O.doc

(39 KB) Pobierz
OCZY PUMY

OBWARZANKI

-               20 dag mąki

-               1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

-               10 dag cukru pudru

-               cukier waniliowy

-               szczypta soli

-               1 jajko

-               12 dag zimnego masła

-               5 dag białej posypki cukrowej

-               5 dag płatków z migdałów

Zagnieść ciasto z mąki, proszku do pieczenia, cukru pudru, cukru waniliowego, soli, zwiórkowanego masła oraz połowy roztrzepanego jajka. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Za pomocą okrągłych foremek o śr. 6 cm i 2 cm wykroić obwarzanki. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Posmarować resztą jajka i posypać płatkami z migdałów oraz posypką cukrową. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 170 st., piec przez 10-12 minut. Po upieczeniu zdjąć obwarzanki z blachy i wystudzić.

 

OCZY PUMY

Ciasto:

-               2 szklanki mąki,

-               4 łyżki cukru pudru,

-               3 kopiaste łyżki masła (ewentualnie margaryny),

-               1 jajko,

-               1 żółtko, skórka otarta z cytryny
Polewa czekoladowa:

-               2 łyżki cukru,

-               3 kopiaste łyżeczki kakao,

-               1 płaska łyżeczka masła,

-               1/4 szklanki mleka

Przygotowanie ciasta: masło posiekać z mąką i cukrem na "piasek", dodać żółtko, jajko i skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię, odłożyć do lodówki na co najmniej godzinę (można zrobić dzień lub nawet dwa dni wcześniej). Po wyjęciu z lodówki rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm (najlepiej między dwoma kawałkami przezroczystej folii). Wykrawać szklanką okrągłe placuszki. Z połowy placuszków naparstkiem wykroić po 3 dziurki. Piec w średnio nagrzanym piekarniku (170-180° C) na jasnozłoty kolor. Polewa : cukier skropić mlekiem i rozpuścić mieszając na małym ogniu. Kakao rozetrzeć z zimnym mlekiem, dodać rozpuszczony cukier i mieszać trzymając na ogniu, aż zrobi się zupełnie gładka i dość gęsta płynna masa. Zdjąć z ognia, dodać masło i wymieszać. Upieczone placuszki z dziurkami posypać cukrem pudrem. Placuszki bez cukru posmarować polewą i przykryć placuszkami z dziurkami. Można zamiast polewy zastosować dobry, gęsty dżem np. morelowy.

 

ORZECHOWIEC

Ciasto:

-               60 dag mąki

-               /4 szklanki cukru

-               2 jajka

-               2 żółtka

-               20 dag margaryny

-               3 łyżki mleka

-               3 łyżki miodu

-               2 łyżeczki sody

-               1 opakowanie cukru waniliowego

Polewa orzechowa:

-               1/2 kostki margaryny

-               4 łyżki cukru

-               2 łyżki miodu

-               20 dag posiekanych orzechów włoskich

Kremy:

-               1 opakowanie budyniu śmietankowego (I krem)

-               puszka skondensowanego mleka słodzonego (II krem)

Mąkę wymieszać z sodą, posiekać z margaryną, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części. Trzy identyczne formy posmarować margaryną, wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć do nich cienko ciasto. Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową (wszystkie składniki na polewę zagotować w garnuszku). Wszystkie placki upiec. Ugotować budyń (zużyć ok. 320 ml mleka), ostudzić. Wstawić puszkę z mlekiem do garnka z wodą i gotować 3 h. Tak otrzymany karmel przestudzić. Na jeden upieczony i wystudzony placek nałożyć budyń, przykryć drugim wysmarowanym karmelem, nakryć plackiem z polewą orzechową.

 

ORZECHOWE

Ciasto:

-               1/2 kg mąki,

-               1 kostka margaryny,

-               2 łyżki miodu,

-               1 szklanka cukru,

-               2 jajka,

-               1 1/2 łyżeczki sody.

Wyrobione ciasto podzielić na 2 części, upiec pierwszy placek(ok.15-20 min w temp.180-200 °C) Na drugi placek przygotować masę: 30 dkg orzechów włoskich, 2 łyżki miodu, 3 łyżki cukru, 10 dag masła Masło, miód i cukier rozgrzać, wsypać zmielone orzechy, chwilę zagotować i wylać na "surowy" placek (upiec w temp. jak wyżej). Masa budyniowa: 15 dkg cukru, 1/2 l mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, 15 dkg margaryny, 1 cukier waniliowy Z cukru, mleka i mąki ugotować budyń. Ostudzić, dodać margarynę i utrzeć na puszystą masę. Placek bez orzechów smarujemy masą budyniową i przykładamy plackiem z orzechami.

 

OSZUKANIEC

Ciasto:

-               niepełne 2 szklanki mąki,

-               pół kostki margaryny,

-               szklanka cukru,

-               4 jaja,

-               2 łyżeczki proszku do pieczenia.

-               Masa:

-               półtorej szklanki cukru,

-               3 łyżki kakao, łyżka margaryny,

-               10 łyżek mleka,

-               2 szklanki płatków owsianych,

-               aromat migdałowy.

Margarynę utrzeć z cukrem i jajami. Po trochu dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie utrzeć. Wylać na blachę o wymiarach 25 x 37 cm i piec 20-30 min w temperaturze 190-200°C. Kakao utrzeć z cukrem i odrobiną mleka, dodać margarynę i resztę mleka, zagotować. Następnie, mieszając, wsypać płatki, chwilę gotować, po czym dodać aromat. Wystudzoną masę rozsmarować na cieście i wstawić do lodówki. (100 g - 380 kcal).

 

OWOCOWE "FALE DUNAJU"

-               50 dag mieszanych owoców jagodowych

-               50 dag masła

-               30 dag cukru

-               Sól

-               2 łyżeczki cukru waniliowego

-               6 jajek

-               35 dag mąki

-               torebka proszku do pieczenia

-               2 łyżki kakao

-               torebka budyniu waniliowego

-               3 łyżki śmietany kremówki

-               1/2 l mleka

-               30 dag polewy czekoladowej

Utrzeć 25 dag masła z cukrem waniliowym, 25 dag cukru i szczyptą soli. Ciągle ucierając dodawać na zmianę jajka i 5 łyżek mąki. Wsypać resztę mąki i proszek do pieczenia, wymieszać. Połowę ciasta rozsmarować na blasze, przeciągnąć tekturowym "grzebieniem", aby powstały rowki. Resztę ciasta połaczyć z kakao i śmietaną, przełożyć na jasne ciasto. Posypać owocami, piec 30 minut w temp. 175 st. Ostudzić. Budyń wymieszać z resztą cukru, przygotować wg przepisu na torebce. Ostudzić i utrzeć z pozostałym masłem. Posmarować ciasto, włożyć na 4 godziny do lodówki. Stopić polewę, pokryć nią ciasto. Na wierzchu narysować fale za pomocą "grzebienia". Wstawić do lodówki.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin