czekoladowa.htm

(14 KB) Pobierz
claudia.pl

Dieta czekoladowa


SCHUDNIJ 3 KG W DWA TYGODNIE

Jesz czekoladę i chudniesz. Nie wierzysz? A jednak to prawda. Prawidłowo komponując menu, możesz sobie codziennie pozwolić na czekoladowy deser. Trzeba jednak przestrzegać pewnych zasad.

Podstawą diety są posiłki bogate w błonnik pokarmowy: kasze, ryż, makarony razowe, ciemne pieczywo, otręby, owoce i warzywa.
 

Podczas tej diety nie opuści cię dobry humor, czekolada bowiem wpływa na podniesienie poziomu serotoniny w mózgu - hormonu odpowiedzialnego za nasz nastrój. W dziennym jadłospisie, zbudowanym z czterech posiłków, nie należy wprowadzać żadnych zmian.

Zestawienie dań oraz liczba i dobór podanych w przepisach składników są bowiem ustalane bardzo rygorystycznie. Każde śniadanie powinnaś dodatkowo wzbogacić o 100 g świeżych lub sezonowych owoców. Aby przyrządzane przez ciebie potrawy były smaczniejsze, możesz dodawać do nich 2 łyżeczki oliwy z oliwek, ocet jabłkowy, sok z cytryny lub sos winegret. Ogranicz spożycie soli, wyklucz cukier, do smażenia używaj tylko jednej łyżki oleju rzepakowego, nie pojadaj między posiłkami.

Gdy masz ochotę, pij niegazowaną wodę mineralną, najlepiej 30 minut przed każdym posiłkiem. Dzięki temu złagodzisz uczucie głodu. Jeśli udało ci się już schudnąć, możesz zwiększyć nieco wartość energetyczną potraw.
 

Menu na utrzymanie wagi powinnaś stosować przez dwa tygodnie.
ODCHUDZANIE - 1400 kcal dziennie

Poniedziałek

  • Śniadanie: szklanka jogurtu light z 3 łyżkami müsli, jabłko
  • Drugie śniadanie: szklanka soku pomarańczowego
  • Obiad: 2 jajka sadzone, 3/4 szklanki makaronu, pomidor, 2 delicje
  • Kolacja: 200 g dorsza wędzonego 2 ogórki kiszone

Wtorek

  • Śniadanie: szklanka mleka 2% tł., kromka ciemnego, tostowego pieczywa z 2 plasterkami polędwicy sopockiej, 2 mandarynki
  • Drugie śniadanie: szklanka soku z czarnej porzeczki
  • Obiad: pół ugotowanej piersi kurczaka, pół szklanki ciemnego ryżu, główka sałaty z sosem z jogurtu naturalnego doprawionego ziołami, 150 g budyniu czekoladowego
  • Kolacja: jajko na twardo z łyżką majonezu light i łyżeczką szczypiorku, kromka razowego pieczywa

Środa

  • Śniadanie: szklanka maślanki, 2 ciemne suchary cienko posmarowane serem topionym light, mały banan
  • Drugie śniadanie: szklanka soku pomarańczowego
  • Obiad: 3 czubate łyżki ciemnego ryżu uduszone na odrobinie oleju razem z połówką czerwonej cebuli, marchewką i pomidorem, wszystko posypane 2 łyżkami sera żółtego light, 3 kulki lodów czekoladowych
  • Kolacja:150 g cielęciny z rusztu albo gotowanej, pół grahamki, 2 świeże ogórki pokrojone w plasterki i pokropione sokiem z cytryny albo ogórki kiszone lub konserwowe

Czwartek

  • Śniadanie: szklanka płynnego jogurtu naturalnego, 2 kromki ciemnego tostowego chleba posmarowanego pastą z sera białego ze szczypiorkiem, pół grejpfruta
  • Drugie śniadanie: szklanka soku grejpfrutowego
  • Obiad: 100 g polędwicy wołowej z rusztu lpół szklanki kaszy gryczanej, szklanka kalafiora, 9 liści sałaty z łyżką sosu winegret, 2 kostki czekolady
  • Kolacja: 150 g upieczonej z małą cebulą cielęciny, szklanka gotowanych, startych buraczków, zaprawionych łyżką jogurtu naturalnego, kromka razowego pieczywa

Piątek

  • Śniadanie: szklanka mleka 2 % tł., kromka ciemnego, tostowego chleba z 2 plasterkami sera żółtego, 6 rzodkiewek, gruszka
  • Drugie śniadanie: szklanka soku z czarnej porzeczki
  • Obiad: 3/4 szklanki ciemnego makaronu, sos z 2 łyżeczek smażonego na odrobinie oleju mielonego mięsa z indyka, 50g przecieru pomidorowego, pieprzu tureckiego i ząbka czosnku, zmiksowane 250 ml mleka 2% tł. z 2 łyżeczkami cukru i łyżeczką kakao
  • Kolacja: 150 g pstrąga z rusztu, kromka pumpernikla 200 g ugotowanych na parze brokułów

Sobota

  • Śniadanie: szklanka mleka 2% tł., kromka ciemnego tostowego pieczywa cienko posmarowanego masłem i miodem, 200 g winogron
  • Drugie śniadanie: szklanka soku grejpfrutowego
  • Obiad: 3 ugotowane żołądki, krupnik z 3 łyżkami kaszy jęczmiennej, 200 g mieszanki warzywnej (pół paczki mrożonki) okraszonej łyżką margaryny, kromka ciemnego chleba cienko posmarowanego nutellą
  • Kolacja: 150 g pieczonego w folii lub ugotowanego na parze dorsza l200 g bakłażanów lub kabaczka z rusztu, grahamka

Niedziela

  • Śniadanie: szklanka mleka 2% tł., jajko ugotowane na twardo, 2 razowe suchary, pomarańcza
  • Drugie śniadanie: szklanka soku jabłkowego
  • Obiad: pół szklanki ciemnego, razowego makaronu z duszonymi warzywami - marchewką, selerem naciowym, papryką, połówką cebuli, 1/3 puszki czerwonej fasoli konserwowej i 30 g mielonego mięsa drobiowego, 4 herbatniki w czekoladzie
  • Kolacja:130 g pieczonej w folii lub ugotowanej z ząbkiem czosnku piersi kurczaka, sałatka z pomidora, połówki czerwonej cebuli, 2 łyżek kukurydzy, kajzerka

UTRZYMANIE WAGI - 1600 kcal

PONIEDZIAŁEK

  • Śniadanie: kawa z mlekiem 2% tł.,4 ciemne suchary posmarowane cienko dżemem truskawkowym
  • Drugie śniadanie: 150 g jogurtu owocowego
  • Obiad: 3/4 szklanki ciemnego makaronu spaghetti posypanego 2 łyżkami tartego żółtego sera light i skropionego sokiem z cytryny, surówka z kapusty pekińskiej i papryki, przyprawiona solą i oregano, 150 g czekoladowego budyniu
  • Kolacja: 200 g polędwicy z rusztu, pomidor, grahamka

WTOREK

  • Śniadanie: kawa, kromka tostowego pieczywa posmarowana marmoladą
  • Drugie śniadanie: jabłko, 150 g jogurtu naturalnego
  • Obiad: pulpet drobiowy (30 g), 3/4 szklanki ryżu ze świeżym pomidorem i bazylią, 2 cząstki czekolady
  • Kolacja: 300 g pieczonego pstrąga, 200 g gotowanych na parze warzyw, grahamka

ŚRODA

  • Śniadanie: szklanka maślanki, 4 suchary posmarowane cienko topionym serem
  • Drugie śniadanie: szklanka soku z czarnej porzeczki
  • Obiad: pół szklanki ryżu podsmażonego na łyżce oleju, sałatka ze 120 g sera feta light, pomidora, cebuli, papryki 150 g budyniu czekoladowego
  • Kolacja: 120 g pieczonej cielęciny, sałatka z 6 liści sałaty, 6 rzodkiewek, z łyżką sosu winegret, pół grahamki

CZWARTEK

  • Śniadanie: szklanka naparu z mięty, kromka ciemnego tostowego pieczywa z 2 łyżeczkami tuńczyka w oleju
  • Drugie śniadanie: banan
  • Obiad: 100 g wieprzowej polędwicy smażonej na odrobinie oleju 200 g gotowanych warzyw, mały kawałek tortu czekoladowego
  • Kolacja: sałatka z jajka, pomidora, ogórka, cebuli, łyżki jogurtu, grahamka

PIĄTEK

  • Śniadanie: szklanka kefiru, 4 suchary posmarowane cienko dżemem
  • Drugie śniadanie: trzy mandarynki
  • Obiad: jajko sadzone, na odrobinie masła, pół szklanki kaszy gryczanej, pół szklanki brokułów gotowanych na parze, 2 śliwki w czekoladzie.
  • Kolacja: 130 g polędwicy z rusztu, 200 g kalafiora, kajzerka, jabłko

SOBOTA

  • Śniadanie: kawa, kromka razowego chleba z parówką drobiową
  • Drugie śniadanie: 150 g jogurtu naturalnego, pół grejpfruta
  • Obiad: zupa fasolowa z pół szklanki fasoli, 60 g włoszczyzny, łyżeczkš margaryny, 2 wafle w czekoladzie
  • Kolacja: 150 g gotowanego dorszal pumpernikiel kapusta kiszona

NIEDZIELA

  • Śniadanie: szklanka mleka 2% tł., kromka tostowego pieczywa posmarowana cienko dżemem
  • Drugie śniadanie: 150 g jogurtu owocowego
  • Obiad: zupa krupnik z 2 łyżek kaszy jęczmiennej, 60 g włoszczyzny, łyżki masła, 2 kostki czekolady nadziewanej
  • Kolacja: udko kurczaka z rożna bez skóry, szklanka surówki z czerwonej kapusty świeżej lub kiszonej, z dodatkiem połówki cebuli, jabłka, łyżki oliwy z oliwek i łyżeczki soku z cytryny, pół grahamki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin