Kotleciki a la gołąbki
Składniki
· - 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
· - 50 dag białej kapusty
· - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
· - 2 jajka
· - pieprz i sól
· - bułka tarta
·
· - 1/2 szklanki śmietany 18%
· - 2 łyżki przecieru pomidorowego
· - 1 łyżeczka mąki pszennej
Sposób przygotowania
1. Kapustę drobno poszatkować, posolić, wymieszać i odstawić. Gdy puści sok odcisnąć, a następnie wymieszać z mięsem, mąką i jajkami, przyprawić. Jeśli masa jest za rzadka, dosypać jeszcze trochę mąki.
2. Z masy uformować podłużne kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Podlać niewielką ilością wrzątku, przykryć i dusić do miękkości.
3. Kotlety wyjąć na talerz, do wody pozostałej z duszenia wlać śmietanę wymieszaną z przecierem i mąką. Wymieszać, zagotować, włożyć kotleciki i podgrzać. Jeśli sos będzie za kwaśny, można go doprawić cukrem do smaku.
4. Podawać z ziemniakami lub ryżem.
rysioo4