Bażant pieczony 2.txt

(0 KB) Pobierz
           Ba�ant pieczony

Sk�adniki

    * 1 ba�ant
    * 200 g s�oniny
    * 200 g mas�a

    * s�l
    *

Opis przygotowania

Z ba�anta najpierw odci�� g�ow� i skrzyd�a z pi�rami. Nast�pnie oskuba�, opali�, wypatroszy�, oskuba� i wypatroszy�, op�uka� i wytrze� do sucha. Po�ow� s�oniny pokroi� na s�upki d�ugo�ci 3 cm, a pozosta�� na cienkie plasterki. Ba�anta natrze� sol�, uda i piersi naszpikowa� s�onin�. Ca�ego ptaka owin�� plasterkami s�oniny, spi�� szpilkami do drobiu lub obwi�za� nitk�. W brytfannie rozgrza� po�ow� mas�a. W�o�y� ba�anta i piec, polewaj�c mas�em, oko�o 45 minut w temperaturze 200 st.C. Pod koniec pieczenia zdj�� s�onin�, aby ba�ant �adnie si� przyrumieni�. Upieczonego ba�anta podzieli� na cz�ci i z�o�y� w ca�o�ci na p�misku
Zgłoś jeśli naruszono regulamin