Zupa migdałowa.doc

(21 KB) Pobierz
Zupa migdałowa

Zupa migdałowa

 

Składniki:

·         ½ szklanki ryżu białego

·         2 łyżeczki cynamonu

·         2 łyżeczki cukru waniliowego lub laska wanilii

·         2, 5 l mleka

·         20 dag migdałów w płatkach

·         4 łyżki cukru

·         10 dag rodzynków

·         5 dag suszonych daktyli

Jak przygotować zupę migdałową?

Rodzynki zalać ciepłą wodą i odstawić na 45 min, daktyle można obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne. Zagotować na małym ogniu mleko z cynamonem, cukrem i cukrem waniliowym lub włożyć do gotującego się mleka rozciętą wzdłuż laskę wanilii, dodać rodzynki i daktyle. Gotować ok. 10-15 min. Płatki migdałowe zrumienić na patelni i dodać do zupy. Ugotować ryż na sypko. Przed podaniem połączyć ryż z zupą.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin