GRZYBOWYM
SKŁADNIKI:
1kg polędwicy wołowej / ligawa /
1litr bulionu wołowego
5 prawdziwków suszonych
2 cebule
1 marchewka
1 rzepa
1 seler
1łyżka mąki
50g masła
½ szklanki śmietany
sól, pieprz
Do gotującego się bulionu wrzucić jarzyny pokrojone
na połowę gotować 30 min .Między czasie moczące
się grzyby wyjąć z wody odsączyć i pokroić na słupki
/ nie wylewać wody spod grzybów / Po około 30 min.
do garnka włożyć polędwicę i gotować 30 min.
Gdy polędwica się ugotuje robimy sos.
Na patelni rozpuszczamy masło dajemy drobno pokrojoną
Cebule, grzyby, należy popieprzyć i dusimy 3-4 min.
Teraz na patelnie wlać wodę z pod grzybów i trochę bulionu
sos musimy zagęścić – do śmietany dajemy trochę mąki
lekko posolić aby śmietana się nie ścięła, rozmieszać i wlać
na patelnie wszystko wymieszać. Wyjąć mięso z garnka
pokroić w plastry dać na talerze i polać sosem.
SMACZNEGO!!!
Anitra_