Kotlety po rzeźnicku, polędwiczki po bordosku.doc

(28 KB) Pobierz
Kotlety po rzeźnicku

Kotlety po rzeźnicku

 

4 kotlety wieprzowe sporej wielkości,

1 cebula,

1 łyżka mąki,

2 łyżki koncentratu pomidorowego,

2 korniszony,

smalec lub olej – do wyboru,

sól, pieprz,

1 szklanka wywaru lub zwykłej wody byle zimnej.

 

  Kotlety lekko rozbić. Można się pobawić w formowanie ładnych, okrągłych. Można i w kwadraty jak ktoś ma kaprys. Mięso posolić, popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem. Gotowce usmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, po czym wyjąć i trzymać w cieple. Czyli przełożyć do czegoś i szczelnie przykryć. To wystarczy.

   Na pozostałym ze smażenia tłuszczu zrumienić lekko drobno posiekaną cebulę, dodać mąkę, chwilkę przesmażyć, dodać koncentrat i całość rozprowadzić zimnym wywarem bądź też wodą. Wymieszać i trochę pogotować. Gdy nie mam pod ręką wywaru daję wodę wraz z vegetą. Włożyć do sosu kotlety, dusić z 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kosteczkę ogórki.

Fantastyczne z kaszą lub kluseczkami. Bardzo pyszne z ziemniakami.

 

Polędwiczki po bordosku

 

4 małe polędwiczki wieprzowe lub 2 duże przekrojone na mniej więcej równe porcje,

1 łyżka oliwy,

10 dag chudego boczku w grubych plastrach,

2 szalotki,

1 ząbek czosnku,

25 dag pieczarek,

sól, pieprz,

1/4 łyżeczki tymianku,

1 łyżka posiekanej natki pietruszki,

1 łyżka mąki,

300 ml bulionu drobiowego.

 

Rozgrzać piekarnik do 180°C.

   Boczek pokroić w półcentymetrowe paski,  po czym na ok. 2 cm kawałki. Pieczarki oczyścić i pokroić w szóstki lub ósemki. Szalotkę i czosnek obrać, drobno posiekać.

   Mocno rozgrzać oliwę na patelni, smażyć na niej mięso po 4 minuty z każdej strony. Dodać boczek, posolić, popieprzyć, smażyć 2 minuty. Dodać cebulkę z czosnkiem, smażyć przez chwilę i wrzucić pieczarki, tymianek i natkę. Smażyć, aż sok z pieczarek odparuje. Oprószyć całość mąką, dobrze wymieszać i wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 2 minuty.

   Przełożyć mięso do formy żaroodpornej, zalać sosem i wsadzić do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie dokładnie przykryć i piec jeszcze około 20-30 minut. Gdyby bulion za bardzo wyparował (ma zdecydowanie się zredukować) - uzupełnić odrobiną gorącej wody.

Podawać z ryżem, makaronem bądź kluseczkami - razem z powstałym sosem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin