymy ustrojowe (pełnią więc funkcje katalityczne)

* transportowa/przenośnikowa

- wiele białek błonowych umożliwia przemieszczanie odpowiednich substancji z komórki z powrotem do niej

- niektóre białka transportują na dalekie dystanse

(np. hemoglobina)

* regulatorowa

- wpływ hormonów białkowych i peptydowych na koordynację funkcji życiowych organizmu

* odpornościowa/immunologiczna

- dzięki białkom można precyzyjnie rozpoznać ciała obce w organizmie

* lokomotoryczna

- funkcja białek kurczliwych, występujących w mięśniach (aktyna, miozyna)

- zapewnia ruch organizmów zwierzęcych

AMINOKWASY

 

* każdy składa się z atomu C, do którego wiązaniami kowalencyjnymi przyłączone są:

- grupa aminowa (-NH2)

- grupa karboksylowa (-COOH)

- atom wodoru

- podstawnik/rodnik (R) – może mieć charakter alifatyczny (łańcuchowy) lub aromatyczny (pierścieniowy), określany jest jako łańcuch boczny aminokwasu

* są elektrolitami – reagują w roztworze zarówno z kwasami, jak i zasadami, tworząc sole

* występują w roztworze w jednej z trzech postaci zależnie od pH roztworu:

- jonu obojnaczego

- formy kwasowej (anionowej)

- formy zasadowej (kationowej)

* punkt izoelektryczny aminokwasu – wartość pH, przy której najwięcej jest jonów obojnaczych, a formy kwasowe i zasadowe pozostają w równowadze

* aminokwasy (oprócz najmniejszego i najprostszego – glicyny) mogą tworzyć izomery typu L lub D (we wszystkich współczesnych organizmach białka zawierają jedynie formę L-aminokwasów)

* aminokwasy białkowe – 20 aminokwasów występujących bardzo powszechnie w białkach (nazwane dla odróżnienia od aminokwasów pojawiających się sporadycznie lub wcale, np. ornityna i cytrulina – aminokwasy cyklu moczowego)

* aminokwasy endogenne – te, które organizm ludzki potrafi samodzielnie syntezować

* aminokwasy egzogenne - te, których organizm ludzki nie potrafi samodzielnie syntezować

 

Endogenne

Egzogenne

1. Alanina (Ala)

2. Asparagina (Asn)

3. Asparagninian (ASP)

4. Arginina (Arg)

5. Glutaminian (Gln)

6. Glutamina (Glu)

7. Glicyna (Gly)

8. Prolina (Pro)

9. Seryna (Ser)

10. Tyrozyna (Tyr)

11. Cysteina (Cys)

 

1. Lizyna (Lys)

2. Metionina (Met)

3. Leucyna (Leu)

4. Histydyna (His)

5. Fenyloalanina (Phe)

6. Treonina (Thr)

7. Tryptofan (Trp)

8. Izoleucyna (Ile)

9. Walina (Val)

 

BIAŁKA

* pierwiastki biogenne: C, H, O, N, S i P (w białkach złożonych – fosfoproteinach)

* w białkach złożonych dodatkowo mogą występować inne pierwiastki, np. Cu, Zn, Mo, Fe

* białka zbudowane są z aminokwasów

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BADANIE BIAŁEK

 

* chromatografia – dzięki niej przeprowadza się kompletną ilościową i jakościową analizę białek

* do ustalenia kolejności występowania aminokwasów w białku służy rozkład białek z udziałem enzymów proteolitycznych i automatyczny, podłączony do komputera aparat do stopniowej degradacji łańcuchów polipeptydowych oraz do oznaczania kolejno odłączanych składników

 

 

 















 

 

REAKCJE BIAŁEK

 

* białka ulegają różnym reakcjom determinowanym przez właściwości chemiczne reszt aminokwasowych:

- reakcja ksantoproteinowa

- reakcja cystynowa

- reakcja biuretowa (reakcje wiązań peptydowych)

STRUKTURA TRZECORZĘDOWA

 

* stabilizowana przez wiązania wodorowe, mostki siarczkowe, oddziaływania hydrofobowe oraz van der Waalsa

* Alfa-helix lub (i) Beta-harmonijka, zwinięte w przestrzenną bryłę

* kształt Alfa-heliksu I Beta-harmonijki i właściwości Alfa-heliksu lub Beta-harmonijki decydują o aktywności biologicznej, w tym enzymatycznej danego białka

* ponieważ wiązania stabilizujące tę strukturę są słabe, znaczna większość białek to substancje wrażliwe na zmiany temperatury (termolabilność)

- w warunkach ustrojowych podniesienie temperatury powyżej 40-45°C prowadzi do zniszczenia struktury trzeciorzędowej

- białka ulegają denaturacji i tracą swą aktywność

* denaturację białek mogą powodować również inne czynniki, jak np. mocznik, znaczne zmiany pH, detergenty czy jony metali ciężkich

* w warunkach laboratoryjnych możliwa jest renaturacja (zjawisko odwrotu denaturacji), przebiega jednak bardzo wolno I podlega jej niewielka część białek

STRUKTURA PIERSZORZĘDOWA

 

* stabilizowana przez wiązania peptydowe

* determinuje struktury wyższego rzędu, tzw. struktury przestrzenne białka

* dużą rolę w ich tworzeniu odgrywa fakt, że ugrupowanie peptydowe (tzn. atomy tworzące wiązanie) jest sztywnym i płaskim elementem konstrukcyjnym, natomiast wiązania po obu stronach peptydowego wykazują duże możliwości obrotu

 

 

 

 

 

 

 

ROZTWORY KOLOIDALNE/ZOLE BIAŁKOWE

 

* tworzone przez białka ze względu na wielkość cząsteczek

* cząsteczki białka, obdarzone ładunkiem, otaczają się (podobnie jak jony nieorganiczne) płaszczem wodnym, który chroni je przed łączeniem się w większe zespoły, a tym samym przez wypadaniem z roztworu

 

 

 

 

STRUKTURY DRUGORZĘDOWE

 

* stabilizowana przez wiązania wodorowe, które tworzą się w wyniku powinowactwa atomów wodoru do atomów azotu lub tlenu

* Alfa-helix

- przypomina kształtem cylinder, tworzony przez ciasno, prawoskrętnie skręconą sprężynę

- ściany cylindra tworzy łańcuch polipeptydowy, a łańcuchy boczne (podstawniki) wystają na zewnątrz

- przeważa w hemoglobinie i mioglobinie

- występuje w białkach o dużej wytrzymałości mechanicznej, np. w kreatynie (składnik włosów i naskórka) i miozynie (składnik mięśni)

* Beta-harmonijka

- przypomina pofałdowaną kartkę

- zagięcia wynikają ze skręceń wiązań leżących poza ugrupowaniami peptydowymi

- wiązania te tworzą płaskie odcinki kartki

- struktura luźniejsza od Alfa-helix

- tworzone przez nią białka są zwarte, nierozciągliwe i nierozpuszczalne w wodzie

- znaczny jej udział stwierdzono np. w fibroinie jedwabiu

 

 

 

 

 

 

 

MASA CZĄSTECZKOWA I ŁADUNEK ELEKTRYCZNY

 

* waha się w granicach ok. około 11400 (np. dla histonu H4) do 10mln (np. dla hemocyjanina)

* średnia masa tych makrocząstek wynosi kilkanaście do kilkudziesięciu tysięcy, więc są to związki makrocząsteczkowe

* ładunek elektryczny cząsteczki jest wypadkową wszystkich dysocjujących grup kwasowych i zasadowych występujących w łańcuchach bocznych aminokwasów

* dzięki temu ładunkowi białka mogą wędrować w polu elektrycznym – zjawisko elektroforezy

* prędkość wędrówki cząstek białkowych zależy od ładunku, masy i kształtu cząsteczki, od rodzaju zastosowanego podłoża (bibuły lub żelu) oraz napięcia prądu

* immunoelektroforeza – rozdział białek odbywa się w żelu wysycanym przeciwciałami, które otrzymano z surowicy krwi zwierzęcia po wstrzyknięciu mu badanego białka, zetknięcie przeciwciał z białkiem, powoduje jego wytrącenie i uzyskanie specyficznego obrazu elektroforetycznego

 

STRUKTURA CZTERORZĘDOWA

 

* złożona z kilku podjednostek białkowych (np. hemoglobina)

* stabilizowana przez wiązania takie same, jak w przypadku trzeciorzędowej

* tylko część białek, zwykle o względnej masie cząsteczkowej (względem atomu węgla) przekraczającej kilkadziesiąt tysięcy, zbudowanych z setek lub tysięcy aminokwasów, tworzy taką strukturę

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





PODZIAŁ BIAŁEK

 







GLOBULARNE/SFERYCZNE

 

* cząsteczki mają kształt eliptyczny, o niewielkim stosunku długości osi długiej do krótkiej

* składają się z pofałdowanych i dodatkowo zwiniętych łańcuchów polipeptydowych, stabilizowanych różnego typu wiązaniami kowalencyjnymi

* głównie białka enzymatyczne oraz pełniące funkcje odpornościowe

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin