Zapiekanka fryburskaPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.8 kromek bialego chleba z formy,8 plasterkow sera vacherin a founde lub gryuere,3 jaja,250 ml mleka,120 ml smietany,1/2 lyzeczki slodkiej mielonej papryki,1/4 lyzeczki galki muszkatolowej,1 lyzeczka soli, mielony pieprz,1 lyzka masla do formy.1. Naczynie zaroodporne posmarowac maslem. Ulozyc w nim na przemian plasterkisera i kromki chleba, tak by zachodzily na siebie jak rybia luska,2. Jaja wbic do kubeczka, dodac smietane i mleko. Roztrzepac, doprawic sola,pieprzem, papryka i galka.3. Przygotowana mase jajeczna wylac na ulozona w naczyniu warstwe chleba i sera.4. Wstawic do piekarnika ogrzanego do temp. 200żC. Zapiekac 20-25 min.5. Zapiekanka jest gotowa, gdy na powierzchni powstanie rumiana skorupka.6. Podawac w tym samym naczyniu z zielona salata, endywia lub cykoria doprawiona sosem winegret oraz z bialym wytrawnym winem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 35 "Sery", strona 58.
pmm3