MAKARONIKI
- 50 dag płatków owsianych,
- 20 dag masła roślinnego,
- 4 jaja,
- 20 dag cukru pudru,
- kilka kropli olejku migdałowego
Płatki owsiane lekko zrumienić na patelni. Żółtka jaj, miękkie masło i 15 dag cukru utrzeć na gładką masę. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do niej resztę cukru, olejek migdałowy, płatki i wymieszać z masą. Ciasto nabierać łyżeczką, formować kulki i układać luźno na natłuszczonej i oprószonej mąką blasze. Piec w mocno nagrzanym piekarniku
MAKOWIEC
Ciasto:
- 50 dag mąki,
- 5 dag drożdży,
- ćwierć szklanki cukru,
- 3 żółtka,
- ćwierć kostki
- masła,
- szklanka mleka.Masa makowa:
- 25 dag maku,
- 2 łyżki masła,
- pół szklanki cukru,
- 2 łyżki miodu,
- 2 białka,
- 5 dag rodzynek,
- 3 łyżki posiekanych orzechów laskowych lub migdałów,
- olejek migdałowy.Dekoracja:
- 3 łyżki dżemu morelowego
Mak opłukać na sitku. Zalać wrzątkiem, pozostawić na noc. Następnego dnia gotować ok. 30 minut na bardzo małym ogniu. Starannie osączyć, przekręcić 2 razy przez maszynkę. Z drożdży, ciepłego mleka, łyżki cukru i 2 łyżek mąki przygotować rozczyn, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Dodać resztę mąki, cukier, żółtka, stopione masło i wyrobić ciasto. Gdy zacznie odchodzić od rąk, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Do maku dodać cukier, miód, stopione masło, ubitą pianę, bakalie i olejek migdałowy. Wymieszać. Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkować na wydłużony cienki prostokąt. Rozłożyć na nim mak, zrolować. Pokroić roladę na plastry grubości ok. 4 cm. Ułożyć je jeden przy drugim w wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180°C. Po wystudzeniu posmarować rozpuszczonym dżemem.
MAKOWIEC NA BISZKOPCIE
- 5 jaj,
- cukier waniliowy,
- po 3/4 szklanki cukru i mąki tortowej,
- 5 łyżeczek oleju,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Warstwa makowa:
- 50 dag maku,
- 3 jaja,
- szklanka cukru pudru,
- 15 dag masła lub margaryny,
- 2 łyżki miodu naturalnego,
- po 10 dag rodzynek i orzechów włoskich,
- olejek migdałowy,
- polewa czekoladowa
Mak sparzyć, osączyć na sicie, 2-3 razy przepuścić przez maszynkę razem z orzechami. Żółtka przeznaczone do masy makowej starannie utrzeć z cukrem, dodać masło. Następnie wymieszać z makiem, rodzynkami, olejkiem migdałowym, miodem i pianą ubitą z trzech białek. Wyłożyć masę na blachę wyścieloną natłuszczoną folią aluminiową. Piec ok. 40 min w temperaturze 180-200°C. W tym czasie przygotować biszkopt. Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka, ubijać razem 5 min. Następnie powoli, ciągle mieszając, wlać olej, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem. Na upieczoną warstwę makową wylać ciasto, wstawić do piekarnika i piec jeszcze 20 min w tej samej temperaturze. Upieczone i wystudzone ciasto delikatnie przełożyć (trzymając za brzegi folii) na tacę, tak aby biszkopt był pod spodem, a mak na wierzchu. Polać makowiec polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami. 100 g - 400 kcal.
MAKOWIEC SYLWII
- po 25 dag masła,
- mąki pszennej i cukru,
- 5 dag mąki ziemniaczanej,
Masa makowa:
- 25 dag cukru,
- 2 jaja,
- 1 dag drożdży,
- olejek migdałowy
Utrzeć masło z cukrem i, wciąż ucierając, dodawać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, a pod koniec pianę ubitą z białek. Mak opłukać, sparzyć, przepuścić 2-3 razy przez maszynkę, dodać cukier, żółtka, rozkruszone drożdże, olejek i wymieszać. Delikatnie połączyć z pianą ubitą z białek. Do wąskiej blaszki włożyć połowę ciasta, przykryć masą makową i resztą ciasta. Piec około 45 min.
MAKOWIEC WYKWINTNY
- po 30 dag mąki i cukru pudru,
- 15 dag margaryny,
- 6 jaj,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- cytryna.
- Masa makowa:
- 30 dag maku,
- czubata szklanka cukru pudru,
- torebka cukru waniliowego,
- olejek rumowy.
Polewa:
- łyżka masła,
- po 2 łyżki mleka i kakao
Margarynę z cukrem i żółtkami utrzeć do białości. Cały czas ucierając, dodawać po trochu sok i skórkę otartą z cytryny oraz mąkę z proszkiem, na końcu pianę ubitą z białek. Mak sparzyć, zemleć w maszynce. Żółtka przeznaczone na masę utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i olejkiem rumowym, dodać białka ubite na sztywną pianę, na końcu mak i wszystko dokładnie wymieszać. Połowę ciasta wylać na blachę wyłożoną specjalnym papierem pergaminowym. Na ciasto wyłożyć masę makową, przykryć resztą ciasta, wstawić do piekarnika i upiec. Składniki polewy zagotować w rondelku, cały czas mieszając. Lekko przestudzone ciasto oblać polewą.
MALINOWY
- 50 dag malin,
- butelka białego wytrawnego wina,
- butelka wody mineralnej,
- 3 łyżki cukru,
- 3 kieliszki likieru porzeczkowego,
- kostki lodu,
- po 3 kiście porzeczek i plasterki cytryny do dekoracji
Maliny umyć, osączyć, skropić likierem, przesypać cukrem i odstawić na kilka godzin. Przełożyć do szklanej wazy, zalać winem, a bezpośrednio przed podaniem wlać wodę mineralną, włożyć kilka kostek lodu i udekorować. Miodowe łódeczki (2 porcje po 240 kcal)1-2 łyżeczki miodu, opakowanie nie słodzonego serka homogenizowanego (25 dag), banan, 2 słodkie jabłka, cynamon Jabłka przekroić na połówki, usunąć pestki. Wydrążyć możliwie dużo miąższu, posiekać go i wymieszać z rozgniecionym bananem, serkiem i miodem. Połówki jabłek napełnić masą i posypać cynamonem. Podawać z biszkoptami lub herbatnikami i herbatą ziołową.
MALINOWY PLACEK
- 500 g malin
- 300 g mąki
- 2 żółtka
- 150 g margaryny
- 3 łyżki śmietany
- 80 g cukru
- masło do formy
Beza:
- 4 białka
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cytrynowego soku
Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier, żółtka, śmietanę, wyrobić ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię lub papier pergaminowy i włożyć na pół godziny do lodówki. Rozwałkować. Wysmarowaną masłem blachę wyłożyć ciastem. Ponacinać brzegi. Podpiec na lekko złoty kolor w 200 st. Wystudzić. Białka ubić z cukrem i sokiem z cytryny na sztywną pianę. Warstwą piany pokryć ciasto i wstawić na ok. 20 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 140 st. Maliny opłukać, osączyć, ułożyć na warstwie piany.]
MARMURKI
- 13 dag margaryny
- 10 dag ciemnego cukru
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- 1 jajko
- 10 dag mielonych orzechów laskowych
- 15 dag mąki
- 20 dag białej polewy
- 10 dag ciemnej polewy
Margarynę, cukier, cukier waniliowy, sól oraz jajko utrzeć na gładką masę. Dodać mąkę i orzechy. Zagnieść ciasto, uformować kulę i zawinięte w folię wstawić do lodówki na 30 minut. Na natłuszczonnym pergaminie rozwałkować ciasto, przełożyć na blachę. Piec 5 minut w temp. 220 st. W osobnych naczyniach zanurzonych we wrzącej wodzie roztopić jasną i ciemną polewę. Zdjąć pergamin z upieczonego ciasta, pokroić w romby. Widelcem nakładać raz ciemną, raz jasną polewę. Ciasteczka odłożyć w chłodne miejsce, aby polewy zastygły.
MAŚLAK
- 60 dag mąki,
- 6 dag drożdży,
- niepełna szklanka mleka,
- 20 dag masła,
- 2 torebki cukru waniliowego,
- starta skórka z cytryny,
Drożdże wymieszać z letnim mlekiem, dodać trochę cukru i mąki, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiać do misy, wlać rozczyn, dodać czwartą część cukru, żółtka, miękką margarynę, sól, skórkę z cytryny i dobrze wyrobić ciasto (powinnno odchodzić od ręki). Rozwałkowane wyłożyć na prostokątną blachę i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie równomiernie obłożyć kawałeczkami masła, posypać pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C, na dolną półkę wstawić rondelek z gorącą wodą, a na górną wsunąć blachę z ciastem. Piec około 25 min.
MAZUREK BAKALIOWY
- Po 10 suszonych śliwek bez pestek, moreli i daktyli,
- po pół szklanki rodzynków i obranych migdałów,
- kilkanaście połówek wyłuskanych orzechów włoskich,
- 3-4 białka,
- 2-3 wafle
Morele i śliwki godzinę moczyć, osączyć, osuszyć w ściereczce i razem z daktylami bardzo drobno posiekać. Rodzynki zalać wrzątkiem, po paru minutach osączyć i osuszyć. Duże dość drobno pokroić, a małe przepołowić. Kilka migdałów i orzechów odłożyć do dekoracji, a pozostałe utłuc lub dość grubo posiekać i dodać do rozdrobnionych owoców. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier. Starannie wymieszaną masą posmarować dwa lub trzy wafle (zależnie od tego, jak są duże i jak grubą warstwę nadzienia chcemy mieć). Wierzch także posmarować, przybrać dekoracyjnie cząstkami orzechów i migdałów i wstawić do lekko nagrzanego (ok. 150 C) piekarnika, by mazurek powoli wysychał. Gdy piana lekko się zrumieni, wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić w chłodne miejsce.
MAZUREK BANANOWY
- po szklance mąki i cukru,
- 1/3 szklanki kaszy manny,
-...
bakawojtek