Schab z Villany.doc

(20 KB) Pobierz
Schab z Villany

Schab z Villany

 

SKŁADNIKI;

60 dag schabu

10 dag słoniny

2 marchewki

2 pietruszki

1 słodka papryka / żółta /

1 ostra papryka / zielona /

sok z ½ cytryny

2 pomidory obrane ze skórki

1 ½ łyżeczki papryki w proszku

liść laurowy

2 szk. czerwonego wina

6 ziarenek jałowca

sól, pieprz

 

Skroić słoninę w kostkę wytopić w garnku. Wyjąć skwarki. Kawałek schabu

posolić i opiec na ostrym ogniu ze wszystkich stron. Między czasie pokroić w

plastry marchew, pietruszkę i wrzucić do piekącego się schabu. Po krótkim czasie

zalać wszystko winem i dodać papryki słodkiej i ostrej, pomidory, jałowiec ,

liść laurowy,  sok z cytryny ,paprykę w proszku ,sól, pieprz. Całość przykryć

i dusić 2 godz. Następnie wyjąć schab na talerz oraz wyjąć ziarnka jałowca

z garnka. Wszystko rozgnieść tłuczkiem do piure. Skroić schab w plastry

i podać na talerze polać sosem.

 

    SMACZNEGO !!!        

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin