Ryz smazony po kantonskuPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.200 g ryzu,50 g gotowanej, wedzonej szynki,100 g krewetek obranych ze skorupek, swiezych lub z puszki,3 jaja,3 mlode cebulki dymki,50 g zielonego groszku,1 lyzka sosu sojowego,sol,3 lyzki oleju do smazenia,500 ml wody do gotowania ryzu.1. Ryz oplukac pod biezaca woda. Gotowac pod przykryciem w 500 ml wrzacej wody,przez 20 min. Odcedzic i odstawic.2. Cebulki obrac, umyc i bardzo drobno posiekac.3. Jaja rozbic z sosem sojowym. Dodac polowe poszatkowanej cebulki i dokladniewymieszac. Z otrzymanej masy, na 1 lyzce rozgrzanego oleju, usmazyc cienkiomlet, przyrumieniony z obydwu stron. Ostudzic i pokroic w cienkie paski.4. Na lyzce silnie rozgrzanego oleju obsmazyc przez 1 min. osolone krewetki.Dodac szynke i zielony groszek. Smazyc jeszcze 2 min., ciagle mieszajac.Przelozyc do naczynia z pokrojonym omletem.5. Na reszcie oleju podsmazyc ryz wraz z pozostala cebulka, ciagle dokladniemieszajac. Po 3 min. zmniejszyc ogien, dodac pozostale skladniki i delikatnie wymieszac. Pozostawic na ogniu jeszcze 2 min.6. Podawac tak, aby wszystkie elementy potrawy byly dobrze widoczne.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 1 "Kuchnia chińska", strona 22.
pmm3