Gołąbki jak sznycle(1).doc

(21 KB) Pobierz
Gołąbki jak sznycle (Dobra)

Gołąbki jak sznycle (Dobra)
Składniki:
1 kg białej kapusty, 2 szklanki ryżu, 1/2 szklanki kaszy manny, 50 dag mielonego mięsa, 2 jajka, 2 średnie cebule, olej, bułka tarta, sól, pieprz

Wykonanie:
Z kapusty zdjąć kilka liści, resztę posiekać, obgotować i odcedzić na durszlaku. Ryż ugotować na sypko. Następnie dokładnie wymieszać kapustę, mięso, pokrojoną w kostkę cebulę i surowe jajko, ryż i surową kaszę mannę. Formować sznycle, obtaczać w bułce tartej i obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Duży rondel wysmarować tłuszczem, wyłożyć liśćmi kapusty i układać ciasno warstwami sznycle, przekładając liśćmi kapusty. Podlać wodą i dusić pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin