Gołąbki z Podola.doc

(93 KB) Pobierz
Gołąbki z Podola

Gołąbki z Podola

 

Składniki

·         1 główka białej kapusty,

·         50 dag ziemniaków,

·         2 duże cebule,

·         10 dag słoniny,

·         25 dag wieprzowiny bez kości,

·         4 dag tartej bułki,

·         1 jajko,

·         1 łyżka tłuszczu,

·         500 ml rosołu (może być z kostki) sól i pieprz do smaku.

Opis przygotowania

Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, wyciąć głąb, opłukać, zalać dużą ilością osolonej wody i obgotować, aż liście zmiękną. Następnie oddzielić liście i ściąć ostrożnie grube nerwy. Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Lekko odcisnąć. Słoninę pokroić w kostkę, stopić, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i usmażyć. Połączyć z ziemniakami, zmielonym mięsem, tartą bułką i jajkiem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Na przygotowanych liściach kapusty ułożyć nadzienie. Założyć brzegi kapusty do środka, zawinąć w rulon, ułożyć w naczyniu wyłożonym liśćmi kapusty, skropić tłuszczem, Podlać rosołem. Dusić do miękkości. Odcedzić. Na patelni rozgrzać tłuszcz smażyć na nim gołąbki aż uzyskają złotawy kolor.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin