P.doc

(361 KB) Pobierz
PIANKA POMARAŃCZOWA

PALESTYNA

-               Po półtorej szklanki mąki i cukru pudru,

-               2 łyżeczki proszku do pieczenia,

-               półtorej kostki masła roślinnego,

-               5 jaj,

-               po 5 łyżek: wódki, kakao i ciepłej wody

Masło utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce wódki, kakao i ciepłej wody. Odłożyć półtorej szklanki kremu do przełożenia i udekorowania ciasta. Do pozostałej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a potem pianę z białek. Włożyć ciasto do małej tortownicy i wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 45 min. Wystudzone ciasto przekroić, przełożyć częścią kremu, resztą ozdobić wierzch. Udekorować cząstkami pomarańczy lub innymi owocami.

 

PAŁECZKI MIODOWE

-               50 dag mąki,

-               25 dag cukru,

-               3 łyżki płynnego miodu,

-               płaska łyżeczka sody oczyszczonej,

-               4-5 jaj,

przyprawy:

-               po szczypcie imbiru i gałki,

-               6-8 utłuczonych goździków,

-               ćwierć łyżeczki cynamonu lub półtorej łyżeczki przyprawy do pierników.

Do dekoracji:

-               jajo,

-               orzechy włoskie

Wszystkie składniki ciasta połączyć, starannie wyrobić i odstawić na 4-5 godz. w chłodne miejsce. Następnie utoczyć z ciasta wałeczki o średnicy 6-7 mm i pokroić je na 3-4-centymetrowe kawałki. Ułożyć je niezbyt gęsto na natłuszczonej blasze, posmarować rozmąconym jajem, wcisnąć w każde ciasteczko ćwierć orzecha. Piec w temperaturze 190-200°C.

 

PAPATACZE

Ciasto:

-               50 dag mąki pszennej,

-               5 dag drożdży,

-               pół szklanki tłustego mleka lub śmietany,

-               5 dag cukru,

-               8 dag margaryny,

-               2 jaja, szczypta soli.
Nadzienie:

-               10 dag rodzynków,

-               10 dag migdałów oraz orzechów łuskanych,

-               łyżka skórki pomarańczowej,

-               płaska łyżeczka mielonego cynamonu,

-               5 dag cukru,

-               3 dag margaryny

-               sok z połówki cytryny.
Polewa:

-               5-8 dag cukru pudru,

-               łyżeczka soku z cytryny,

-               łyżeczka masła

Posiekane rodzynki, migdały i orzechy zmieszać za skórką pomarańczową oraz cynamonem. Drożdże wymieszać w garnuszku z odrobiną mleka, łyżeczką cukru i pozostawić 10 min, by "ruszyły", po czym wlać do mąki, dodać pozostałe składniki ciasta i dobrze wyrobić. Ciastu nadać kształt kuli, przykryć ściereczką i pozostawić na 30 min do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować prostokąt grubości centymetra, posypać cukrem oraz wiórkami margaryny i równomiernie rozłożyć na nim nadzienie. Ciasto zwinąć w rulon, pokroić na centymetrowe plastry i ułożyć je (luźno) na wysmarowanej tłuszczem blasze. Pozostawić do wyrośnięcia (ok. 30 min), po czym upiec na złoty kolor. Przygotować polewę: do garnuszka wsypać cukier puder, wlać roztopione masło i, cały czas mieszając, dodać odrobinę wody, a na końcu sok z cytryny. Polewa powinna być półpłynna. Jeżeli wyjdzie za rzadka, trzeba dosypać trochę cukru pudru. Wyjąć ciastka z pieca i po chwili posmarować polewą.

 

PASCHA I

-               2 litry mleka,

-               25 dag śmietany (kwaśnej i gęstej),

-               25 dag masła,

-               6 żółtek,

-               1-1,5 szklanki cukru pudru,

-               3 torebki cukru waniliowego,

-               zapach waniliowy,

-               bakalie,

-               kakao,

-               biszkopty

Mleko wymieszać ze śmietaną, żółtkami, cukrem waniliowym i zagotować. Powstały twarożek odcedzić i ostudzić. Utrzeć masło z cukrem i twarogiem, dodać zapach i bakalie. Do części paschy dodać kakao, włożyć ją do tortownicy wyścielonej biszkoptami. Na wierzch położyć drugą część paschy, całość oblać polewą czekoladową.

 

PASCHA II

-               50 dag znakomitego sera twarogowego,

-               4 żółtka,

-               20 dag cukru,

-               15 dag masła lub margaryny,

-               pół szklanki słodkiej śmietanki,

-               cukier waniliowy,

-               bakalie,

-               pomarańcza do udekorowania

Żółtka utrzeć z cukrem i zaparzyć je gorącą śmietanką, wstawić garnuszek do innego naczynia z gorącą wodą, ubijać, aż masa zgęstnieje i straci zapach surowych jaj. Oddzielnie utrzeć na puch masło. Następnie dodawać do masła po łyżce zmielonego sera, przestudzonej masy jajecznej z cukrem waniliowym i dalej ucierać, na końcu wsypać bakalie. Plastikowe sito wyłożyć serwetką o gęstym splocie, przełożyć na nią masę, zawinąć brzegi i obciążyć talerzykiem. Odstawić do lodówki. Przed podaniem wyłożyć paschę na szklany talerz. Przybrać ćwiartkami pomarańczy. Podawać mocno schłodzoną. Krajać jak babkę.

 

PASCHA III

-               50 dag dobrego twarogu,

-               5 żółtek,

-               20 dag cukru pudru,

-               10-15 dag masła,

-               pół szklanki słodkiej śmietanki,

-               po 5 dag rodzynków, orzechów włoskich, migdałów i smażonej skórki pomarańczowej,

-               kieliszek koniaku,

-               pół tabliczki twardej czekolady do udekorowania

Ser przepuścić przez maszynkę do mięsa, rodzynki wypłukać, zalać koniakiem, a gdy napęcznieją, przełożyć na sitko, by ociekły. Żółtka wbić do garnka, utrzeć z cukrem na białą puszystą masę. Pod koniec ucierania połączyć ze śmietanką. Postawić garnek na małym ogniu i, mieszając, podgrzewać, nie doprowadzając do zagotowania, po czym zdjąć z ognia i wystudzić. Migdały sparzyć, obrać, posiekać (kilka odłożyć do dekoracji), orzechy i skórkę pomarańczową dość drobno pokroić (wcześniej też trochę odłożyć). Ser, żółtka ze śmietaną, bakalie, masło i cukier waniliowy bardzo starannie wymieszać, wyłożyć na szerokie sito wyścielone wilgotną gazą, końce gazy związać, przykryć talerzykiem i lekko obciążyć. Po kilku godzinach paschę przełożyć na półmisek, udekorować cząstkami orzechów, połówkami migdałów i wstążkami skórki pomarańczowej. Posypać startą czekoladą.

 

PASCHA IV

-               1 kg tłustego lub półtłustego twarogu,

-               5 żółtek,

-               20 dag masła,

-               1/4 l słodkiej śmietanki,

-               30 dag cukru,

-               2 torebki cukru waniliowego,

-               25 dag bakalii (rodzynki, migdały, orzechy, figi, morele suszone)

Migdały sparzyć wrzątkiem, posiekać. Dość drobno pokroić figi, morele i orzechy. Twaróg przekręcić przez maszynkę lub zmiksować w malakserze. Żółtka z cukrem ubić na parze. Gdy nieco przestygną, dodać masło i zmiksować na pulchną masę. Miksując dalej, dodawać ser i śmietankę. Do gładkiej masy wrzucić bakalie, wymieszać. Uformować kulę, włożyć do woreczka z płótna, zawiązać, położyć na deseczce, obciążyć. Pozostawić w chłodzie na 24 godz. Paschę można także przygotować w specjalnej ozdobnej formie.

 

PĄCZKI

-               2,5 szklanki mąki,

-               2 łyżki cukru,

-               6 dag margaryny,

-               2 jaja,

-               3 żółtka,

-               szklanka mleka,

-               5 dag drożdży,

-               20 dag powideł lub dżemu,

-               łyżka octu lub spirytusu,

-               szczypta soli,

-               50 dag tłuszczu do smażenia,

-               cukier puder do posypania

Z drożdży, cukru, części mąki, mleka zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce, by "ruszył". Jaja, żółtka i cukier utrzeć na parze, dodać szczyptę soli. Do pozostałej mąki wlać mleko, rozczyn, roztopiony tłuszcz, utarte jaja i ocet. Wyrobić ciasto (powinno odstawać od ręki), pozostawić w ciepłym miejscu. Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkować je na grubość ok. 1 cm i szklanką wykrawać krążki. Na każdy nałożyć trochę powideł lub dżemu, przykryć drugim krążkiem, starannie zlepić brzegi. Układać pączki na stolnicy posypanej mąką. Pozostawić do podrośnięcia. Tłuszcz tak podgrzać, by wrzucony do niego mały kawałek ciasta natychmiast wypłynął. Wyrośnięte pączki wkładać do gorącego tłuszczu. Naczynie przykryć pokrywą. Gdy pączki się zrumienią, przewrócić je na drugą stronę i dosmażyć bez przykrycia (co jakiś czas wrzucać do rozgrzanego tłuszczu kawałek surowego ziemniaka). Gotowe pączki wyjąć łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu na bibule i posypać cukrem pudrem lub polukrować.

 

PĄCZKI II

Ciasto:

-               pół kilograma mąki,

-               4 dag drożdży,

-               5 żółtek,

-               8 dag cukru,

-               8 dag masła,

-               szklanka mleka,

-               płaska łyżeczka soli,

-               łyżka spirytusu lub wódki,

-               2 łyżki rodzynków,

-               5-6 łyżek dżemu.
Do smażenia:

-               1 kg smalcu,

-               1-2 łyżki spirytusu lub wódki

Wymieszać drożdże z łyżką cukru, łyżką mąki, letnim mlekiem i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podrośnie, dodać żółtka, cukier, spirytus, mąkę i starannie połączyć. Na koniec wlać roztopiony tłuszcz, jeszcze raz wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na dwie równe części, rozwałkować dość grubo na stolnicy posypanej mąką. Następnie na jednym z placków rozłożyć równomiernie, w odstępach równych średnicy szklanki, po łyżeczce dżemu wymieszanego z rodzynkami, przykryć drugim płatem ciasta i wykrawać krążki szklanką. Utoczyć z nich w dłoniach kulki, ułożyć je w sporych odstępach na posypanej mąką stolnicy i odstawić do wyrośnięcia. W garnku rozgrzać tłuszcz wraz ze spirytusem i do bardzo gorącego wkładać po kilka pączków (powinny swobodnie pływać), następnie nieco zmniejszyć płomień. Smażyć z obu stron po 2-3 min. Wyjmować łyżką cedzakową na czysty papier, aby ociekły z tłuszczu. Posypać pączki cukrem pudrem (lub lepiej polukrować) i przełożyć na półmisek.

 

PĄCZKI SZYBKIE

-               1,5 szklanki mąki,

-               3 jaja,

-               2 waniliowe serki homogenizowane,

-               łyżeczka proszku do pieczenia,

-               50 dag smalcu do smażenia,

-               cukier puder

Serki, jaja i mąkę dokładnie wymieszać. Do gorącego smalcu wkładać łyżką porcje ciasta. Usmażone pączki wyjąć łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem lub polukrować.

 

PĄCZKI Z RÓŻĄ

-               500 g mąki

-               3 jajka

-               3 żółtka

-  ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin