Kotlety po rzeźnicku
4 kotlety wieprzowe sporej wielkości,
1 cebula,
1 łyżka mąki,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
2 korniszony,
smalec lub olej – do wyboru,
sól, pieprz,
1 szklanka wywaru lub zwykłej wody byle zimnej.
Kotlety lekko rozbić. Można się pobawić w formowanie ładnych, okrągłych. Można i w kwadraty jak ktoś ma kaprys. Mięso posolić, popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem. Gotowce usmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, po czym wyjąć i trzymać w cieple. Czyli przełożyć do czegoś i szczelnie przykryć. To wystarczy.
Na pozostałym ze smażenia tłuszczu zrumienić lekko drobno posiekaną cebulę, dodać mąkę, chwilkę przesmażyć, dodać koncentrat i całość rozprowadzić zimnym wywarem bądź też wodą. Wymieszać i trochę pogotować. Gdy nie mam pod ręką wywaru daję wodę wraz z vegetą. Włożyć do sosu kotlety, dusić z 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kosteczkę ogórki.
Fantastyczne z kaszą lub kluseczkami. Bardzo pyszne z ziemniakami.
Polędwiczki po bordosku
4 małe polędwiczki wieprzowe lub 2 duże przekrojone na mniej więcej równe porcje,
1 łyżka oliwy,
10 dag chudego boczku w grubych plastrach,
2 szalotki,
1 ząbek czosnku,
25 dag pieczarek,
1/4 łyżeczki tymianku,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
300 ml bulionu drobiowego.
Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Boczek pokroić w półcentymetrowe paski, po czym na ok. 2 cm kawałki. Pieczarki oczyścić i pokroić w szóstki lub ósemki. Szalotkę i czosnek obrać, drobno posiekać.
Mocno rozgrzać oliwę na patelni, smażyć na niej mięso po 4 minuty z każdej strony. Dodać boczek, posolić, popieprzyć, smażyć 2 minuty. Dodać cebulkę z czosnkiem, smażyć przez chwilę i wrzucić pieczarki, tymianek i natkę. Smażyć, aż sok z pieczarek odparuje. Oprószyć całość mąką, dobrze wymieszać i wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 2 minuty.
Przełożyć mięso do formy żaroodpornej, zalać sosem i wsadzić do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie dokładnie przykryć i piec jeszcze około 20-30 minut. Gdyby bulion za bardzo wyparował (ma zdecydowanie się zredukować) - uzupełnić odrobiną gorącej wody.
Podawać z ryżem, makaronem bądź kluseczkami - razem z powstałym sosem.
EmJasiek