SKŁADNIKI;
60 dag schabu
10 dag słoniny
2 marchewki
2 pietruszki
1 słodka papryka / żółta /
1 ostra papryka / zielona /
sok z ½ cytryny
2 pomidory obrane ze skórki
1 ½ łyżeczki papryki w proszku
liść laurowy
2 szk. czerwonego wina
6 ziarenek jałowca
sól, pieprz
Skroić słoninę w kostkę wytopić w garnku. Wyjąć skwarki. Kawałek schabu
posolić i opiec na ostrym ogniu ze wszystkich stron. Między czasie pokroić w
plastry marchew, pietruszkę i wrzucić do piekącego się schabu. Po krótkim czasie
zalać wszystko winem i dodać papryki słodkiej i ostrej, pomidory, jałowiec ,
liść laurowy, sok z cytryny ,paprykę w proszku ,sól, pieprz. Całość przykryć
i dusić 2 godz. Następnie wyjąć schab na talerz oraz wyjąć ziarnka jałowca
z garnka. Wszystko rozgnieść tłuczkiem do piure. Skroić schab w plastry
i podać na talerze polać sosem.
Anitra_