przepisy(1).doc

(47 KB) Pobierz
Deser bananowy

Deser bananowy

Składniki:

4-5 sztuk bananów

2 szklanki śmietany 30%

3 galaretki wiśniowe

1-2 łyżki cukru

Wykonanie:

Dwie galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem.

3-4 banany zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wlać do nich tężejącą galaretkę i ubitą śmietanę. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do wypłukanych zimną wodą pucharków.

Trzecią galaretkę również rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Schłodzić w lodówce. Gdy stężeje, pokroić w kostkę.

Kostkami galaretek i pozostałym bananem pokrojonym w plastry udekorować pucharki z deserem. Schłodzić w lodówce.

Składniki wystarczą na 6-8 porcji.

 

 

Domowe lody

Składniki:

1/2 litra śmietany 30%

4 jajka

3-4 łyżki cukru

cukier waniliowy

kakao

truskawki

 

Wykonanie:

Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Osobno ubić białka na sztywna pianę, dalej ubijając dodać cukier, a następnie żółtka.

Jajka połączyć ze śmietaną. Masę podzielić na 3 części.

Do jednej dodać kakao, a do drugiej pokrojone lub zmiksowane truskawki. Do trzeciej części nic nie dodawać.

Masę przełożyć do dowolnej formy wysmarowanej masłem. Wylać do niej masę kakaową, następnie śmietankową, a na wierzch truskawkową. Zamrozić.

 

 

Jabłkowo brzoskwiniowa surówka owocowa

 

Składniki:

2 duże soczyste jabłka

sok z cytryny

2 szklanki jagód

3 brzoskwinie

1/2 szklanki soku brzoskwiniowego

5 łyżek śmietany kremówki

 

Wykonanie:

Jabłka umyć, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Brzoskwinie również pokroić w kostkę. Jagody opłukać i osuszyć.

Śmietanę ubić na sztywno, i delikatnie dodać do niej sok brzoskwiniowy, wymieszać.

Do miski przełożyć jabłka, brzoskwinie i jagody. Wlać do nich śmietanę z sokiem i delikatnie wszystko wymieszać. Rozłożyć do pucharków i włożyć na 10 minut do lodówki

 

 

Ptasie mleczko

 

Składniki:

2 galaretki

2 waniliowe lub śmietankowe serki homogenizowane

1/2 małego cukru wanilowego

4 plastry ananasa

bita śmietana

 

Wykonanie:

Sporządzić galaretki wg przepisu tylko użyć połowę wody podanej na opakowaniu tj. pół litra wody na dwie galaretki.

Odstawić do ostygnięcia i gdy zaczynają już gęstnieć dodawać stopniowo serki homogenizowane cały czas miksując i dodać cukier waniliowy, szybciutko przelać masę do pucharków deserowych i wstawić do lodówki.

Udekorować ananasem pokrojonym w kostkę i bitą śmietaną.

 

 

Jagody w serowym kremie

 

Składniki:

1 serek waniliowy homogenizowany (15 dag)

2 jajka

1/2 szklanki cukru

2 łyżeczki żelatyny

cukier waniliowy

ok. 40 dag jagód

 

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masą. Dodać serek, cały czas ucierając. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody, ostudzić i dodać do utartej masy.

Białka ubić na sztywną pianę z 1 łyżką cukru, dodać do masy i delikatnie wymieszać.

Do opłukanych zimną wodą salaterek wlać trochę masy, wsypać umyte i osączone jagody (trochę odłożyć do dekoracji), i przykryć je pozostałą masą.

Udekorować pozostałymi jagodami. Schłodzić w lodówce.

Składniki wystarczą na 3-4 porcje.

 

 

Racuszki

 

Składniki:

2 szklanki mąki

2 szklanki kwaśnego mleka

3 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2-3 łyżki cukru

2 jabłka

 

Wykonanie:

Mleko dokładnie wymieszać z jajkami, połączyć z mąką i utrzeć na gładką masę. Dodać proszek do pieczenia, cukier i pokrojone w kostkę jabłka. Wymieszać.

Ciasto nabierać łyżką i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Piec z dwóch stron.

Wierzch racuszków można posypać cukrem pudrem lub posmarować dowolnym dżemem.

 

 

Domek baby Jagi

Składniki:

Masa:

75 dag twarogu

1 1/2 szklanki cukru

1 1/2 kostki margaryny

2 jajka

3 łyżki kakao

Podstawa:

5 opakowań herbatników "Pety - bery"

Ponadto:

gotowa polewa czekoladowa

 

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę. Następnie dodać zmielony twaróg i kakao. Dokładnie wymieszać.

Masę wyłożyć na ułożonym z 6-ciu ciasteczek fundamencie na wysokość ciastek postawionych po bokach. Przykryć następnymi ciastkami robiąć strop. Następnie przykryć pozostałą masą i zrobić spadzisty dach.

Całość polać polewą czekoladową.

 

Deser cytrynowy

Składniki:

2 galaretki cytrynowe

200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego

2-3 łyżki cukru pudru

kokos

 

Wykonanie:

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Ostudzić. Mleko zmiksować z cukrem, aż podwoi swoją objętość. Do tężejącej galaretki wlewać ubite mleko, cały czas mieszając.

Powstałą masę wlać do wypłukanych zimną wodą pucharków. Udekorować kokosem. Schłodzić w lodówce.

Składniki wystarczą na ok. 4 porcje.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin