Placuszki z cukinii
Składniki: cukinia, jajko, 3 łyżki startego żółtego sera, 2 łyżki posiekanego kopru lub szczypiorku, bułka tarta, sól i pieprz, oliwa.
Przygotowanie:
Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach wraz ze skórką, posól i odstaw na godzinę, aż puści sok. Po tym czasie dobrze ją odciśnij. Wymieszaj z jajkiem, serem, pieprzem i koprem lub szczypiorkiem oraz dodaj tartą bułkę (tyle, żeby masa się nie rozpadała). Uformuj placuszki i smaż je na rozgrzanym oleju, aż staną się złote. Na zimno są wyborne!
Pieczone ziemniaki w śródziemnomorskim stylu
Składniki:
8 ziemniaków, natka pietruszki (sporo, minimum pęczek), 3 ząbki czosnku, 10 dag startego sera, pół szklanki oliwy, sól oraz pieprz.
Ziemniaki dokładnie umyj (a nawet wyszoruj) i natnij z jednej strony krzyż. Zawiń w folię aluminiową i piecz na grillu przez godzinę. W tym czasie posiekaj natkę i wymieszaj z czosnkiem oraz serem, wlewając powoli oliwę. Masę przypraw do smaku. Upieczone ziemniaki rozchyl widelcem i powkładaj do każdego po około 2 łyżeczki sosu.
Dół formularza
Czas: do 60 minut
· 8 pałek lub udek kurczaka
· 1 cebula
· 6 zmiażdżonych ząbków czosnku
· 1 szklanka bulionu z kurczaka
· po 2 łyżki masła i oliwy
· 1/2 szklanki musztardy Dijon
· 2 łyżeczki sosu worcester
· 1 łyżka ziół prowansalskich
· 1/3 łyżeczki tabasco
· sól
· świeżo zmielony pieprz
Bulion wymieszaj z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem, musztardą, sosem worcester i tabasco. Mięso oprósz solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, obsmaż na rozgrzanej oliwie z masłem, polej przygotowaną mieszanką, przykryj i duś około 20-25 minut. Łyżką cedzakową przełóż na półmisek, sos trochę odparuj i polej mięso. Kurczaka można zabrać na piknik, bo smakuje także na zimno
KANAPKI:
Mięso:• pieczeń mielona lub kotlety mielone• kotleciki na zimno• pieczone udka• pieczona szynka• szaszłyki• szyneczka z warzywami
• wędzony łosośPieczywo:• kruche ciasto
· bułeczki kajzerki
· rogaliki
· chleb tostowy
· chleb z ziarkamiSałatki:
· * z kurczakiem
· Śledziowa z sosem salsa
· z tuńczykiem
Inne
· • 'szaszłyki' z sera żółtego lub feta, z sera i pomidorów cocktailowych• warzywa i owoce• mrożona herbata
Poza tym przydadzą się:
· pieczony kurczak podzielony na porcje,
· chrupkie pieczywo,
· pasty lub serki do smarowania pieczywa,
· jajka na twardo,
· owoce,
· herbata w stylowym termosie,
· jeśli masz przenośną torbę - lodówkę - kabanosy, frankfurterki oraz sosy do nich.
· No i aparat fotograficzny by uwiecznić chwile spędzone w gronie rodziny lub tylko we dwoje oraz otaczającą nas przyrodę JJJJJ
Jak poradzić sobie z pakowaniem? Jedzenie przygotowane dla kilku osób może zająć sporo miejsca. Aby uniknąć przykrych niespodzianek, najlepiej skompletować zestaw sztywnych pojemników plastikowych z przykrywkami, w których warzywa nie pogniotą się, a sery nie wyschną. Schowamy w nich również pasty do chleba, sałatki, jajka, zawinięte w folię aluminiową mięso, paszteciki.Pieczywo i ciasta powinniśmy umieścić w sztywnych pudełkach, a owoce w koszyku. Tak zapakowany prowiant dobrze jest wstawić do dużego kartonu lub skrzynki w taki sposób, aby małe pojemniki nie przesuwały się i nie przewracały. Do tego samego kartonu schowamy później brudne pojemniki i naczynia. Siatki i reklamówki nie są najlepszym sposobem na przewożenie jedzenia na dłuższej trasie. A oto lista niezbędnych rzeczy:
· naczynia (talerzyki, sztućce, kubeczki),
· deska do krojenia i jeden ostry nóż,
· sól, pieprz i ewentualnie inne przyprawy,
· serwetki,
· otwieracz do butelek, o ile planujemy wino lub piwo,
· obrus,
· worek na śmieci,
· pojemnik z wodą do mycia rąk. Lub żel antybakteryjny
1
Cesiooo