Składniki:
4-5 sztuk bananów
2 szklanki śmietany 30%
3 galaretki wiśniowe
1-2 łyżki cukru
Wykonanie:
Dwie galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem.
3-4 banany zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wlać do nich tężejącą galaretkę i ubitą śmietanę. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do wypłukanych zimną wodą pucharków.
Trzecią galaretkę również rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Schłodzić w lodówce. Gdy stężeje, pokroić w kostkę.
Kostkami galaretek i pozostałym bananem pokrojonym w plastry udekorować pucharki z deserem. Schłodzić w lodówce.
Składniki wystarczą na 6-8 porcji.
Domowe lody
1/2 litra śmietany 30%
4 jajka
3-4 łyżki cukru
cukier waniliowy
kakao
truskawki
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Osobno ubić białka na sztywna pianę, dalej ubijając dodać cukier, a następnie żółtka.
Jajka połączyć ze śmietaną. Masę podzielić na 3 części.
Do jednej dodać kakao, a do drugiej pokrojone lub zmiksowane truskawki. Do trzeciej części nic nie dodawać.
Masę przełożyć do dowolnej formy wysmarowanej masłem. Wylać do niej masę kakaową, następnie śmietankową, a na wierzch truskawkową. Zamrozić.
2 duże soczyste jabłka
sok z cytryny
2 szklanki jagód
3 brzoskwinie
1/2 szklanki soku brzoskwiniowego
5 łyżek śmietany kremówki
Jabłka umyć, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Brzoskwinie również pokroić w kostkę. Jagody opłukać i osuszyć.
Śmietanę ubić na sztywno, i delikatnie dodać do niej sok brzoskwiniowy, wymieszać.
Do miski przełożyć jabłka, brzoskwinie i jagody. Wlać do nich śmietanę z sokiem i delikatnie wszystko wymieszać. Rozłożyć do pucharków i włożyć na 10 minut do lodówki
Ptasie mleczko
2 galaretki
2 waniliowe lub śmietankowe serki homogenizowane
1/2 małego cukru wanilowego
4 plastry ananasa
bita śmietana
Sporządzić galaretki wg przepisu tylko użyć połowę wody podanej na opakowaniu tj. pół litra wody na dwie galaretki.
Odstawić do ostygnięcia i gdy zaczynają już gęstnieć dodawać stopniowo serki homogenizowane cały czas miksując i dodać cukier waniliowy, szybciutko przelać masę do pucharków deserowych i wstawić do lodówki.
Udekorować ananasem pokrojonym w kostkę i bitą śmietaną.
Jagody w serowym kremie
1 serek waniliowy homogenizowany (15 dag)
2 jajka
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki żelatyny
ok. 40 dag jagód
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masą. Dodać serek, cały czas ucierając. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody, ostudzić i dodać do utartej masy.
Białka ubić na sztywną pianę z 1 łyżką cukru, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Do opłukanych zimną wodą salaterek wlać trochę masy, wsypać umyte i osączone jagody (trochę odłożyć do dekoracji), i przykryć je pozostałą masą.
Udekorować pozostałymi jagodami. Schłodzić w lodówce.
Składniki wystarczą na 3-4 porcje.
Racuszki
2 szklanki mąki
2 szklanki kwaśnego mleka
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki cukru
2 jabłka
Mleko dokładnie wymieszać z jajkami, połączyć z mąką i utrzeć na gładką masę. Dodać proszek do pieczenia, cukier i pokrojone w kostkę jabłka. Wymieszać.
Ciasto nabierać łyżką i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Piec z dwóch stron.
Wierzch racuszków można posypać cukrem pudrem lub posmarować dowolnym dżemem.
Masa:
75 dag twarogu
1 1/2 szklanki cukru
1 1/2 kostki margaryny
3 łyżki kakao
Podstawa:
5 opakowań herbatników "Pety - bery"
Ponadto:
gotowa polewa czekoladowa
Margarynę utrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę. Następnie dodać zmielony twaróg i kakao. Dokładnie wymieszać.
Masę wyłożyć na ułożonym z 6-ciu ciasteczek fundamencie na wysokość ciastek postawionych po bokach. Przykryć następnymi ciastkami robiąć strop. Następnie przykryć pozostałą masą i zrobić spadzisty dach.
Całość polać polewą czekoladową.
Deser cytrynowy
2 galaretki cytrynowe
200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
2-3 łyżki cukru pudru
kokos
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Ostudzić. Mleko zmiksować z cukrem, aż podwoi swoją objętość. Do tężejącej galaretki wlewać ubite mleko, cały czas mieszając.
Powstałą masę wlać do wypłukanych zimną wodą pucharków. Udekorować kokosem. Schłodzić w lodówce.
Składniki wystarczą na ok. 4 porcje.
martezek