CHRUPIĄCE ROGALIKI
- 3 szklanki mąki
- 25 dag margaryny
- 1 szklanka śmietany
- 2 żółtka
- 1 szklanka cukru
- marmolada
Wyrobić ciasto, schłodzić w lodówce. Rozwałkować na grubość 1/2 cm. Wykrawać prostokąty, dłuższy bok smarować marmoladą. Zwijać w rurkę tak, aby w środku była wolna przestrzeń. Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Rogaliki posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
CHRUST
- 1 i 1/3 szklanki mąki krupczatki,
- pół szklanki mąki tortowej,
- pół szklanki mąki poznańskiej,
- 6-7 żółtek,
- 25 dag gęstej śmietany,
- esencja waniliowa lub rumowa,
- płaska łyżka spirytusu lub octu,
- szczypta soli,
- litr oleju do smażenia,
- cukier puder
Mąkę przesiać, dodać rozmącone żółtka, śmietanę, sól, esencję, spirytus lub ocet i wyrobić dość ścisłe ciasto (takie jak na makaron). Ciasto rozgnieść dłonią na gruby placek, zwinąć i energicznie ubijać wałkiem. Czynność tę powtórzyć kilkanaście razy (im lepiej ubite ciasto, tym delikatniejsze i kruchsze będą faworki). Rozwałkować ciasto dość cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką, pociąć na długie romby, każdy naciąć w środku i przewinąć. Kłaść po kilka faworków na mocno rozgrzany olej i gdy tylko się zrumienią, wyjmować łyżką cedzakową i układać na bibule lub papierowym ręczniku. Następnie posypać obficie cukrem pudrem i przełożyć na półmisek. Z tego samego ciasta można usmażyć również róże karnawałowe.
CIASTO BISZKOPTOWE Z TRUSKAWKAMI
- 1 kg truskawek,
- 4 jaja,
- 4 łyżki cukru,
- 5 łyżek mąki,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- galaretka truskawkowa,
- tłuszcz do wysmarowania formy,
- tarta bułka
Sposób przyrządzania Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodawać na przemian po łyżce mąki i piany oraz proszek do pieczenia. Lekko wymieszać łyżką cedzakową, włożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-180°C i upiec na złoty kolor. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu, wystudzić i wstawić do lodówki. Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć. Na wystudzonym biszkopcie ułożyć truskawki, zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki.
CIASTECZKA CZEKOLADOWE
- 15 dag gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 15 dag cukru
- 8 dag masła
- 10 dag mąki
- 3 dag mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 10 dag orzechów włoskich
Czekoladę rozkruszyć i roztopić w gorącej kąpieli wodnej. Orzechy posiekać. Jajka utrzeć z cukrem, a następnie dodać resztę składników. Wymieszać z czekoladą i orzechami. Nakładać łyżką na wyłożoną natłuszczonym pergaminem blasze. Piec 10-12 minut w temp. 180 st.
CIASTECZKA CZEKOLADOWO-KOKOSOWE
Ciasto:
- 30 dag mąki
- 6 łyżek masła lub margaryny
- 5 łyżek cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczeniaPolewa:
- 10 płaskich łyżek masła lub margaryny
- 10 czubatych łyżek cukru
- 20 dag wiórków kokosowych
- 20 dag zmielonych orzechów laskowych
- 2 tabliczki czekolady gorzkiej
- 5 łyżek marmolady
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypać na blat, wbić jajka. Dodać cukier, cukier waniliowy i zimny tłuszcz. Posiekać nożem, szybko zagnieść. Uformować kulę i włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Aby przygotować polewę należy rozpuścić tłuszcz, zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i 5 łyżkami wody. Dodać orzechy i wiórki kokosowe, ostudzić. Ciasto rozwałkować i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, ponakłuwać widelcem. Posmarować najpierw marmoladą a potem polewą. Piec 30 minut w temp. 200 st. Pokroić na kwadraty, a następnie na trójkąty. Zanurzać każde ciasteczko do połowy w roztopionej czekoladzie. Pozostawić do zastygnięcia.
CIASTECZKA IMBIROWE
- 1 3/4 szklanki mąki
- 4 1/2 łyżki kakao
- 10 dag imbiru w syropie
- 4/5 kostki margaryny
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 10 dag cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 1/2 szklanki cukru pudru
- tabliczka czekolady gorzkiej
- sól
Mąkę, kakao i szczyptę soli wymieszać, zrobić wgłębienie. Imbir wyjąć, pokroić. Posiekaną margarynę, imbir, 4 łyżki syropu, cukier i 2 żółtka dodać do mąki. Wyrobić ciasto, uformować 2 rulony, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 45 minut. Ciasto pokroić na plastry grubości 4 mm, za pomocą foremek wycinać różne kształty i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec 10-12 minut w temp 175 st. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i przy otwartych drzwiach zostawić je w środku do ostygnięcia. Cukier puder, białko i sok z cytryny ubić na pianę, posmarować nią ciastka. Czekoladę rozpuścić z kąpieli wodnej i za pomocą szprycy ozdobić ciasteczka. Odstawić do zastygnięcia polewy.
CIASTECZKA KOKOSOWE
- 1 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
- 15 dag mąki pszennej
- 12 dag masła lub margaryny
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 1 średnia cytryna
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Cytrynę sparzyć, dokładnie osuszyć i zetrzeć z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Tłuszcz przełożyć do miski (zostawić 1 łyżkę), utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Wbić jajko i wsypać skórkę cytrynową. Mąkę pszenną przesiać z ziemniaczaną, wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie dodać do masy. Wsypać kokos (1 łyżkę odłożyć). Drewnianą łyżką starannie wymieszać wszystkie składniki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, nasmarować tłuszczem. Formować małe ciasteczka i ostrożnie przekładać je na blachę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut w temp. 200 st. Czekoladę mleczną połamać na kawałki, przełożyć do małego rondelka i stopniowo roztapiać w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić i wlać do szprycy. Udekorować jeszcze ciepłe ciasteczka cieniutkimi paseczkami. Można również do połowy zanurzać je w polewie. Zanim polewa zastygnie posypać ciastka wiórkami kokosowymi.
CIASTECZKA MAŚLANE
- 20 dag orzechów laskowych
- 14 dag cukru
- 7 dag gorzkiej czekolady
- 7 dag masła
- 1/4 łyżeczki soli
- 10 dag cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
Z mąki, jajka, cukru, zmielonych orzechów, masła i soli zagnieść ciasto. Uformować wałek o śr. 4 cm. Spłaszczyć, owinąć folią i wstawić na 60 minut do lodówki. Ciasto pokroić w plastry o grubości 5 mm. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 10 minut w temp. 180 st. Wystudzić. Posmarować lukrem z żółtek, cukru pudru, cukru waniliowego i soku z cytryny. Wysuszyć w ciepłym piekarniku.
CIASTECZKA MEKSYKAŃSKIE
- 15 dag mąki,
- 4 jaja, pół szklanki mleka,
- łyżeczka cynamonu,
- cukier waniliowy,
- 5 dag cukru,
- 5 dag posiekanych migdałów,
- 2 łyżeczki cukru pudru,
- olej lub smalec do smażenia
2 łyżeczki mąki odsypać na talerzyk, a resztę wymieszać z trzema jajami, łyżeczką cynamonu, mlekiem i cukrem waniliowym. Zagotować mieszając. Zdjąć masę z ognia, wsypać migdały, cukier i wymieszać. Masę wyłożyć na prostokątną formę, wystudzić, wstawić do lodówki. Gdy placek stężeje, pokroić go na kwadraty o bokach 4 cm. Oprószyć ciastka mąką, zanurzyć w roztrzepanym jaju i smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor. Osączyć i gorące posypać cukrem pudrem.
CIASTECZKA MIGDAŁOWE
- 40 dag cukru pudru
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki ziarenek anyżku
- 3 łyżki wiśniówki
- 25 dag mąki
- 4 dag migdałów
- 40 dag masy marcepanowej
- 1 łyżka wody
- 5 dag płatków migdałowych
2 jajka, 25 dag cukru pudru, sól, anyżek i 1 łyżeczkę wiśniówki ubić na kremową masę. Wymieszać z mąką i zmielonymi migdałami. Rozwałkować na grybość 2 mm. Wykroić ciasteczka w kształcie serca. Masę marcepanową rozwałkować na grubość 4 mm. Wykroić serca o 1 cm mniejsze niż te wcześniejsze z ciasta. Ułożyć na połowie serc z ciasta. Krawędzie posmarować białkiem, przykryć resztą serc z ciasta. Lekko docisnąć. Ułożyć na natłuszczonej blasze, suszyć przez 24 godziny w temp. pokojowej. Następnie przez 20 minut piec w temp. 140 st. (drzwiczki piekarnika powinny być uchylone). Wystudzić. Posmarować lukrem z reszty cukru pudru, wiśniówki i wody. Udekorować prażonymi płatkami migdałowymi.
CIASTECZKA MIGDAŁOWE II
- 5 łyżek masła lub margaryny
- 5 czubatych łyżek cukru
- 4 łyżki mąki
- 2 czubate łyżki kakao
- 2 łyżki konfitury morelowej
- 4 dag mielonych migdałów
- 2 dag obranych migdałów
- otarta skórka z ½ pomarańczy
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- tłuszcz i mąka do foremek
Przygotować ciasto: rozdrobniony tłuszcz dokładne utrzeć z cukrem na gładką masę. Kolejno wbijać jajka (nie przerywając ucierania). Mąkę oraz mielone migdały wymieszać z proszkiem do pieczenia i otartą skórką pomarańczową. Połączone składniki dodać do masy. Całość wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie zupełnie gładkie. Ciasto podzielić na 2 równe części, do jednej wsypać kakao w proszku, wyrabiać tak długo, aż ciasto nabierze jednolicie ciemnego koloru. Foremki posmarować tłuszczem, a następnie lekko oprószyć mąką. Wypełnić ciastem (10 foremek jasnym i 10 ciemnym). Wierzch ciastek wyrównać. Ustawić foremki na blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ciastka 20 minut w temp. 175 st. Wyjąć ciastka z piekarnika, przestudzić, ostrożnie zdjąć foremki. Konfiturę morelową lekko podgrzać i posmarować wierzch ciastek. Migdały podzielić na połówki. Ułożyć po 2 na każdym ciastku, a następnie mocno przycisnąć, aby się przykleiły.
CIASTECZKA MOKKA
Ciasto kruche:
- półtorej szklanki mąki krupczatki,
- 15 dag margaryny,
- 1-2 żółtka,
- łyżeczka cukru pudru,
- aromat waniliowy,
- ...
bakawojtek