SEKRET EWY
Ciasto kruche:
- 30 dag mąki krupczatki,
- 15 dag margaryny,
- 10 dag cukru pudru,
- 2 żółtka, szczypta soli,
- aromat waniliowy.
Ciasto biszkoptowe:
- 4 jaja,
- 15 dag cukru pudru,
- 12 dag mąki,
- szczypta cynamonu.
Nadzienie:
- 1 kg moreli,
- 3-4 łyżki zmielonych biszkoptów;
- do posypania torebka cukru waniliowego,
- 2 łyżki cukru pudru
Morele bez pestek wstawić do lodówki. Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto i dobrze je schłodzić. Następnie rozwałkować i starannie wylepić nim dno i boki dużej tortownicy. Podpiec w gorącym piekarniku (ok. 200°C) na jasnozłoty kolor. Przygotować ciasto biszkoptowe. Żółtka utrzeć na puch z 10 dag cukru. Dodać mąkę, cynamon, 2 łyżki gorącej wody, a na końcu ubitą na sztywno pianę z białek z dodatkiem reszty cukru. Dokładnie wymieszać. Podpieczony kruchy spód posypać biszkoptami, następnie równomiernie rozłożyć morele i przykryć je warstwą ciasta biszkoptowego. Piec ok. 20 min w temperaturze 200-220°C. Gotowe i lekko wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. 100 g - 235 kcal.
SERNICZKI
Ciasto:
- 25 dag mąki,
- 15 dag masła,
- 7 dag cukru pudru,
- 2 żółtka, łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.Masa twarogowa:
- 50 dag twarogu,
- 2 żółtka,
- opakowanie cukru waniliowego,
- cynamon.Warstwa wierzchnia:
- 4 białka,
- łyżeczka soku z cytryny,
- wiśnie lub inne owoce sezonowe
Składniki ciast wymieszać, następnie szybko zagnieść i schłodzić w lodówce. Wyłożyć ciasto na blachę. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 15 minut. Twaróg zemleć w maszynce lub przetrzeć przez sitko, dodać żółtka, cukier puder, cukier waniliowyi cynamon, wymieszać. Na upieczone ciasto nałożyć masę twarogową, a na nią - ubitą na sztywno pianę, doprawioną cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Zapiec w piekarniku. Ciasto pokroić na kwadraty, każdy udekorować wiśniami lub innymi owocami.
SERNIK BABCI ASI
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 jajko
- 1/2 kostki margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakaoSer:
- 3 kostki sera białego
- 5 jajek
- 1 budyń śmietankowy
- 3 łyżki oleju
- 1/2 litra mleka
Zagnieść ciasto (bez kakao), podzielić na dwie części. W jedną połówkę wgnieść 2 łyżki kakao (może być więcej). Wszystkie składniki na masę serową zmiksować mikserem (z jajek oddzielić żółtka od białek i żółtka dodać do masy), na koniec dodać mleko. 1 część ciasta zetrzeć na dno (białą) na to wlać masę serową, zapiekać około 40 minut. Z 5 białek ubić sztywną pianę, dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i 1/2 szklanki cukru. Po wyjęciu ciasta, nałożyć pianę, zetrzeć pozostałą - czekoladową część ciasta i zapiekać około 15 minut.
SERNIK BEZ PIECZENIA
- 60 dag sera białego
- 4 żółtka
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 5 łyżeczek żelatyny
- 1 margaryna (masło roślinne)
- 2 galaretki (ulubiony smak)
- owoce na wierzch (truskawki, morele itp.)
- 1 szklanka mleka przegotowanego i wystudzonego
- biszkopty na spód tortownicy
Ser przekręcić 2 razy. Żelatynę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody i gdy wystygnie wymieszać z mlekiem. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka i stopniowo dodawać ser. Utrzeć mikserem na gładką masę i wlać mleko z żelatyną. Tak przygotowaną masę serową wlewamy do tortownicy wyłożonej biszkoptami. Wstawiamy do lodówki aby stężał. Dopiero wtedy dekorujemy wierzch owocami i zalewamy lekko tężejącą galaretką.
SERNIK CYTRYNOWY
- 25 dag mąki
- 125 g masła
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 1 żółtko
- 2 cytryny
- 2 jaja
- 75 dag serka homogenizowanego
- 250 g śmietany 22%
- 10 dag cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 50 g mąki ziemniaczanej
Mąkę, żółtko, masło i cukier zagnieść na ciasto, dodając szczyptę soli. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 godz. do lodówki. W tym czasie przygotować nadzienie. Cytryny umyć w gorącej wodzie i osuszyć. Zetrzeć skórkę, owoce przekroić na pół i wycisnąć sok. Pierarnik nagrzać do 180 stopni C. Zimne ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej odrobiną mąki, a następnie włożyć do formy i uformować rant wysokości 3 cm. Jajka robić, oddzielając żółtka od białek. Serek wymieszać ze śmietaną, dodając żółtka, cukier, cukier waniliowy i skórkę cytryny. Białko ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą serową. Mąkę ziemniaczaną przesiać do masy serowej i lekko wymieszać. Masę nałożyć na spód ciasta. Sernik piec 50-60 min.
SERNIK GOTOWANY
- 1 kg zmielonego półtłustego twarogu
- 20 dag margaryny
- 2 szklanki cukru pudru
- 1 olejek zapachowy według uznania
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4-5 łyżek zimnego mleka
- 1 paczka okrągłych biszkoptów
Wszystkie składniki oprócz mąki ziemniaczanej i mleka wrzucić do garnka i dokładnie wymieszać. Garnek postawić na ogień i mieszać do osiągnięcia jednolitej masy. W osobnym garnuszku rozprowadzić mąke ziemniaczaną z mlekiem i wlać do masy serowej. Cały czas mieszając podgrzewać aż zgęstnieje. Dno dużej tortownicy wysmarować masłem, wyłożyć dno biszkoptami i wylać gorący ser. Zostawić do całkowitego wystudzenia. Nastepnie udekorować polewą czekoladową.
SERNIK GOTOWANY II
Biszkopt:
- po pół szklanki mąki ziemniaczanej i pszennej,
- szklanka cukru, łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa serowa:
- 1 kg sera,
- 35 dag cukru pudru,
- 3 żółtka,
- 15 dag masła lub margaryny,
- pół szklanki mleka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
- polewa czekoladowa,
- wiórki kokosowe
Przeznaczone na biszkopt żółtka utrzeć z cukrem i, ciągle mieszając, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, a na końcu pianę ubitą z białek. Wylać ciasto na blachę i upiec (najlepiej dzień wcześniej). Utrzeć tłuszcz, cukier puder i żółtka przeznaczone na masę serową. Dodać zmielony (dwukrotnie) ser i nadal ucierać. Zagotować masę na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy zacznie wrzeć, wlać mleko wymieszane z dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej i gotować, aż masa ponownie zacznie wrzeć. Gorącą masę wylać na biszkopt (można go wcześniej nasączyć wodą z cukrem i sokiem cytrynowym). Wierzch sernika posypać wiórkami kokosowymi i udekorować kratką z polewy lub rozpuszczonej czekolady.
SERNIK KAPŁAŃSKI
- 50 dag mąki krupczatki,
- 30 dag masła lub margaryny,
- 30 dag cukru,
- 3 łyżki kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
- pół kostki masła lub margaryny,
- 7 jaj,
- 3 białka, szklanka cukru,
- 1,5 kg sera,
- budyń śmietankowy,
- cukier waniliowy,
- bakalie
Dobrze utrzeć przeznaczone na ciasto masło, cukier i żółtka. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko starannie połączyć. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Oba kawałki ciasta uformować w kulę i włożyć do zamrażalnika na pół godziny. Przygotować masę serową. Tłuszcz, jaja i białka utrzeć z cukrem. Następnie - cały czas ucierając - dodać ser, potem budyń, a na końcu cukier waniliowy i bakalie. Na spód formy wyłożyć jasne ciasto starte na tarce o dużych oczkach, a na nie masę serową i przykryć ją startym ciemnym ciastem. Piec 50-60 min. Gotowe ciasto można dowolnie przybrać.
SERNIK KRAKOWSKI
- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 kg twarogu
- 10 jajek
- 30 dag cukru pudru
- 10 dag masła
- 10 dag rodzynek
...
bakawojtek