Cynadry
Składniki na 4 porcje:
80 dag nerek
2 cebule
pół szklanki Bulionu warzywnego WINIARY
kieliszek białego wytrawnego wina
po łyżce tłuszczu i mąki
liść laurowy
pieprz
sól
Nerki opłucz, przekrój wzdłuż na połówki, oczyść, zalej zimną wodą i odstaw na pół godziny. Po wyjęciu z wody opłucz, następnie zalej wrzącą wodą, zagotuj i osącz. Znowu zalej wrzątkiem, w którym tym razem ugotujesz nerki do miękkości. Wyjmij i jeszcze ciepłe pokrój w pół plasterki.
Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na tłuszczu, dodaj nerki, oprósz mąką i trochę podsmaż, mieszając. Następnie wlej wino i bulion warzywny i wrzuć listek laurowy. Duś razem 10 minut, po czym dopraw pieprzem i solą.
mrufczak