Sałatka na szybko z sosem cebulowo-pomarańczowym składniki: SOS - 4 łyżki oleju słonecznikowego sok z połowy pomarańczy 1 łyżeczka soku z cytryny 1/4 cebuli czerwonej 1/2 łyżeczki miodu do smaku: sól morska, pieprz ziołowy 4 licie sałaty rzymskiej po kawałku papryki żółtej i czerwonej 3 - 4 plasterki szynki wiejskiej wędzonej 1/4 gruszki 1 -2 garci orzechów włoskich koperek sposób przygotowania: SOS - cebulę pokroiłam w drobnš kostkę, zalałam sokiem pomarańczowym i cytrynowym, dodałam miód a po kilku minutach jeszcze odrobinę soli i pieprzu. Mieszajšc dolewałam pomału olej - składniki płynne powinny się połšczyć w emulsję. Sałatę pokroiłam w paski, papryki, obranš gruszkę i szynkę też rozdrobniłam podobnie. Wymieszałam wszystko w misce razem z połowš orzechów, polałam sosem i wymieszałam ponownie. Nałożyłam porcje na talerze, posypałam resztš orzechów i listkami koperku.
m.wisniowska1