Przepisy - Kopytka.pdf

(69 KB) Pobierz
Przepisy - Kopytka
Kopytka robie tak: ziemniaki, mąka, 1 jajko, trochę soli. Nie
czekam do końca aŜ ziemniaki ostygną, poniewaŜ kiedy są
letnie kopytka są delikatniejsze. Trzeba pognieść ziemniaczki
dodać całej jajko i posypywać mąką aŜ będziesz miał takie
mięciutkie ciasto. Dodaj troszkę soli. MoŜna dodać takŜe 1 łyŜkę
mąki ziemniaczanej. Robisz taki wałeczek z ciasta, lekko
przygniatasz, kroisz kopytka i do wrzątku!
1kg ugotowanych zimnych kartofli,24 dag maki,2 pełne łyŜki
kaszy manny,2 jajka sol
Kartofle przepuścić przez maszynkę, wyłoŜyć na stolnicę,
zagnieść wszystko razem. Formować wałeczki, kroić ukośnie i
natychmiast gotować we wrzącej osolonej wodzie ,do
wypłynięcia
Składniki i ich iloŚĆ : 2-3 duŜe ziemniaki, 1-2 szkl. utartego sera Ŝółtego,
3 duŜe łyŜki mąki ziemniaczanej - ewentualnie tyle, by ciasto nie kleiło
się do rąk, 1 jajko, sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania : Ziemniaki ugotować i utłuc na jednolitą masę.
Zagnieść ciasto z ziemniaków, sera, mąki i ubitego jajka z dodatkiem soli
i pieprzu. Uformować z ciasta paluszki. SmaŜyć je w dobrze rozgrzanym
oleju na złoty kolor.
Opis ogólny : Do ciasta moŜna dodać takŜe posiekaną cebulę lub
zieloną pietruszkę. Podawać na gorąco :)
1 kg ziemniaków,
ok. 1 kg maki (najlepiej tortowej),
2 jajka,
sól,
olej,
ewentualnie masełko do nie sklejania się kopytek
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Po ugotowaniu, obrać ziemniaki i utłuc. Do
wysokiego, okrągłego naczynia, najlepiej metalowej miski, włoŜyć utłuczone
ziemniaki oraz rozbić jaja. wymieszać i stopniowo dodawać mąkę tj. ile ziemniaki
wezmą. Posolić, wyrobić masę, tak Ŝeby nie przyklejała się do rąk. Następnie z
ciasta formować wałki i kroić je na ok. 2 cm. Surowe kopytka wrzucać na wrzącą
wodę z dodatkiem łyŜki oleju (aby się nie sklejały) i odcedzać, gdy wypłyną na
wierzch. Nie naleŜy gotować zbyt długo, bo wówczas kopytka będą twarde.
Ugotowane kopytka polewać masełkiem. SMACZNEGO!
105826160.001.png 105826160.002.png
PIEROGI LENIWE
Składniki
50 dag sera
2 szklanki maki<dodac wiecje jesli nie bedzie odchodzilo od reki>
4 ugotowane ziemniaki w mundurkach
2 jajka
maslo do polania bulka tarta ,smietana,cukier<zalezy z czym wolimy
jesc>
Przepis
ziemniaki przegniesc przez praske na stolnice przesiac make dodac ser
i przegniecione ziemniaki oraz jajka wszystko zagniesc i wyrobic na
jednolita mase
z takiego ciasta formujemy waleczek jak na kopytka delikatnie
plaszczymy i tniemy w raby
do wrzacej leciutko osolonej wody wrzucamy partiami gotujemy minute
od momentu wyplyniecia
z czym to jesc hmm.. ja lubie z roztopionym maselkiem i posypuje je
cukrem
mozna rowniez buleczke tarta zrumienic na maselku polac nia kluseczki i
posypac cukrem
moja mama na przyklad zawsze je ze smietana cukrem i cynamonem
polecam te wszystkie wersje mozna sie tym dobrze najesc a wcale sie
przy nich nie napracujemy bardzo szybko sie je robi
105826160.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin