Kotleciki a la gołąbki.docx

(13 KB) Pobierz

Kotleciki a la gołąbki

 

Składniki

·         - 50 dag mielonego mięsa wieprzowego

·         - 50 dag białej kapusty

·         - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

·         - 2 jajka

·         - pieprz i sól

·         - bułka tarta

·          

·         - 1/2 szklanki śmietany 18%

·         - 2 łyżki przecieru pomidorowego

·         - 1 łyżeczka mąki pszennej

Sposób przygotowania

1.      Kapustę drobno poszatkować, posolić, wymieszać i odstawić. Gdy puści sok odcisnąć, a następnie wymieszać z mięsem, mąką i jajkami, przyprawić. Jeśli masa jest za rzadka, dosypać jeszcze trochę mąki.

2.      Z masy uformować podłużne kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Podlać niewielką ilością wrzątku, przykryć i dusić do miękkości.

3.      Kotlety wyjąć na talerz, do wody pozostałej z duszenia wlać śmietanę wymieszaną z przecierem i mąką. Wymieszać, zagotować, włożyć kotleciki i podgrzać. Jeśli sos będzie za kwaśny, można go doprawić cukrem do smaku.

4.      Podawać z ziemniakami lub ryżem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin