Składniki:
· ½ szklanki ryżu białego
· 2 łyżeczki cynamonu
· 2 łyżeczki cukru waniliowego lub laska wanilii
· 2, 5 l mleka
· 20 dag migdałów w płatkach
· 4 łyżki cukru
· 10 dag rodzynków
· 5 dag suszonych daktyli
Jak przygotować zupę migdałową?
Rodzynki zalać ciepłą wodą i odstawić na 45 min, daktyle można obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne. Zagotować na małym ogniu mleko z cynamonem, cukrem i cukrem waniliowym lub włożyć do gotującego się mleka rozciętą wzdłuż laskę wanilii, dodać rodzynki i daktyle. Gotować ok. 10-15 min. Płatki migdałowe zrumienić na patelni i dodać do zupy. Ugotować ryż na sypko. Przed podaniem połączyć ryż z zupą.
la_ki