Gołąbki.pdf

(43 KB) Pobierz
14617753 UNPDF
Gołąbki
luźna główka kapusty około 1,2 kg
25 dag mięsa mielonego wołowego
1/2 szklanki ryżu
cebula
łyżka oleju
1/8 l śmietany
łyżka mąki
kostka rosołowa
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Kapustę opłukać, wyciąć głąb, ostrożnie oddzielić liście.
Wrzucać je partiami na wrzącą wodę, chwilę gotować, wyjąć.
Z każdego liścia ściąć zgrubienie, nie przecinając liścia.
Ryż ugotować na pół twardo w dużej ilości lekko osolonej wody.
Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na oleju.
Cebulę i mięso mielone wymieszać z ryżem, przyprawić solą i pieprzem.
Na każdy liść nałożyć łyżką farsz.
Boki liścia zagiąć do środka, a potem całość zawinąć dosyć ciasno w rulonik.
Dno żaroodpornej formy wyłożyć kilkoma liśćmi obgotowanej kapusty, na nich ułożyć 3
wastwy gołąbków, jeden przy drugim.
Wlać 1,5 szklanki wrzącej, osolonej wody.
Włożyć do średnio gorącego piekarnika.
Zapiekać, aż gołąbki będą miękkie.
Mąkę połączyć ze śmietaną, koncentratem z pomidorów i kostką rosołową, przyprawić.
Gołąbki zalać sosem.
Zapiekać 10 minut.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin