Małgorzata Baran, Joanna Kluska, RiZG, rok V
Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa
Kierunek studiów: Ochrona Środowiska, spec. Rekultywacja i zagospodarowanie gruntów
Małgorzata Baran
Joanna Kluska
Występowanie cynku w przyrodzie i jego znaczenie
Praca kontrolna z przedmiotu: „Metale ciężkie w środowisku”
Spis treści:
1. Ogólna charakterystyka………….………………………………….……………….....2
2. Otrzymywanie.......……..………………………………………………………..……..3
3. Występowanie……………………………………………….…………........................3
4. Działanie i zastosowanie……………………………………………………………….4
5. Dzienne zapotrzebowanie………………………………………………………….......5
6. Niedobór ………………………………………………………………………………5
7. Nadmiar………………………………………………………………………………..6
8. Biblografia……………………………………………………………………………..6
Cynk (Zn)
1. Ogólna charakterystyka
Cynk (Zn, łac. Zincum) jest pierwiastkiem chemicznym, przynależącym do grupy cynkowców i znajdującym się w 12 grupie układu okresowego. Posiada 23 izotopy z przedziału mas: 57-78, spośród których trwałymi są: 64Zn, 66Zn, 67Zn, 68Zn, 70Zn. W przyrodzie występuje w postaci wielu minerałów. Najważniejsze z nich to dwie odmiany blendy cynkowej - sfaleryt i wurcyt oraz smitsonit.
Cynk jest metalem o nieznacznie niebieskawym odcieniu. W zależności od tego jaką ma temperaturę zmieniają się jego własności: w temperaturze pokojowej jest dość kruchy, w zakresie temperatur 370-420 K daje się walcować i wyciągać w druty, natomiast powyżej 470 K ponownie staje się kruchy na tyle, iż można go sproszkować ucierając w moździerzu.
Atmosfera powietrza powoduje, że cynk traci połysk, dlatego, że pokrywa się cienką warstewką odpowiednich tlenków.
Cynk podczas silnego ogrzewania spala się tworząc ZnO, bardzo dobrze roztwarza się w kwasach mineralnych, a gorące roztwory mocnych zasad działają na niego w ten sposób, iż przechodzi w tetrahydroksocynkan z jednoczesnym wydzieleniem wodoru.
Zn + 2OH- + 2H2O= [Zn(OH)4]2- + H2
Symbol chemiczny
Zn
Konfiguracja elektronowa
3d104s2
Masa atomowa
65,38
Temperatura topnienia [K]
692,7
Temperatura wrzenia [K]
1179,4
Gęstość [g∙cm-3]
7,1
Elektroujemność (Allred-Rochow)
1,66
Promień atomowy [pm]
137
Promień jonowy* M2+ [pm]
88
Potencjał standardowy M2+/M [V]
-0,7628
*Liczba koordynacyjna 6.
2. Otrzymywanie
Cynk na skalę przemysłową otrzymuje się metodą pirometalurgiczną lub hydrometalurgiczną.
Proces pirometalurgiczny polega na prażeniu spiekającym koncentratów zawierających siarczek cynku, a następnie redukcji otrzymanego w wyniku prażenia tlenku cynku w piecach szybowych specjalnej konstrukcji, wyposażonych w kondensator do szybkiego skraplania powstających par cynku.
W procesie hydrometalurgicznym koncentrat poddaje się ługowaniu roztworem kwasu siarkowego, otrzymany roztwór siarczanu cynku oczyszcza się, i wydziela się z niego metaliczny cynk drogą elektrolizy. Następnie okresowo zdziera się cynk z katod, przetapia i odlewa w tzw. gąski
3. Występowanie
Cynk jest jednym z ważniejszych mikroelementów obecnych w ludzkim organizmie, jest pierwiastkiem śladowym, występującym w ilości 1,5 do 2,2 grama. Z tej ilości około 75% cynku jest w krwinkach czerwonych, natomiast około 20% znajduje się w skórze. Występuje jako składnik około 70 enzymów biorących udział w różnorodnych przemianach ustrojowych. Każda, nawet najmniejsza komórka potrzebuje cynku do prawidłowego podziału.
Występuje on również w znaczących ilościach w produktach zbożowych z pełnego przemiału, ostrygach, podrobach, mięsie, rybach. Warzywa i owoce są jednak ubogim źródłem cynku, a zawarte w produktach zbożowych fityniany i kwas fitynowy tworzą z cynkiem nieprzyswajalne związki. Zakwas stosowany do pieczenia niektórych gatunków chleba ogranicza tworzenie tych związków i poprawia przyswajalność zawartych w pieczywie biopierwiastków.
Poza produktami spożywczymi, pewne ilości cynku zawierać może również woda pitna z sieci wodociągowej, wykonanej z ocynkowanych rur.
Niektóre źródła żywieniowe cynku
Produkt spożywczy
Zawartość cynku (mg/100 g)
Świeże ostrygi
45-75
Małże
21
Kiełki i otręby pszeniczne
13-16
Orzechy brazylijskie
7
Mięso
4.5-8.5
Ser typu parmezan
4
Suszony groch
Orzechy laskowe
3.5
Żółtko jaja
Orzeszki ziemne
3
Sardynki
Kurczak (udko)
2.85
Orzechy włoskie
ChomiczekRekultywant