Drinki z rumem.pdf

(220 KB) Pobierz
225628647 UNPDF
Drinki z rumem
Rum ma siostrę - na imię ma Tafia
Tafia to słabej jakości rum produkowany we Francji. Obecnie produkcja rumu i tafii nie narusza praw człowieka
jednak w przeszłości nie zawsze tak było. Aby móc prowadzić manufakture produkującą tafię trzeba było 5-9
niewolników. Tafia przeznaczona była raczej do rodzimej konsumpcji i nie mogła równać się kunsztem z rumem.
Rum nie jest zwykłym burakiem
W Europie cukier nie jest otrzymywany z trzciny cukrowej tylko z buraków. Nietety spirytus wyprodukowany z
melasy otrzymanej z buraków cukrowych nie może być uznawany jako rum. Jeśli taki spirytus nie jest bardzo
mocno oddestylowany jego konsumpcje bardzo utrudnia odrzucający zapach i smak.
Fałszywy rum produkuje się ze spirytusu z buraków cukrowych i “esensji” otrzymywanej z mieszaniny sztucznych
estrów (etyl butylu itp.) oraz olej z kory brzozowej. Czasami mocno oddestylowany spirytus jest używany do
produkcji rumów aromatyzowanych lub “rumów niemieckich”.
225628647.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin