Pikle mieszane.rtf

(6 KB) Pobierz
Pikle mieszane

Pikle mieszane

 

Składniki:

1 kg warzyw (marchewka, cebula szalotka,

seler naciowy, kalafior, ogórek, fasolka szparagowa)

3/4 szklanki octu 6-proc.

2 łki musztardy

2 łki cukru

łka gorczycy

estragon

l

 

Warzywa umyj. Marchewkę i ogórek obierz, a potem pokrój w plasterki. Fasolkę oczyść z włókien, przytnij końce strączków, pokrój je na 2 cm kawałki. Seler obierz i pokrój w paski, a kalafior podziel na różyczki.

 

Teraz włóż warzywa do wrzącej, osolonej wody i gotuj około 5 minut. Odcedź i przełóż do słoików.

 

Przygotuj zalewę: dwie szklanki wody zagotuj z solą, gorczycą i estragonem. Dopraw cukrem i musztardą, a potem dodaj ocet. Tak przygotowaną zalewę odstaw na 15 minut. Potem zagotuj. Warzywa w słoikach zalej marynatą i zamknij. Pasteryzuj 20 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin