Warzywa zawijane w tortillas * Polenta z sosem caponata * Banany w sosie rumowymWszystkie dzisiejsze dania najlepiej smakować będą z ogrodowego grilla, pełnego aromatu rozżarzonego węgla i drewna, ale można je przyrządzać przez cały rok na domowym grillu - gazowym lub w piekarniku.Warzywa zawijane w tortillas 8 placków tortillas 2 łyżki oliwy z oliwek 2 bakłażany 2 małe żółte cukinie 8 małych pomidorów 1 duża czerwona papryka 1 duża zielona papryka Marynata: 1/3 szkl. oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu ew. 1 ząbek czosnku Sos: 50 g fety 1/2 szkl. jogurtu naturalnego 1 łyżeczka słodkiej papryki parę listków świeżej bazylii
Wymieszaj i roztrzep widelcem wszystkie składniki marynaty, jeśli lubisz, dodaj rozgnieciony ząbek czosnku. Umyj i pokrój warzywa w kostki o boku 2,5 cm. Pomidory pokrój wzdłuż na ćwiartki i wybierz z nich nasiona. Wrzuć warzywa do miski, zalej marynatą, wymieszaj i odstaw na 20 minut. Na metalowe ruszty nabijaj po kolei kawałki różnych warzyw. Piecz co najmniej 10 cm nad żarem przez 15 minut, aż warzywa będą złotobrązowe i miękkie. Co jakiś czas obracaj. Możesz do nabijania użyć drewnianych patyczków do szaszłyków, musisz je jednak potrzymać parę godzin w wodzie, aby nie zapaliły się na grillu. Posmaruj placki z obu stron niewielką ilością oliwy z oliwek, przypiecz na grillu z obu stron po kilkanaście sekund. Formuj z placków rożki, wkładaj do nich dużą ilość warzyw ściągniętych z rusztu. Wymieszaj jogurt z fetą na gładką masę, dodaj posiekaną drobno bazylię i posyp po wierzchu papryką. Podawaj każde tortillas razem z łyżką sosu na wierzchu. *Tortillas to meksykańskie okrągłe placki z mąki pszennej. Można kupić je w większych supermarketach lub sklepach z żywnością orientalną. Warzywa z grilla można też podać z innym pieczywem, np. indyjskimi czapati czy izraelskimi pittami, lub w kawałku wydrążonej, opieczonej na grillu bagietki. Polenta z sosem caponata 1,5 szkl. polenty (drobno mielonej kaszki kukurydzianej) 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka oregano 2 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek Sos: 1/4 szkl. oliwy z oliwek 1 łyżka cukru szczypta pieprzu 1 duży bakłażan 1 duża papryka czerwona 2 szkl. siekanych pomidorów z puszki 1 szkl. przecieru pomidorowego z kartonika 2 łyżki siekanych świeżych liści bazylii
20 posiekanych czarnych oliwek 3 łyżki marynowanych kaparów Caponata to włoska sałatka ze smażonych bakłażanów, pomidorów, oliwek i kaparów. Sos caponata to pomysł jednego z moich australijskich przyjaciół na bardziej płynną wersję sałatki, idealną jako dodatek do grillowanej polenty. W garnku o grubym dnie zagotuj półtora litra wody, dodaj 1 łyżeczkę soli. Powoli, cały czas mieszając, wsypuj polentę. Gotuj ją 5 minut na dużym ogniu. Dodaj pieprz i oregano, zmniejsz ogień do minimum i gotuj bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, 15 minut, aż masa będzie bardzo gęsta (taka, że stanie w niej łyżka). Przełóż polentę do wysmarowanej oliwą blaszki do pieczenia (najlepiej kwadratowej, o boku 23 cm), wygładź wierzch i wstaw do lodówki na parę godzin, żeby stężała. W tym czasie przygotuj sos. Bakłażan i paprykę umyj i pokrój w kostkę o boku 1,5 cm. Podgrzej w rondelku oliwę, a kiedy będzie gorąca, wrzuć do niej bakłażan, smaż 3 minuty, dodaj paprykę i duś razem pod przykryciem 10-15 minut, aż bakłażan będzie jędrny. Mieszaj. Dodaj pomidory i przecier, sól, bazylię, zwiększ ogień do maksimum i mieszając gotuj przez parę minut, by odparować wodę. Dodaj cukier, oliwki, kapary i pieprz. Pokrój polentę na 12 rombów, posmaruj oliwą i piecz na rozgrzanym grillu po 5-7 minut z każdej strony. Podawaj romby z grillowanej polenty polane sosem caponata i posypane tartym parmezanem. Dla lepszego smaku możesz położyć na wierzch każdej porcji po parę listków rucoli.Banany w sosie rumowym 6 dojrzałych bananów 3 limonki lub małe cytryny 4 łyżki brązowego cukru 3 łyżki masła parę kropli olejku rumowego 0,5 l lodów waniliowych Banany przekrój wzdłuż na pół, miejsca przecięcia posmaruj sokiem z 1 limonki. Piecz na rozgrzanym grillu skórką do dołu 4 minuty. W garnuszku roztop 2 łyżki masła, dodaj cukier, olejek rumowy i sok z 2 limonek. Zagotuj i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia. Pozostałym masłem posmaruj przecięcia bananów i przewróć je na grillu. Piecz ok. 5 minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Podawaj polane sosem rumowym, z gałką lodów waniliowych. * Przepisy na 6 osób
Kurczak curry
s k ł a d n i k i :
• 2 pełne piersi kurczaka (podzielonena pół)• filiżanka ciepłej wody• 4 łyżki soli• 1/2 filiżanki roztopionego masła• 2 łyżki soku z cytryny• 1 łyżka curry• 1/4 łyżki świeżo startego białego pieprzu
Oczyścić piersi z kurczaka ze skóry i kości.
1. Grillować na słabym żarze ok 15 min, przewracając mięso co 5 minut.
2. Rozpuścić sól w ciepłej wodzie i smarować roztworem kurczaka podczas grillowania przez kolejne 25 min (smarujemy tę stronę, na którą zaraz przewrócimy mięso).
3. Połączyć rozpuszczone masło z sokiem z cytryny, curry i pieprzem. Od tej pory, nie smarujemy już mięsa roztworem soli, ale przyrządzoną miksturą. Grillujemy mięso kolejne 15 minut, smarując je mieszaniną masła i przypraw.
Pieczarki z grilla
• 24 średnie grzyby• 1/4 filiżanki posiekanej świeżej cebulki• 3 łyżki masła• 2 łyżeczki mąki• 1/2 łyżeczki majeranku• szczypta pokruszonego pieprzu• 1/4 filiżanki wytrawnego białego wina• 1/2 filiżanki posiekanej szynki (gotowanej nie wędzonej)• 1 łyżka pociętej pietruszki
Odciąć ogonki grzybów, oczyścić, odłożyć kapelusze. Posiekać ogonki i obsmażyć z cebulką na 1 łyżce masła, na półmiękko. Dodać mąkę, majeranek i pieprz; wymieszać; dodać wino. Smażyć do miękkości, aż pojawią się bąbelki w sosie. Na końcu wmieszać szynkę i pietruszkę.
Nadziać kapelusze pieczarek mieszaniną grzybowo-szynkową. Owinąć kapelusze w folię, dodając do każdego zawiniątka odrobinę masła.
Grillować na średnim lub małym żarze od 15 do 20 minut w zależności od wielkości pieczarek. Po upieczeniu wyjąć z folii i podawać posypane świeżą pietruszką.
Kolorowa papryka z grila
• 2 czerwone cebule• 2 słodkie cebule Vidalias • 1 żółta papryka• 1 zielona papryka• 1/4 filiżanki oliwy z oliwek• ewentualnie ulubione zioła
Papryki i cebule pokroić na ćwiartki, i wymieszać z oliwą (do oliwy można dodać bazylii, oregano lub inne ulubione zioła). Położyć na grillu, piec obracając tylko raz. Najlepiej grillować w specjalnym koszyku na warzywa, ma drobną siatkę i nie ma obawy, że kawałek papryki wpadnie do węgli.
Gotowe warzywa zdjąć z grilla, i podawać jako dodatek do mięs.
Schab grillowany z ziołami
• 4 grube kotlety schabowe z kością• 3/4 filiżanki bułki tartej• spora szczypta rozmarynu (suszonego)• duża szczypta majeranku (suszonego)• 1 łyżka stołowa rozpuszczonego masła• 1 mały ząbek czosnku (wyciśnięty)• 1/2 filiżanki posiekanej słodkiej cebuli• 1/2 łyżeczka soli
Kotlety rozkroić w środku, aż do samej kości (tworząc tzw. kieszenie).
Połączyć bułkę tartą, masło, wyciśniety czosnek, cebulkę, majeranek, rozmaryn i sól. Miksturę nałożyć do kieszeni w schabie, najlepiej małą łyżeczką. Otwarte brzegi kieszeni spiąć wykałaczką.
Grillować mieso na średnim żarze od 8 do 10 minut z każdej strony, przewracając kilka razy, aż mięso będzie ładnie zrumienione, a cały tłuszcz spieczony.
Kurczak w sosie orzechowym
Marynata:• 1/2 filiżanki sosu sojowego• 1/2 filiżanki świeżego soku pomarańczowego• 1/4 filiżanki soku z cytryny• 2 łyżki masła orzechowego• 2 łyżeczki curry• 2 ząbki czosnku• 1 łyżeczka płatków papryki chilli• 1 łyżeczka kminku• 8 połówek piersi z kurczaka oczyszczonych z kości i skóry pociętych w pasy grubości ok 1 cm• 24 listki bambusa
Sos orzechowy:• 3/4 filiżanki mleka kokosowego• 1/2 filiżanki chrupkiego masła orzechowego• 1/4 filiżanki świeżego soku z cytryny• 2 łyżki sosu sojowego• 1 łyżka brązowego cukru• 2 ząbki czosnku• 1 łyżeczka imbiru• 1 łyżeczka skruszonej czerwonej papryki (suszonej)• 1/2 filiżanki kremówki
Połączyć ze sobą wszystkie składniki do marynaty. Przełożyć paski mięsa listkami bambusa i zalac marynatą. Zostawić w lodówce na noc. Można trzymać w marynacie dwie godziny, ale im dłużej tym intensywniejszy aromat potrawy.
Sos orzechowy:Rondelek postawić na średnim ogniu i wymieszać w nim wszystkie składniki oprócz kremówki. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż sos będzie gładki, ok. 10 minut. Następnie zmiksować wszystko mikserem. Dodać kremówkę i delikatnie wymieszać. Sos podawać w temeraturze pokojowej lub lekko ciepły.
Kurczaka grillować, od czasu do czasu skrapiając marynatą. Grilować, aż bedzie miał chrupiącą powierzchnię. Podawać z sosem orzechowym.
Zielone łodzie
• 1 i 1/2 filiżanki grzanek• 3/4 filiżanki startego sera mozzarella• 3/4 filiżanki pokrojonych pomidorów• 1/3 filiżanki gorącej wody• 2 łyżki posiekanych czarnych oliwek• 2 łyżki posiekanej cebuli• 2 łyżki rozpuszczonego masła• 3/4 łyżeczki liści oregano• 1/2 łyżeczki soli czosnkowej• 3 duże zielone papryki, przecięte na pół i oczyszczone z gniazd
Wymieszać ze sobą wszystkie składniki oprócz papryki. Napełnić mieszanką połówki papryk (do połowy). Każdą paprykę położyć na kawałku folii i owinąć nią spód papryki tak, aby wierzch pozostał otwarty, a folia zawijała się wokół brzegów papryki. Grillować na średnim żarze od 20 do 30 minut, aż papryka bedzie miękka. (Po 15-20 minutach grilowania przykryć wierzch papryk folią tak, by przez ostatnie 10 minut pieczenia papryki były całe zaiwnięte folią.)
Kolby kukurydziane z grilla
• średnie kolby kukurydzy• masło • sól
Oczyścić kolbę z miękkich liści i włosków. Suche liście okrywające kolbę delikatnie odsunąć. Natrzeć wewnątrz kukurydzę dokładnie masłem i solą. Okryć spowrotem kolbę liśćmi, dokładnie wyładzając je wokół kukrydzy. Umiescić kolby na brzegach grilla i piec ok 25 minut, od czasu do czasu przewracając, i pilnując aby nie zapaliły się. Środek rusztu zostawiamy na główną potrawę, np. stek lub przyprawione filety kurczaka.
Kurczak po diabelsku
• 1/2 filiżanki ostrej musztardy• 1/3 filiżanki białego wina• 3 - 4 piersi kurczaka • olej arachidowy• świeże bułki przecięte jak do hamburgerów (mogże być bagietka podzielona na odpowiedzniej długości kawałki)• sól • pieprz
Wymieszać musztardę z winem i odstawić na 10 minut. Rozbić piersi kurczaka drewnianym młotkiem. Lekko naoliwić mięso, przyprawić solą i pieprzem. Podpiec odrobinkę na grillu z obu stron. Zdjąć z grilla i posmarować z obu stron pastą musztardową. Włożyć do bułek. Spryskać lekko olejem arachidowym. Grillować aż bułki lekko zbrązowieją z obu stron.
Grillowane burgery wołowe z ostrym sosem salsa
Jak przygotować grilla? Węgiel układamy w stożek, i w środek wkładamy kawałek podpałki. Podpalamy podpałkę i czekamy aż węgle będą średnio spalone i spopielone. Wtedy rozrzucamy węgielki na płasko i wkładamy ruszt. Mięso pieczemy przewracając raz lub dwa razy w zależności od jego rodzaju i grubości. Steki grubości 1,5 cm pieczemy kilkanaście minut, a grubsze do 2,5 cm pieczemy do 20 minut. Aby z naszego grilla wydobywał się niezwykły zapach, możemy włożyć tuż przed grillowaniem kawałki drewna z drzew owocowych (uprzednio moczone w wodzie kilka godzin). Mogą to być kawałki wiśni, jabłoni lub brzoskwini.
• 450 g mielonego mięsa wołowego• 1 cebulka posiekana i podsmażona• 2 łyżki stołowe posiekanej pietruszki• odrobina sosu sojowego (kilka kropli)• sól i czarny pieprz
ostry sos Salsa:
• 1 czerwona papryka posiekana• 2 duże pomidory• 1 mała posiekana cebulka• sok z połowy cytryny• 1 zielona papryczka chilli posiekana• 2 łyżki oliwy z oliwek• 1-2 łyżki pietruszki lub bazylii• sól i pieprz
Przygotowanie:Wymieszać razem: mięso, cebulę, pietruszkę, sos sojowy. Przyprawić do smaku. Uformować 4 burgery. Trzymać w lodówce, dopóki nie mamy zamiaru piec.
Przygotować grill. Gdy węgielki będą szare, piec ok. 5 minut z każdej strony tak, aby nie było różowego mięsa w środku burgerów, a sos wypływający z mięsa był czysty.
Sos Salsa:Włożyć wszystkie składniki sosu do miksera lub jakiegoś "mieszadełka" i dokładnie wymieszać ze sobą. Sos Salsa jest doskonały do wszelkich mięs z grilla.
Skrzydełka z grilla
Składniki
1 kg skrzydełek kurczaka,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki posiekanego świeżego imbiru,
2 łyżki sosu sojowego,
ćwierć szklanki soku z cytryny
, łyżeczka sosu tabasco,
łyżka octu winnego,
3 łyżki oliwy,
sól,
świeżo zmielony pieprz
W dużej misce wymieszać rozgnieciony czosnek i posiekany imbir z sosem sojowym, sokiem z cytryny, sosem tabasco, octem i oliwą. Przyprawić pieprzem. Do miski z marynatą włożyć oczyszczone skrzydełka i wstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie rozgrzać grill. Skrzydełka ułożyć na ruszcie i piec ok. 15 min. W czasie pieczenia przewracać skrzydełka 4-5 razy, polewając je marynatą. Posolić. Upieczone skrzydełka podawać z sałatką.
Kurczak na ostro z sałatką
10 skrzydełek kurczaka4 udka kurczaka3 małe ząbki czosnku400 ml keczupu2 łyżki sosu sojowego1 łyżka sosu worcester2 łyżki octu winnegosólpieprzsuszona chilipuszka kukurydzybiała cebula sałatkowagłówka sałatypuszka czerwonej fasoli6 łyżek octu cytrynowego4 łyżki oleju1 łyżeczka cukrucytryna i natka do dekoracji
Przygotować sos: czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Keczup wymieszać z sosem sojowym i worcester, czosnkiem i octem. Mieszaniną posmarować dokładnie udka i skrzydełka, włożyć do lodówki na min. pół godziny. Przygotować sałatkę: cebulę obrać, pokroić w paski. Umyte liście sałaty porwać na kawałki, wymieszać z kukurydzą, fasolką i cebulą. Ocet cytrynowy rozcieńczyć 2 łyżkami wody, utrzeć z olejem, przyprawić solą, cukrem i pieprzem. Polać sałatkę. Porcje kurczaka grillować przez ok. 20 minut na dobrze rozgrzanym grillu, a skrzydełka ok. 10 minut. Podawać z sałatką i udekorować natką oraz plasterkami cytryny.
Pikantna karkówka na 2 sposoby
12 steków z karkówki1/4 l sosu BBQ lub keczupu2 łyżki miodu1 łyżka posiekanej natkisólpieprzpapryka słodkaszklanka maślanki2 łyżeczki soku z cytryny2 łyżki curry...
Cesiooo