Wisniowka slodkaZestaw na 1 litr wodki o mocy 35ż.300 ml morsu wisniowego o mocy 20ż (patrz przepis "wisniowkapolslodka"),10 ml zaprawy waniliowo-korzennej,25 ml nalewu wisniowo-pestkowego (patrz przepis "wisniowka polslodka"),250 g cukru,300 ml spirytusu o mocy 95ż,160 ml wody.Zaprawa waniliowo-korzenna:2 laseczki wanilii,2 gozdziki,1 kawalek cynamonu wielkosci 1 cm,100 ml spirytusu o mocy 70ż.1. Przygotowac zaprawe waniliowo-korzenna: rozdrobnic wanilie, gozdziki i cynamon, wrzucic do sloika lub butelki. 75 ml spirytusu o mocy 95ż zmieszac z 30ml przegotowanej wody i uzyskane ok. 100 ml spirytusu o mocy 70ż wlac do naczynia z rozdrobnionymi surowcami. Macerowac 3 tygodnie.2. Do gasiorka lub butelki wlac mors wisniowy, nalew wisniowo-pestkowy i rozpuszczony w przegotowanej wodzie cukier, calosc dobrze wymieszac. Do tego wlacspirytus i zaprawe waniliowo-korzenna.3. Odstawic na 3-6 miesiecy. Przed uzyciem przefiltrowac przez bibule lub wate.- Do wisniowki mozna dodac niewielkie ilosci morsu jagodowego i malinowego.Mozna rowniez zmniejszac lub zwiekszac ilosc zaprawy waniliowo-korzennej inalewu pestkowego.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona 38.
pmm3