Wielkie grillowanie Wielkie grillowanie.pdf

(353 KB) Pobierz
38_41_GRILL_OKOK.qxd
grillowanie
Wybór grillów jest ogromny: od w´glowych przez gazowe po elektryczne; od stalo-
wych po ˝eliwne; od malutkich, a nawet jednorazowych po ogromne, dwupoziomowe;
od okràg∏ych beczkowych po prostokàtne. Jaki wi´c kupiç?
Potrawy z ka˝dego grilla wyjdà równie smacznie i zdrowo
– sà niezwykle aromatyczne i zawierajà ma∏o t∏uszczu (do
pieczenia nie musimy go u˝ywaç, a co wi´cej cz´Êç t∏uszczu
pochodzàcego z mi´sa wycieknie) oraz zachowajà swoje
wartoÊci od˝ywcze. A zatem to, jaki grill wybierzemy, wp∏y-
nie jedynie na czas przygotowywania potrawy, na ∏atwoÊç
obs∏ugi tego coraz popularniejszego u nas urzàdzenia oraz
na iloÊç pieni´dzy, których ub´dzie z naszego portfela.
38
ÂWIAT KONSUMENTA k w i e c i e ƒ 2 0 0 7
wielkie
221587260.008.png
KUPUJEMY GRILL
W´glowe
Zacznijmy od grillów najmniejszych, a co za tym idzie
i najl˝ejszych oraz najtaƒszych. Takie modele, które w do-
datku mo˝na z∏o˝yç w ma∏à paczk´, najlepiej nadadzà si´
dla osób wybierajàcych si´ na piknik za miasto. JeÊli
wycieczka nie jest zbyt du˝a (dwie, trzy osoby), nie po-
winno zabraknàç miejsca na ruszcie. Mo˝emy kupiç
równie˝ grill jednorazowego u˝ytku, tzw. paczk´ grillowà
– jest jeszcze mniejszy i l˝ejszy. W zestawie znajduje si´
aluminiowa wanienka, miniaturowy ruszt i porcja w´gla
drzewnego nasàczonego podpa∏kà. Po wykorzystaniu
ca∏oÊç po prostu wyrzucamy do kosza.
Jak rozpaliç grill?
Mo˝emy u˝yç podpa∏ki w p∏ynie lub
w kostkach z brykietu. Te ostatnie sà jed-
nak mniej wygodne w u˝yciu. Dobra pod-
pa∏ka spala si´ ca∏kowicie, nie dajàc ˝ad-
nych zapachów mogàcych mieç wp∏yw na
przyrzàdzane potrawy. Lepiej nie u˝ywaç
jako podpa∏ki zwyk∏ego rozpuszczalnika
czy benzyny. Ale jeÊli ju˝ to zrobimy,
poczekajmy a˝ si´ ca∏kowicie wypalà,
gdy˝ niektóre opary mogà byç toksyczne.
Jakie paliwo b´dzie
najlepsze?
Do tradycyjnego grilla u˝ywa si´ w´gla
drzewnego lub brykietu, czyli sprasowa-
nego mia∏u z w´gla drzewnego. Ten
ostatni jest nieco dro˝szy, ale za to
d∏u˝ej trzyma temperatur´. Niemniej
jednak wi´cej czasu potrzeba na jego
rozpalenie.
JeÊli planujemy zaprosiç paru znajomych na wspólne gril-
lowanie, b´dzie nam ju˝ potrzebny model nieco wi´kszy.
Mamy do wyboru grille prostokàtne lub okràg∏e na wyso-
kich, odkr´canych nó˝kach albo na kó∏kach. Niektóre ma-
Jak zgasiç grill?
˚arzàce si´ resztki w´gla najlepiej ugasiç
piaskiem. Pami´tajmy, by nigdy nie
zostawiaç tlàcych si´ w´gli, by zgas∏y
same. Nie wolno ich te˝ wrzucaç do
wiadra z tworzywa sztucznego.
P∏onàcego t∏uszczu nie gaÊmy wodà.
Mo˝na to zrobiç, przykrywajàc ogieƒ na
przyk∏ad kocem lub u˝ywajàc gaÊnicy.
kowanego urzàdzenia mo˝e zajàç nam sporo czasu – nic
dziwnego, skoro niektóre modele sk∏adajà si´ nawet
z kilkudziesi´ciu drobnych cz´Êci. Z∏o˝enie grilla to
oczywiÊcie dopiero poczàtek. Teraz kolej na rozgrzanie
jà specjalnà drewnianà pó∏eczk´, sà te˝ modele z dwoma
poziomami rusztów. Zastanówmy si´ równie˝ nad kup-
nem grilla beczkowego z przykrywkà. Dzi´ki niej potrawy
b´dà bardziej aromatyczne, bo ca∏y zapach zatrzymywany
jest wewnàtrz.
go. A to równie˝ bywa czasoch∏onne – w zale˝noÊci od
modelu grilla na w´giel rozgrzanie zajmie nam od 20 do
nawet 50 minut. Czas utrzymania temperatury pieczenia
waha si´ zaÊ od 40 do 60 minut. Natomiast grill jednora-
zowy utrzyma wysokà temperatur´ jedynie przez 20
minut.
Takie wi´ksze grille sà oczywiÊcie odpowiednio dro˝sze.
Tr udniej je te˝ przetransportowaç ze wzgl´du na pokaêne
rozmiary i wi´kszà wag´ – cz´sto bez samochodu si´ nie
obejdzie. Poza tym zmontowanie takiego skompli-
Nieromantyczne
Dla tych, którzy nad romantyczny nastrój ˝arzàcego si´
w´gla, przedk∏adajà szybkoÊç i wygod´, najlepszym roz-
ÂWIAT KONSUMENTA k w i e c i e ƒ 2 0 0 7
39
221587260.009.png
Przedstawiamy ró˝ne modele grillów, wÊród których mo˝emy w tym sezonie wybieraç
elektryczne
DeLonghi CG 134
283 z∏
1400 W, 2 nieprzywieralne, zdejmowane p∏yty,
3 pozycje pracy: pieczenie dotykowe, party grill,
przyrumienianie, regulowany termostat,
izolowana ràczka
Ariete 750
179 z∏
1300 W, os∏ona przeciwwiatrowa, przy-
stosowany do mycia w zmywarce
Bosch TFB 3302
193 z∏
1800 W, 2 p∏yty grzejne, bezstopniowa regula-
cja temperatury, rowek odprowadzajàcy t∏uszcz,
regulacja górnej p∏yty grzewczej, mo˝liwoÊç
wyj´cia p∏yt do mycia
Severin PG 2330
485 z∏
2300 W, ruszt z regulacjà wysokoÊci, przycisk bez-
pieczeƒstwa – element grzewczy automatycznie
wy∏àcza si´ przy wyjmowaniu, os∏ona przed wiatrem,
zbiornik wody pod rusztem i grza∏kà, by zminimali-
zowaç powstawanie dymu i zapachów, drewniany
stojak z kó∏kami, pó∏eczki do odk∏adania, regulator
temperatury
Tefal Raclette RE 2250
220 z∏
1050 W, obudowa i uchwyty
izolowane termicznie
gazowe
Clatronic Barbeque BQS 2850
180 z∏
200 W, bezstopniowo regulowany termostat,
∏atwe czyszczenie, os∏ona przed wiatrem, mo˝li-
woÊç przebudowy w grill sto∏owy
Campingaz Eldorado Super
770 z∏
wk∏ad z lawy wulkanicznej likwidujàcy
dym i zapachy, podwójny stalowy
palnik, wskaênik temperatury, sk∏adany
boczny stolik, sk∏adane podwozie
Jaka okazja, taki grill
NA PIKNIK ZA MIASTEM:
Ma∏y, lekki, sk∏adany w niewielkà paczk´, do tego tani; albo wr´cz
grill jednorazowego u˝ytku – jeszcze mniejszy i l˝ejszy,
który po u˝yciu… wyrzucamy do kosza.
Ceny: od 20 do 100 z∏
NA WSPÓLNE GRILLOWANIE ZE ZNAJOMYMI:
Nieco wi´kszy model na wysokich, odkr´canych nó˝kach albo
na kó∏kach; dobrym rozwiàzaniem jest grill beczkowy z przykrywà.
Ceny: od 60 z∏ do 1000 z∏
NA DZIA¸K¢ I DO OGRODU:
Grill gazowy – szybki i wygodny w obs∏udze, ale doÊç drogi,
du˝y, ci´˝ki i ma∏o romantyczny.
Grill elektryczny – równie szybki i wygodny; przewa˝nie
nieco taƒszy ni˝ gazowy.
Ceny: od 120 z∏ do kilku tysi´cy
DO DOMU:
Grill elektryczny do ustawienia na stole lub blacie.
Ceny: od 120 do 1000 z∏
wiàzaniem b´dzie grill gazowy. Poniewa˝
takie urzàdzenia sà du˝e i ci´˝kie, nada-
jà si´ wy∏àcznie do przydomowych
ogrodów i na dzia∏k´. Kolejna ich wada
to wysoka cena. Taki grill pod∏àcza si´
do butli gazowej i zapala, nie brudzàc
przy tym ràk. Po oko∏o 10 minutach na
ruszt mo˝emy k∏aÊç potrawy. A wysoka
temperatura utrzymywana jest tak d∏u-
go, jak d∏ugo grill jest w∏àczony.
Ma∏o romantyczny, ale równie wygod-
ny i szybki, jak gazowy, jest te˝ grill
elektryczny. Przy tym przewa˝nie wy-
damy na niego nieco mniej, ni˝ na ga-
zowy. Cz´Êç modeli wyposa˝ono w re-
gulator temperatury pieczenia.
221587260.010.png 221587260.011.png 221587260.001.png 221587260.002.png 221587260.003.png 221587260.004.png 221587260.005.png
w´glowe
Grillowanie
Landmann beczu∏ka Classic
39 z∏
w´glowy, Êrednica 36 cm, ˝eliwny
= zdrowe?
Mi´so z grilla ma mniej t∏uszczu, a wi´c jest zdro-
wsze. Ale – uwaga – podczas grillowania mogà pow-
stawaç równie˝ substancje szkodliwe dla zdrowia.
Pami´tajmy wi´c o kilku zasadach grillowania:
2 Nie dopuszczajmy do przypalenia potraw z grilla
– czarna przypalenizna jest rakotwórcza. Lepiej
te˝ nie przypiekaç potraw zanadto, mimo ˝e sà
wtedy apetyczne. Przypieczona na bràzowo skór-
ka kie∏baski zawiera du˝e iloÊci benzopirenów,
które sà rakotwórcze. Z kolei kromka chleba im
jest bardziej zarumieniona, tym wi´cej zawiera
akryloamidu – substancji, która w badaniach na
zwierz´tach okaza∏a si´ tak˝e rakotwórcza.
Landmann 846
84 z∏
w´glowy, szerokoÊç 44 cm,
˝eliwny
Weber One-Touch Silver
580 z∏
w´glowy, Êrednica 47 cm, kocio∏
i pokrywa kryte emalià porcelanowà,
aluminiowe zastawki wlotu i wylotu
powietrza, ruszt 3 razy niklowany,
nó˝ki na kó∏kach, sk∏adany
Electrolux EGL 300 X
5998 z∏
3 palniki 3,8 KW, 1 tylny palnik
na podczerwieƒ 3,5 KW,
1 palnik boczny 3,8 KW,
elektryczny zap∏on, podwójne
Êcianki, 2 boczne pó∏ki,
wskaênik temperatury
2 Skapujàcy na ˝ar t∏uszcz z pieczonej potrawy
spala si´, a wtedy równie˝ powstajà rakotwórcze
benzopireny, które wraz z unoszàcym si´ dymem,
osiadajà na naszej pieczeni. Dobrze jest wi´c gril-
lowaç na aluminiowej tacce lub folii. Mo˝na te˝
potraw´ zawinàç w foli´.
2 W grillu nale˝y paliç specjalnie do tego przezna-
czonym w´glem lub brykietem, a nie kartonami,
gazetami czy pomalowanymi deskami. Mogà one
bowiem wydzielaç podczas spalania substancje,
które sà nie tylko szkodliwe dla zdrowia, ale ze-
psujà te˝ smak potraw.
2 Mi´s peklowanych za pomocà saletry i w´dzo-
nych oraz z niektórych konserw nie nale˝y k∏aÊç
na ruszt. W wysokich temperaturach bowiem za
sprawà saletry tworzà si´ nitrozoaminy – one
równie˝ sà rakotwórcze.
Nawet osoby, które nie majà w∏asnej dzia∏ki czy ogród-
ka mogà delektowaç si´ potrawami z grilla. Wystarczy,
˝e zaopatrzà si´ w grill elektryczny przeznaczony do
stosowania w domu. Taki grill ustawia si´ na stole lub
blacie kuchennym – potrawy z takiego grilla sà równie
smaczne, co z tradycyjnego.
2 Jedzenie z grilla to nie tylko mi´sa i kie∏basy.
Z powodzeniem mo˝emy grillowaç równie˝ wa-
rzywa i owoce – zyskajà niepowtarzalny aromat.
Ju˝ wiemy, jaki typ grilla b´dzie najbardziej od-
powiada∏ naszym potrzebom? Zanim go kupimy, warto
zwróciç uwag´ jeszcze na jedno: otó˝ sprawdêmy, czy
grill jest stabilny. Nie ma bowiem nic bardziej dener-
wujàcego na ogrodowym przyj´ciu ni˝ chwiejny grill
– jeÊli atmosfera jest o˝ywiona, nietrudno o jego po-
tràcenie i o to, by smakowite przekàski wylàdowa∏y
na ziemi.
2
˚eby dodaç potrawie jeszcze wi´cej aromatu,
mo˝emy do ˝aru wrzuciç owoce ja∏owca, ∏upiny
orzecha lub kawa∏ki drewna owocowego – na
przyk∏ad jab∏oni lub wiÊni. Spróbujmy te˝ przed
grillowaniem zamarynowaç mi´so albo posypaç
przyprawami.
Joanna Wosiƒska
ÂWIAT KONSUMENTA k w i e c i e ƒ 2 0 0 7
41
221587260.006.png 221587260.007.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin