M.doc

(165 KB) Pobierz
MURZYNEK Z OWOCAMI

MAKARONIKI

-               50 dag płatków owsianych,

-               20 dag masła roślinnego,

-               4 jaja,

-               20 dag cukru pudru,

-               kilka kropli olejku migdałowego

Płatki owsiane lekko zrumienić na patelni. Żółtka jaj, miękkie masło i 15 dag cukru utrzeć na gładką masę. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do niej resztę cukru, olejek migdałowy, płatki i wymieszać z masą. Ciasto nabierać łyżeczką, formować kulki i układać luźno na natłuszczonej i oprószonej mąką blasze. Piec w mocno nagrzanym piekarniku

 

MAKOWIEC

Ciasto:

-               50 dag mąki,

-               5 dag drożdży,

-               ćwierć szklanki cukru,

-               3 żółtka,

-               ćwierć kostki

-               masła,

-               szklanka mleka.
Masa makowa:

-               25 dag maku,

-               2 łyżki masła,

-               pół szklanki cukru,

-               2 łyżki miodu,

-               2 białka,

-               5 dag rodzynek,

-               3 łyżki posiekanych orzechów laskowych lub migdałów,

-               olejek migdałowy.
Dekoracja:

-               3 łyżki dżemu morelowego

Mak opłukać na sitku. Zalać wrzątkiem, pozostawić na noc. Następnego dnia gotować ok. 30 minut na bardzo małym ogniu. Starannie osączyć, przekręcić 2 razy przez maszynkę. Z drożdży, ciepłego mleka, łyżki cukru i 2 łyżek mąki przygotować rozczyn, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Dodać resztę mąki, cukier, żółtka, stopione masło i wyrobić ciasto. Gdy zacznie odchodzić od rąk, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Do maku dodać cukier, miód, stopione masło, ubitą pianę, bakalie i olejek migdałowy. Wymieszać. Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkować na wydłużony cienki prostokąt. Rozłożyć na nim mak, zrolować. Pokroić roladę na plastry grubości ok. 4 cm. Ułożyć je jeden przy drugim w wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180°C. Po wystudzeniu posmarować rozpuszczonym dżemem.

 

MAKOWIEC NA BISZKOPCIE

Ciasto:

-               5 jaj,

-               cukier waniliowy,

-               po 3/4 szklanki cukru i mąki tortowej,

-               5 łyżeczek oleju,

-               2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Warstwa makowa:

-               50 dag maku,

-               3 jaja,

-               szklanka cukru pudru,

-               15 dag masła lub margaryny,

-               2 łyżki miodu naturalnego,

-               po 10 dag rodzynek i orzechów włoskich,

-               olejek migdałowy,

-               polewa czekoladowa

Mak sparzyć, osączyć na sicie, 2-3 razy przepuścić przez maszynkę razem z orzechami. Żółtka przeznaczone do masy makowej starannie utrzeć z cukrem, dodać masło. Następnie wymieszać z makiem, rodzynkami, olejkiem migdałowym, miodem i pianą ubitą z trzech białek. Wyłożyć masę na blachę wyścieloną natłuszczoną folią aluminiową. Piec ok. 40 min w temperaturze 180-200°C. W tym czasie przygotować biszkopt. Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka, ubijać razem 5 min. Następnie powoli, ciągle mieszając, wlać olej, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem. Na upieczoną warstwę makową wylać ciasto, wstawić do piekarnika i piec jeszcze 20 min w tej samej temperaturze. Upieczone i wystudzone ciasto delikatnie przełożyć (trzymając za brzegi folii) na tacę, tak aby biszkopt był pod spodem, a mak na wierzchu. Polać makowiec polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami. 100 g - 400 kcal.

 

MAKOWIEC SYLWII

Ciasto:

-               po 25 dag masła,

-               mąki pszennej i cukru,

-               5 dag mąki ziemniaczanej,

-               5 jaj,

-               2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa makowa:

-               50 dag maku,

-               25 dag cukru,

-               2 jaja,

-               1 dag drożdży,

-               olejek migdałowy

Utrzeć masło z cukrem i, wciąż ucierając, dodawać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, a pod koniec pianę ubitą z białek. Mak opłukać, sparzyć, przepuścić 2-3 razy przez maszynkę, dodać cukier, żółtka, rozkruszone drożdże, olejek i wymieszać. Delikatnie połączyć z pianą ubitą z białek. Do wąskiej blaszki włożyć połowę ciasta, przykryć masą makową i resztą ciasta. Piec około 45 min.

 

MAKOWIEC WYKWINTNY

Ciasto:

-               po 30 dag mąki i cukru pudru,

-               15 dag margaryny,

-               6 jaj,

-               2 łyżeczki proszku do pieczenia,

-               cytryna.

-               Masa makowa:

-               30 dag maku,

-               3 jaja,

-               czubata szklanka cukru pudru,

-               torebka cukru waniliowego,

-               olejek rumowy.

Polewa:

-               łyżka masła,

-               szklanka cukru pudru,

-               po 2 łyżki mleka i kakao

Margarynę z cukrem i żółtkami utrzeć do białości. Cały czas ucierając, dodawać po trochu sok i skórkę otartą z cytryny oraz mąkę z proszkiem, na końcu pianę ubitą z białek. Mak sparzyć, zemleć w maszynce. Żółtka przeznaczone na masę utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i olejkiem rumowym, dodać białka ubite na sztywną pianę, na końcu mak i wszystko dokładnie wymieszać. Połowę ciasta wylać na blachę wyłożoną specjalnym papierem pergaminowym. Na ciasto wyłożyć masę makową, przykryć resztą ciasta, wstawić do piekarnika i upiec. Składniki polewy zagotować w rondelku, cały czas mieszając. Lekko przestudzone ciasto oblać polewą.

 

MALINOWY

-               50 dag malin,

-               butelka białego wytrawnego wina,

-               butelka wody mineralnej,

-               3 łyżki cukru,

-               3 kieliszki likieru porzeczkowego,

-               kostki lodu,

-               po 3 kiście porzeczek i plasterki cytryny do dekoracji

Maliny umyć, osączyć, skropić likierem, przesypać cukrem i odstawić na kilka godzin. Przełożyć do szklanej wazy, zalać winem, a bezpośrednio przed podaniem wlać wodę mineralną, włożyć kilka kostek lodu i udekorować. Miodowe łódeczki (2 porcje po 240 kcal)1-2 łyżeczki miodu, opakowanie nie słodzonego serka homogenizowanego (25 dag), banan, 2 słodkie jabłka, cynamon Jabłka przekroić na połówki, usunąć pestki. Wydrążyć możliwie dużo miąższu, posiekać go i wymieszać z rozgniecionym bananem, serkiem i miodem. Połówki jabłek napełnić masą i posypać cynamonem. Podawać z biszkoptami lub herbatnikami i herbatą ziołową.

MALINOWY PLACEK

-               500 g malin

Ciasto:

-               300 g mąki

-               2 żółtka

-               150 g margaryny

-               3 łyżki śmietany

-               80 g cukru

-               masło do formy

Beza:

-               4 białka

-               150 g cukru pudru

-               1 łyżeczka cytrynowego soku

Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier, żółtka, śmietanę, wyrobić ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię lub papier pergaminowy i włożyć na pół godziny do lodówki. Rozwałkować. Wysmarowaną masłem blachę wyłożyć ciastem. Ponacinać brzegi. Podpiec na lekko złoty kolor w 200 st. Wystudzić. Białka ubić z cukrem i sokiem z cytryny na sztywną pianę. Warstwą piany pokryć ciasto i wstawić na ok. 20 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 140 st. Maliny opłukać, osączyć, ułożyć na warstwie piany.]

 

MARMURKI

-               13 dag margaryny

-               10 dag ciemnego cukru

-               szczypta soli

-               cukier waniliowy

-               1 jajko

-               10 dag mielonych orzechów laskowych

-               15 dag mąki

-               20 dag białej polewy

-               10 dag ciemnej polewy

Margarynę, cukier, cukier waniliowy, sól oraz jajko utrzeć na gładką masę. Dodać mąkę i orzechy. Zagnieść ciasto, uformować kulę i zawinięte w folię wstawić do lodówki na 30 minut. Na natłuszczonnym pergaminie rozwałkować ciasto, przełożyć na blachę. Piec 5 minut w temp. 220 st. W osobnych naczyniach zanurzonych we wrzącej wodzie roztopić jasną i ciemną polewę. Zdjąć pergamin z upieczonego ciasta, pokroić w romby. Widelcem nakładać raz ciemną, raz jasną polewę. Ciasteczka odłożyć w chłodne miejsce, aby polewy zastygły.

 

MAŚLAK

-               60 dag mąki,

-               6 dag drożdży,

-               niepełna szklanka mleka,

-               25 dag cukru,

-               3 żółtka,

-               15 dag margaryny,

-               20 dag masła,

-               2 torebki cukru waniliowego,

-               starta skórka z cytryny,

-               szczypta soli

Drożdże wymieszać z letnim mlekiem, dodać trochę cukru i mąki, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiać do misy, wlać rozczyn, dodać czwartą część cukru, żółtka, miękką margarynę, sól, skórkę z cytryny i dobrze wyrobić ciasto (powinnno odchodzić od ręki). Rozwałkowane wyłożyć na prostokątną blachę i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie równomiernie obłożyć kawałeczkami masła, posypać pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C, na dolną półkę wstawić rondelek z gorącą wodą, a na górną wsunąć blachę z ciastem. Piec około 25 min.

 

MAZUREK BAKALIOWY

-               Po 10 suszonych śliwek bez pestek, moreli i daktyli,

-               po pół szklanki rodzynków i obranych migdałów,

-               kilkanaście połówek wyłuskanych orzechów włoskich,

-               3-4 białka,

-               3 łyżki cukru,

-               2-3 wafle

Morele i śliwki godzinę moczyć, osączyć, osuszyć w ściereczce i razem z daktylami bardzo drobno posiekać. Rodzynki zalać wrzątkiem, po paru minutach osączyć i osuszyć. Duże dość drobno pokroić, a małe przepołowić. Kilka migdałów i orzechów odłożyć do dekoracji, a pozostałe utłuc lub dość grubo posiekać i dodać do rozdrobnionych owoców. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier. Starannie wymieszaną masą posmarować dwa lub trzy wafle (zależnie od tego, jak są duże i jak grubą warstwę nadzienia chcemy mieć). Wierzch także posmarować, przybrać dekoracyjnie cząstkami orzechów i migdałów i wstawić do lekko nagrzanego (ok. 150 C) piekarnika, by mazurek powoli wysychał. Gdy piana lekko się zrumieni, wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić w chłodne miejsce.

 

MAZUREK BANANOWY

Ciasto:

-               po szklance mąki i cukru,

-               1/3 szklanki kaszy manny,

-...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin