SZTUKA MIĘSA W SOSIE.doc

(20 KB) Pobierz
SZTUKA MIĘSA W SOSIE

SZTUKA  MIĘSA  W  SOSIE

      GRZYBOWYM

 

SKŁADNIKI:

1kg polędwicy wołowej / ligawa /

1litr bulionu wołowego

5 prawdziwków suszonych

2 cebule

1 marchewka

1 rzepa

1 seler

1łyżka mąki

50g masła

½ szklanki śmietany

sól, pieprz

 

Do gotującego się bulionu wrzucić jarzyny pokrojone

na połowę gotować 30 min .Między czasie moczące

się grzyby wyjąć z wody odsączyć i pokroić na słupki

/ nie wylewać wody spod grzybów / Po około 30 min.

do garnka włożyć polędwicę i gotować 30 min.

Gdy polędwica się ugotuje robimy sos.

Na patelni rozpuszczamy masło dajemy drobno pokrojoną

Cebule, grzyby, należy popieprzyć i dusimy 3-4 min.

Teraz na patelnie wlać wodę z pod grzybów i trochę bulionu

sos musimy zagęścić – do śmietany dajemy trochę mąki

lekko posolić aby śmietana się nie ścięła, rozmieszać i wlać

na patelnie wszystko wymieszać. Wyjąć mięso z garnka

pokroić w plastry dać na talerze i polać sosem.

 

SMACZNEGO!!!

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin