Chrustki -"Chrustek" Skladniki: Maka pszenna 25 dag. Jajo 1 szt. Zoltka 2 szt. Maslo 1 lyzka. Szczypta proszku do pieczenia. Szczypta soli Spirytus lub rum 1 lyzka. Cukier 1 lyzka. Kwasna smietana 2 lyzki. Olej 1/2 butelki. Smalec 25 dag. Starta skorka cytrynowa. Przepis: Z maki,jaj,zoltek,stopionego masla,cukru,proszku do pieczenia,szczypty soli,smietany i alkoholu sporzadzic ciasto.Powinno ono sposobem wykonania i konsystencja przypominac ciasto makaronowe.Po wyrobieniu jednolita mase rozwalkowac na cienkie platy,po czym wykrawac za pomoca noza lub radelka pasy o wielkosci 3x8 cm.Srodek paska naciac,a brzegi przelozyc do wewnatrz dwa razy.Smazyc na rozgrzanym uprzednio tluszczu-fryturze (olej+smalec)obracajac z obu stron na zlory kolor.Wyjac,osaczyc z tluszczu na bialym papierze.Posypac cukrem wymieszanym z wanilia.
mrufczak