C.doc

(324 KB) Pobierz
CHRUST

CHRUPIĄCE ROGALIKI

-               3 szklanki mąki

-               25 dag margaryny

-               1 szklanka śmietany

-               2 żółtka

-               1 szklanka cukru

-               marmolada

Wyrobić ciasto, schłodzić w lodówce. Rozwałkować na grubość 1/2 cm. Wykrawać prostokąty, dłuższy bok smarować marmoladą. Zwijać w rurkę tak, aby w środku była wolna przestrzeń. Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Rogaliki posypać cukrem pudrem lub polać polewą.

 

CHRUST

-               1 i 1/3 szklanki mąki krupczatki,

-               pół szklanki mąki tortowej,

-               pół szklanki mąki poznańskiej,

-               6-7 żółtek,

-               25 dag gęstej śmietany,

-               esencja waniliowa lub rumowa,

-               płaska łyżka spirytusu lub octu,

-               szczypta soli,

-               litr oleju do smażenia,

-               cukier puder

Mąkę przesiać, dodać rozmącone żółtka, śmietanę, sól, esencję, spirytus lub ocet i wyrobić dość ścisłe ciasto (takie jak na makaron). Ciasto rozgnieść dłonią na gruby placek, zwinąć i energicznie ubijać wałkiem. Czynność tę powtórzyć kilkanaście razy (im lepiej ubite ciasto, tym delikatniejsze i kruchsze będą faworki). Rozwałkować ciasto dość cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką, pociąć na długie romby, każdy naciąć w środku i przewinąć. Kłaść po kilka faworków na mocno rozgrzany olej i gdy tylko się zrumienią, wyjmować łyżką cedzakową i układać na bibule lub papierowym ręczniku. Następnie posypać obficie cukrem pudrem i przełożyć na półmisek. Z tego samego ciasta można usmażyć również róże karnawałowe.

 

CIASTO BISZKOPTOWE Z TRUSKAWKAMI

-               1 kg truskawek,

-               4 jaja,

-               4 łyżki cukru,

-               5 łyżek mąki,

-               pół łyżeczki proszku do pieczenia,

-               galaretka truskawkowa,

-               tłuszcz do wysmarowania formy,

-               tarta bułka

Sposób przyrządzania Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodawać na przemian po łyżce mąki i piany oraz proszek do pieczenia. Lekko wymieszać łyżką cedzakową, włożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-180°C i upiec na złoty kolor. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu, wystudzić i wstawić do lodówki. Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć. Na wystudzonym biszkopcie ułożyć truskawki, zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki.

 

CIASTECZKA CZEKOLADOWE

-               15 dag gorzkiej czekolady

-               2 jajka

-               15 dag cukru

-               8 dag masła

-               10 dag mąki

-               3 dag mąki ziemniaczanej

-               1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

-               szczypta soli

-               10 dag orzechów włoskich

Czekoladę rozkruszyć i roztopić w gorącej kąpieli wodnej. Orzechy posiekać. Jajka utrzeć z cukrem, a następnie dodać resztę składników. Wymieszać z czekoladą i orzechami. Nakładać łyżką na wyłożoną natłuszczonym pergaminem blasze. Piec 10-12 minut w temp. 180 st.

 

CIASTECZKA CZEKOLADOWO-KOKOSOWE

Ciasto:

-               30 dag mąki

-               6 łyżek masła lub margaryny

-               5 łyżek cukru

-               2 jajka

-               1 opakowanie cukru waniliowego

-               1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:

-               10 płaskich łyżek masła lub margaryny

-               10 czubatych łyżek cukru

-               20 dag wiórków kokosowych

-               20 dag zmielonych orzechów laskowych

-               2 tabliczki czekolady gorzkiej

-               1 opakowanie cukru waniliowego

-               5 łyżek marmolady

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypać na blat, wbić jajka. Dodać cukier, cukier waniliowy i zimny tłuszcz. Posiekać nożem, szybko zagnieść. Uformować kulę i włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Aby przygotować polewę należy rozpuścić tłuszcz, zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i 5 łyżkami wody. Dodać orzechy i wiórki kokosowe, ostudzić. Ciasto rozwałkować i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, ponakłuwać widelcem. Posmarować najpierw marmoladą a potem polewą. Piec 30 minut w temp. 200 st. Pokroić na kwadraty, a następnie na trójkąty. Zanurzać każde ciasteczko do połowy w roztopionej czekoladzie. Pozostawić do zastygnięcia.

 

CIASTECZKA IMBIROWE

-               1 3/4 szklanki mąki

-               4 1/2 łyżki kakao

-               10 dag imbiru w syropie

-               4/5 kostki margaryny

-               1 jajko

-               1 żółtko

-               10 dag cukru

-               2 łyżki soku z cytryny

-               1 1/2 szklanki cukru pudru

-               tabliczka czekolady gorzkiej

-               sól

Mąkę, kakao i szczyptę soli wymieszać, zrobić wgłębienie. Imbir wyjąć, pokroić. Posiekaną margarynę, imbir, 4 łyżki syropu, cukier i 2 żółtka dodać do mąki. Wyrobić ciasto, uformować 2 rulony, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 45 minut. Ciasto pokroić na plastry grubości 4 mm, za pomocą foremek wycinać różne kształty i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec 10-12 minut w temp 175 st. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i przy otwartych drzwiach zostawić je w środku do ostygnięcia. Cukier puder, białko i sok z cytryny ubić na pianę, posmarować nią ciastka. Czekoladę rozpuścić z kąpieli wodnej i za pomocą szprycy ozdobić ciasteczka. Odstawić do zastygnięcia polewy.

 

CIASTECZKA KOKOSOWE

-               20 dag wiórków kokosowych

-               1 1/2 tabliczki czekolady mlecznej

-               15 dag mąki pszennej

-               12 dag masła lub margaryny

-               5 dag mąki ziemniaczanej

-               1 jajko

-               1 średnia cytryna

-               10 dag cukru

-               2 łyżeczki proszku do pieczenia

Cytrynę sparzyć, dokładnie osuszyć i zetrzeć z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Tłuszcz przełożyć do miski (zostawić 1 łyżkę), utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Wbić jajko i wsypać skórkę cytrynową. Mąkę pszenną przesiać z ziemniaczaną, wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie dodać do masy. Wsypać kokos (1 łyżkę odłożyć). Drewnianą łyżką starannie wymieszać wszystkie składniki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, nasmarować tłuszczem. Formować małe ciasteczka i ostrożnie przekładać je na blachę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut w temp. 200 st. Czekoladę mleczną połamać na kawałki, przełożyć do małego rondelka i stopniowo roztapiać w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić i wlać do szprycy. Udekorować jeszcze ciepłe ciasteczka cieniutkimi paseczkami. Można również do połowy zanurzać je w polewie. Zanim polewa zastygnie posypać ciastka wiórkami kokosowymi.

 

CIASTECZKA MAŚLANE

-               20 dag orzechów laskowych

-               14 dag cukru

-               7 dag gorzkiej czekolady

-               7 dag masła

-               1 jajko

-               1/4 łyżeczki soli

-               2 żółtka

-               10 dag cukru pudru

-               10 dag mąki

-               1 opakowanie cukru waniliowego

-               1 łyżka soku z cytryny

Z mąki, jajka, cukru, zmielonych orzechów, masła i soli zagnieść ciasto. Uformować wałek o śr. 4 cm. Spłaszczyć, owinąć folią i wstawić na 60 minut do lodówki. Ciasto pokroić w plastry o grubości 5 mm. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 10 minut w temp. 180 st. Wystudzić. Posmarować lukrem z żółtek, cukru pudru, cukru waniliowego i soku z cytryny. Wysuszyć w ciepłym piekarniku.

 

CIASTECZKA MEKSYKAŃSKIE

-               15 dag mąki,

-               4 jaja, pół szklanki mleka,

-               łyżeczka cynamonu,

-               cukier waniliowy,

-               5 dag cukru,

-               5 dag posiekanych migdałów,

-               2 łyżeczki cukru pudru,

-               olej lub smalec do smażenia

2 łyżeczki mąki odsypać na talerzyk, a resztę wymieszać z trzema jajami, łyżeczką cynamonu, mlekiem i cukrem waniliowym. Zagotować mieszając. Zdjąć masę z ognia, wsypać migdały, cukier i wymieszać. Masę wyłożyć na prostokątną formę, wystudzić, wstawić do lodówki. Gdy placek stężeje, pokroić go na kwadraty o bokach 4 cm. Oprószyć ciastka mąką, zanurzyć w roztrzepanym jaju i smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor. Osączyć i gorące posypać cukrem pudrem.

 

CIASTECZKA MIGDAŁOWE

-               40 dag cukru pudru

-               3 jajka

-               1,5 łyżeczki ziarenek anyżku

-               szczypta soli

-               3 łyżki wiśniówki

-               25 dag mąki

-               4 dag migdałów

-               40 dag masy marcepanowej

-               1 łyżka wody

-               5 dag płatków migdałowych

2 jajka, 25 dag cukru pudru, sól, anyżek i 1 łyżeczkę wiśniówki ubić na kremową masę. Wymieszać z mąką i zmielonymi migdałami. Rozwałkować na grybość 2 mm. Wykroić ciasteczka w kształcie serca. Masę marcepanową rozwałkować na grubość 4 mm. Wykroić serca o 1 cm mniejsze niż te wcześniejsze z ciasta. Ułożyć na połowie serc z ciasta. Krawędzie posmarować białkiem, przykryć resztą serc z ciasta. Lekko docisnąć. Ułożyć na natłuszczonej blasze, suszyć przez 24 godziny w temp. pokojowej. Następnie przez 20 minut piec w temp. 140 st. (drzwiczki piekarnika powinny być uchylone). Wystudzić. Posmarować lukrem z reszty cukru pudru, wiśniówki i wody. Udekorować prażonymi płatkami migdałowymi.

 

CIASTECZKA MIGDAŁOWE II

-               2 jajka

-               5 łyżek masła lub margaryny

-               5 czubatych łyżek cukru

-               4 łyżki mąki

-               2 czubate łyżki kakao

-               2 łyżki konfitury morelowej

-               4 dag mielonych migdałów

-               2 dag obranych migdałów

-               otarta skórka z ½ pomarańczy

-               ½ łyżeczki proszku do pieczenia

-               tłuszcz i mąka do foremek

Przygotować ciasto: rozdrobniony tłuszcz dokładne utrzeć z cukrem na gładką masę. Kolejno wbijać jajka (nie przerywając ucierania). Mąkę oraz mielone migdały wymieszać z proszkiem do pieczenia i otartą skórką pomarańczową. Połączone składniki dodać do masy. Całość wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie zupełnie gładkie. Ciasto podzielić na 2 równe części, do jednej wsypać kakao w proszku, wyrabiać tak długo, aż ciasto nabierze jednolicie ciemnego koloru. Foremki posmarować tłuszczem, a następnie lekko oprószyć mąką. Wypełnić ciastem (10 foremek jasnym i 10 ciemnym). Wierzch ciastek wyrównać. Ustawić foremki na blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ciastka 20 minut w temp. 175 st. Wyjąć ciastka z piekarnika, przestudzić, ostrożnie zdjąć foremki. Konfiturę morelową lekko podgrzać i posmarować wierzch ciastek. Migdały podzielić na połówki. Ułożyć po 2 na każdym ciastku, a następnie mocno przycisnąć, aby się przykleiły.

 

CIASTECZKA MOKKA

Ciasto kruche:

-               półtorej szklanki mąki krupczatki,

-               15 dag margaryny,

-               1-2 żółtka,

-               łyżeczka cukru pudru,

-               aromat waniliowy,

-        ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin