S.doc

(254 KB) Pobierz
SEKRET EWY

SEKRET EWY

Ciasto kruche:

-               30 dag mąki krupczatki,

-               15 dag margaryny,

-               10 dag cukru pudru,

-               2 żółtka, szczypta soli,

-               aromat waniliowy.

Ciasto biszkoptowe:

-               4 jaja,

-               15 dag cukru pudru,

-               12 dag mąki,

-               szczypta cynamonu.

Nadzienie:

-               1 kg moreli,

-               3-4 łyżki zmielonych biszkoptów;

-               do posypania torebka cukru waniliowego,

-               2 łyżki cukru pudru

Morele bez pestek wstawić do lodówki. Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto i dobrze je schłodzić. Następnie rozwałkować i starannie wylepić nim dno i boki dużej tortownicy. Podpiec w gorącym piekarniku (ok. 200°C) na jasnozłoty kolor. Przygotować ciasto biszkoptowe. Żółtka utrzeć na puch z 10 dag cukru. Dodać mąkę, cynamon, 2 łyżki gorącej wody, a na końcu ubitą na sztywno pianę z białek z dodatkiem reszty cukru. Dokładnie wymieszać. Podpieczony kruchy spód posypać biszkoptami, następnie równomiernie rozłożyć morele i przykryć je warstwą ciasta biszkoptowego. Piec ok. 20 min w temperaturze 200-220°C. Gotowe i lekko wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. 100 g - 235 kcal.

 

SERNICZKI

Ciasto:

-               25 dag mąki,

-               15 dag masła,

-               7 dag cukru pudru,

-               2 żółtka, łyżeczka proszku do pieczenia,

-               szczypta soli.
Masa twarogowa:

-               50 dag twarogu,

-               2 żółtka,

-               10 dag cukru pudru,

-               opakowanie cukru waniliowego,

-               cynamon.
Warstwa wierzchnia:

-               4 białka,

-               10 dag cukru pudru,

-               łyżeczka soku z cytryny,

-               wiśnie lub inne owoce sezonowe

Składniki ciast wymieszać, następnie szybko zagnieść i schłodzić w lodówce. Wyłożyć ciasto na blachę. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 15 minut. Twaróg zemleć w maszynce lub przetrzeć przez sitko, dodać żółtka, cukier puder, cukier waniliowyi cynamon, wymieszać. Na upieczone ciasto nałożyć masę twarogową, a na nią - ubitą na sztywno pianę, doprawioną cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Zapiec w piekarniku. Ciasto pokroić na kwadraty, każdy udekorować wiśniami lub innymi owocami.

 

SERNIK BABCI ASI

Ciasto:

-               1,5 szklanki mąki

-               1 szklanka cukru pudru

-               1 jajko

-               1/2 kostki margaryny

-               1 łyżeczka proszku do pieczenia

-               2 łyżki kakao
Ser:

-               3 kostki sera białego

-               5 jajek

-               1 szklanka cukru pudru

-               1 budyń śmietankowy

-               3 łyżki oleju

-               1/2 litra mleka

Zagnieść ciasto (bez kakao), podzielić na dwie części. W jedną połówkę wgnieść 2 łyżki kakao (może być więcej). Wszystkie składniki na masę serową zmiksować mikserem (z jajek oddzielić żółtka od białek i żółtka dodać do masy), na koniec dodać mleko. 1 część ciasta zetrzeć na dno (białą) na to wlać masę serową, zapiekać około 40 minut. Z 5 białek ubić sztywną pianę, dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i 1/2 szklanki cukru. Po wyjęciu ciasta, nałożyć pianę, zetrzeć pozostałą - czekoladową część ciasta i zapiekać około 15 minut.

 

SERNIK BEZ PIECZENIA

-               60 dag sera białego

-               4 żółtka

-               1,5 szklanki cukru pudru

-               5 łyżeczek żelatyny

-               1 margaryna (masło roślinne)

-               2 galaretki (ulubiony smak)

-               owoce na wierzch (truskawki, morele itp.)

-               1 szklanka mleka przegotowanego i wystudzonego

-               biszkopty na spód tortownicy

Ser przekręcić 2 razy. Żelatynę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody i gdy wystygnie wymieszać z mlekiem. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka i stopniowo dodawać ser. Utrzeć mikserem na gładką masę i wlać mleko z żelatyną. Tak przygotowaną masę serową wlewamy do tortownicy wyłożonej biszkoptami. Wstawiamy do lodówki aby stężał. Dopiero wtedy dekorujemy wierzch owocami i zalewamy lekko tężejącą galaretką.

 

SERNIK CYTRYNOWY

Ciasto:

-               25 dag mąki

-               125 g masła

-               szczypta soli

-               3 łyżki cukru

-               1 żółtko

Nadzienie:

-               2 cytryny

-               2 jaja

-               75 dag serka homogenizowanego

-               250 g śmietany 22%

-               10 dag cukru

-               1 torebka cukru waniliowego

-               50 g mąki ziemniaczanej

Mąkę, żółtko, masło i cukier zagnieść na ciasto, dodając szczyptę soli. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 godz. do lodówki. W tym czasie przygotować nadzienie. Cytryny umyć w gorącej wodzie i osuszyć. Zetrzeć skórkę, owoce przekroić na pół i wycisnąć sok. Pierarnik nagrzać do 180 stopni C. Zimne ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej odrobiną mąki, a następnie włożyć do formy i uformować rant wysokości 3 cm. Jajka robić, oddzielając żółtka od białek. Serek wymieszać ze śmietaną, dodając żółtka, cukier, cukier waniliowy i skórkę cytryny. Białko ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą serową. Mąkę ziemniaczaną przesiać do masy serowej i lekko wymieszać. Masę nałożyć na spód ciasta. Sernik piec 50-60 min.

 

SERNIK GOTOWANY

-               1 kg zmielonego półtłustego twarogu

-               20 dag margaryny

-               5 jajek

-               2 szklanki cukru pudru

-               1 olejek zapachowy według uznania

-               1 budyń śmietankowy

-               2-3 łyżki mąki ziemniaczanej

-               4-5 łyżek zimnego mleka

-               1 paczka okrągłych biszkoptów

Wszystkie składniki oprócz mąki ziemniaczanej i mleka wrzucić do garnka i dokładnie wymieszać. Garnek postawić na ogień i mieszać do osiągnięcia jednolitej masy. W osobnym garnuszku rozprowadzić mąke ziemniaczaną z mlekiem i wlać do masy serowej. Cały czas mieszając podgrzewać aż zgęstnieje. Dno dużej tortownicy wysmarować masłem, wyłożyć dno biszkoptami i wylać gorący ser. Zostawić do całkowitego wystudzenia. Nastepnie udekorować polewą czekoladową.

 

SERNIK GOTOWANY II

Biszkopt:

-               4 jaja,

-               po pół szklanki mąki ziemniaczanej i pszennej,

-               szklanka cukru, łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa serowa:

-               1 kg sera,

-               35 dag cukru pudru,

-               3 żółtka,

-               15 dag masła lub margaryny,

-               pół szklanki mleka,

-               2 łyżki mąki ziemniaczanej;

-               polewa czekoladowa,

-               wiórki kokosowe

Przeznaczone na biszkopt żółtka utrzeć z cukrem i, ciągle mieszając, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, a na końcu pianę ubitą z białek. Wylać ciasto na blachę i upiec (najlepiej dzień wcześniej). Utrzeć tłuszcz, cukier puder i żółtka przeznaczone na masę serową. Dodać zmielony (dwukrotnie) ser i nadal ucierać. Zagotować masę na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy zacznie wrzeć, wlać mleko wymieszane z dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej i gotować, aż masa ponownie zacznie wrzeć. Gorącą masę wylać na biszkopt (można go wcześniej nasączyć wodą z cukrem i sokiem cytrynowym). Wierzch sernika posypać wiórkami kokosowymi i udekorować kratką z polewy lub rozpuszczonej czekolady.

 

SERNIK KAPŁAŃSKI

Ciasto:

-               50 dag mąki krupczatki,

-               30 dag masła lub margaryny,

-               30 dag cukru,

-               3 łyżki kakao,

-               3 żółtka,

-               2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa serowa:

-               pół kostki masła lub margaryny,

-               7 jaj,

-               3 białka, szklanka cukru,

-               1,5 kg sera,

-               budyń śmietankowy,

-               cukier waniliowy,

-               bakalie

Dobrze utrzeć przeznaczone na ciasto masło, cukier i żółtka. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko starannie połączyć. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Oba kawałki ciasta uformować w kulę i włożyć do zamrażalnika na pół godziny. Przygotować masę serową. Tłuszcz, jaja i białka utrzeć z cukrem. Następnie - cały czas ucierając - dodać ser, potem budyń, a na końcu cukier waniliowy i bakalie. Na spód formy wyłożyć jasne ciasto starte na tarce o dużych oczkach, a na nie masę serową i przykryć ją startym ciemnym ciastem. Piec 50-60 min. Gotowe ciasto można dowolnie przybrać.

 

SERNIK KRAKOWSKI

Ciasto:

-               30 dag mąki

-               15 dag masła

-               10 dag cukru pudru

-               1 jajko

-               1 żółtko

-               1 cukier waniliowy

Masa serowa:

-               1 kg twarogu

-               10 jajek

-               30 dag cukru pudru

-               10 dag masła

-               10 dag rodzynek

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin